Mikulášské figurky z kynutého těsta jsou oblíbené nejen mezi dětmi, nepohrdnou jimi ani dospělí. Vloni jsem zveřejnila recept i s foto postupem na pajtáše, které se u nás doma pekly, když jsem byla malá.
Tito kynutí čerti jsou mnohem jednodušeji tvarovaní i zdobení. Husté sypání celým mákem udělá dočervena vypečeným čertům ten pravý rarachovský kožíšek a pod tenounkou vypečenou kůrkou makovky je skryta nadýchaná a hedvábná střída. Čerti chutnají s máslem, nebo jen tak, s horkým kakaem.
Čerti – suroviny
Těsto
- 230-240 g vody
- 500 hladké mouky
- 60 g změklého sádla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 50 g cukru
- 17 g čerstvého droždí
Na potření a posyp před pečením
- žloutek
- 1-3 lžíce mléka
- celý mák

Postup
Pomocí domácí pekárny
Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové, vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme. Oddělíme 1/6 těsta, ta bude na hlavičky čertů. Velký zbytek těsta rozdělíme na 6 větších (nebo 8 menších) kousků, budoucích čertů. Také si připravíme dva plechy s pečícím papírem, čerti se tak roztahují :-) že se na jeden plech opravdu nevejdou.
Každý kousek těsta rozdělíme napůl a vyválíme dva stejně silné a dlouhé válečky, budoucí trup s končetinami. Odloženou šestinu těsta rozdělíme podle počtu čertů (opět tedy na 6 nebo 8 menších kousků) a z každého vyválíme a dotvarujeme hlavu s čertími rohy. A čerty zkompletujeme.

Hotové čerty uložíme po 3 nebo 4 kusech na jeden plech a necháme je dobře vykynout (30-60 minut, podle okolní teploty). Potřeme je žloutkem, rozšlehaným s mlékem, hustě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme na horkovzduch oba plechy najednou, při 170 °C, asi 15-18 minut. Čerti jsou nejhezčí, když jsou vypečení do červena.
dobry den, na kolko stupnov a kolko minut sa pecu prosim?
Dobrý den, dopíšu do receptu – 170 °C HORKOVZDUCH, asi 15-18 minut.
Dobrý den!
Máte úžasné recepty, moc vám děkuji za jejich sdílení.
Pokud bych chtěla použít lednicové kynutí na první část, mám použít celou dávku droždí, nebo raději ubrat?
Moc děkuji za odpověď a přeji vám ještě mnoho zpracovaných kil mouky 😀
Dobrý den, určitě bych trochu droždí ubrala, i tak to v lednici dobře vykyne.
Děkuji, i Vám přeji ještě mnoho radosti z pečení!
Iva
Dobrý den, těsto bylo úžasné a čerti jak peřinka, jen je tam opravdu moc málo cukru a soli. Takže chuť byla nijaká, příště zkusím aspoň 100g cukru a lžičku soli. Jinak díky za recept.