Mikulášské figurky z kynutého těsta jsou oblíbené nejen mezi dětmi, nepohrdnou jimi ani dospělí. Vloni jsem zveřejnila recept i s foto postupem na pajtáše, které se u nás doma pekly, když jsem byla malá.
Tito kynutí čerti jsou mnohem jednodušeji tvarovaní i zdobení. Husté sypání celým mákem udělá dočervena vypečeným čertům ten pravý rarachovský kožíšek a pod tenounkou vypečenou kůrkou makovky je skryta nadýchaná a hedvábná střída. Čerti chutnají s máslem, nebo jen tak, s horkým kakaem.

Čerti – suroviny

Těsto

  • 230-240 g vody
  • 500 hladké mouky
  • 60 g změklého sádla
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g cukru
  • 17 g čerstvého droždí

Na potření a posyp před pečením

  • žloutek
  • 1-3 lžíce mléka
  • celý mák

Postup

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem

Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Hotové, vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme. Oddělíme 1/6 těsta, ta bude na hlavičky čertů. Velký zbytek těsta rozdělíme na 6 větších (nebo 8 menších) kousků, budoucích čertů. Také si připravíme dva plechy s pečícím papírem, čerti se tak roztahují :-) že se na jeden plech opravdu nevejdou.

Každý kousek těsta rozdělíme napůl a vyválíme dva stejně silné a dlouhé válečky, budoucí trup s končetinami. Odloženou šestinu těsta rozdělíme podle počtu čertů (opět tedy na 6 nebo 8 menších kousků) a z každého vyválíme a dotvarujeme hlavu s čertími rohy. A čerty zkompletujeme.

Hotové čerty uložíme po 3 nebo 4 kusech na jeden plech a necháme je dobře vykynout (30-60 minut, podle okolní teploty). Potřeme je žloutkem, rozšlehaným s mlékem, hustě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě. Pečeme na horkovzduch oba plechy najednou, při 170 °C, asi 15-18 minut. Čerti jsou nejhezčí, když jsou vypečení do červena.