Kamarádka takhle kynula chleba bezlepkový (snad ho také brzo vyzkouším). Vypěstovala si bezlepkový kvásek a z něj pak zadělala a upekla bezlepkový chlebík.
Na kefírových zrnech žije v symbioze mnoho druhů bakterií a kvasinek, pro nás (kynutí těsta) důležité bakterie rodu Lactobacillus a kvasinky rodu Saccharomyces. Zkusila jsem na rozkvašení použít obyčejnou žitnou chlebovou mouku, postup pak už přesně podle Alexiny rady – a ono to opravdu vyšlo. Díky za dobrý nápad, který kromě vyzkoušení na bezlepkovém těstě (snad brzy) zkusím i v různých obyčejných, klasických chlebových těstech a budu je pak moct porovnat s těmi z kvásku žitného, který u mě žije už několik let!
Zkušební chlebík je menší (z 250 g mouky, celková hmotnost přibližně 400 g), pečený v remosce.
Kvásek byl umíchaný v sobotu odpoledne v 16h, v neděli v poledne jsem zadělala těsto a navečer jsme ochutnávali kváskový chleba…
Suroviny:
na kvásek:
100 g žitné chlebové mouky
120 g vody
2 kusy kefírové houbičky (o průměru 1 cm)
Dále:
40-50 g vody
140-160 g pšeničné chlebové mouky
rovná lžička soli
kmín
.
.
Postup:
rozmícháme řidší těstíčko z vody, mouky a vmícháme i kefírovou houbičku. Zakryjeme ho proti osýchání a necháme v teple místnosti kvasit.
Připadalo mi, že kvásku pomohlo i lehké promíchání – přibližně po 12 hodinách.
Po 20 hodinách už ho byla plná miska. Nejprve jsem do něj vmíchala další vodu, z lehce prořídlého vytáhla houbičky (a vyhodila je) a pak už zadělala klasicky těsto – mám radši těsta volnější. (Není problém dát vody malinko méně a mít těsto trochu tužší.)
.
.
Po 2 hodinách těsto vykynulo, zformovala jsem malý bochníček a ten dala kynout do malého cedníku vystlaného moukou vysypanou utěrkou.
Po vykynutí jsme bochníček opatrně vykulili do nahřáté remosky a upekli.
Chleba má lahodnou, jemnou chuť, míň výraznou než chleba z klasického žitného kvásku.
Příště bych chtěla část kvásku odebrat a zkusit den, dva krmit – jsem zvědavá, jak z něj pak bude chleba chutnat ;-)
Kefírové houbičky se mi stále ochotně množí….
.
.
Děkuji za zajímavý nápad, určitě vyzkouším,myslím,že houbičky by se daly opláchnout a zase zařadit do kefíru,ne?…používám ještě autolýzu těsta, pak vmíchám kmín a sůl, pak vykydnu do pomaštěné mísy a asi 4x po půlhodině přeložím , pak do ošatky…tak nadýchaný chleba jsem předtím nikdy nedosáhla..peču na skleněném pekáči, na plechu vždy praskl, teď nikdy..
Muzu Ivo poprosit o vysvetleni terminu “kefirova houbicka” a kde to pripadne sezenu?? Dekuji ;)
Zdravím :-)
Jde o tibetskou kefírovou houbičku – vypadá jako malinká růžička květáku a vhozená do mléka ho dokáže zkvasit na kefír. Dá se sehnat na internetu, používá se opakovaně a při tom roste – tak je možné se o ni podělit třeba s kamarády.
To kefirove jadro sa musi vyhodiť, prosím?
Vyhodila jsem ho, mám jich doma dost. Nevím, jestli by se od mouky dalo dobře umýt.