Voňavý, nedusivý kynutý koláč, na řezu strakatý použitými sušenými fíky a kandovanou kůrou.
Určitě půjde upéct i jinak ochucený – např. pomerančovou šťávou a kandovanou pomerančovou kůrou, vhodně doplněnou oblíbeným sušeným ovocem.
Suroviny:
80 ml (g) vody
žloutek
60 g změklé Hery
lžíce citrónové šťávy
strouhaná citrónová kůra
50 g cukru
vanikový cukr
špetka soli
250 g hladké mouky
10-12 g droždí
Na náplň:
4-6 ks fíků (podle velikosti)
50 g kandované citrónové kůry
Postup:
těsto jsem dělala robotem, na pekárnu je ho málo.
Ve vodě s částí cukru necháme vzejít droždí, pak přidáme zbytek surovin a vymísíme žluťounké těsto. Posypeme moukou, zakryjeme a necháme vykynout.
Vykynuté těsto promísíme a na lehce pomoučené desce vyválíme na nepříliš velký obdélník, který posypeme citronátem a krájenými fíky. Přejedeme lehce válečkem (ovoce tím vtlačíme do těsta) a zavineme do rolády, kterou ihned nakrájíme na 9 dílků.
Všechny řezy uložíme do tukem vymazané (nebo pečícím papírem, fólií vyložené) remosky, necháme nakynout a upečeme (25-30 min).
Napsat komentář