Konečně jsem je vyzkoušela – plundrové rohlíčky kamarádky mé sestry. Nedají moc práce a výsledek opravdu stojí za to. Z jedné dávky se tak akorát vešly na plech, mají jen jednu, zato dost podstatnou chybu – myslela jsem, že nám vydrží trochu déle.

No, nevydržely. Nafouknuté jak papučky, lehounké jak pírko, maličko slazené, mizely jak pára nad hrncem.

 

Suroviny:

250 g hladké mouky
110-120 g vody
70 g másla
špetka soli
10 g cukru
10-13 g droždí

Na potření a posyp:
troška mléka

moučkový cukr
mák

 

Editiny plundrové rohlíčky

 

Postup:

těsta bylo pro pekárnu málo, umíchal ho robot.

Z vody, cukru a droždí umícháme kvásek a necháme ho 10 minut pracovat. Zatím z másla oddělíme 50 g a do změklého zapracujeme necelých 30 g mouky z našich nachystaných 250 g.

Do kvásku pak přidáme zbytek mouky, změklých zbylých 20 g másla, sůl a robotem (nebo ručně) vymísíme těsto, které necháme asi hodinu v lednici.

Chladné a přesto už trochu nakynuté těsto rozválíme, doprostřed rozetřeme máslo s moukou a zabalíme jako listové těsto – všchny čtyři cípy doprostřed a spojit. (Máslo by mělo mít přibližně stejnou teplotu jako těsto, do kterého ho balíme.) Rozválíme na delší plát, poskládáme na třetiny a znovu dáme do lednice.

Po 30-40 minutách těsto znovu rozválíme, poskládáme a opět uložíme na 30 minut do chladu lednice.

Válení a skládání pak ještě jednou zopakujeme, těsto znovu necháme v lednici odpočinout a pak už ho zpracujeme. Vyválíme ho na tenký plát, podélně rozkrojíme na 3 pásy a každý z nich na trojúhelníky (celkem 12).

Z každého trojúhelníku smotáme rohlíček, při motání stále popotahujeme cíp, aby byl pás těsta co nejdelší. Všechny rohlíčky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (asi 30 minut), potřeme mlékem, oslazeným cukrem a posypeme celým mákem.

(Celý postup je odfocený TADY…)

Vložíme do trouby vyhřáté na 250°C, po 3-5 minutách teplotu snížíme na 210-220°C a dopečeme – přibližně 10-12 minut.

 

Editiny plundrové rohlíčky

-jemné lístkování-

 

Rohlíčky jsou malinko sladké, možná by jim slušela i vůně vanilky nebo citrónové kůry…..že by příště?

A jedno varování sem mám připsat, na přání kamarádky, která je už pekla několikrát:
Jedna tahle malá dávka těsta je absolutně nedostačující!

 

Editiny plundrové rohlíčky

-bohatě sypané mákem-