Bagetky jsou pružné i vláčné, na řezu tečkované mletým lněným semínkem a pokud vydrží, neztrácejí na své kvalitě a chuti ani druhý den.
Lněné semínko je velice zdravé pro naše zažívání, klouby, vlasy a pleť a pokud ho do těsta přidáme rozemleté, určitě ho naše tělo zpracuje lépe, než semínko celé, nenarušené.
Suroviny:
250 g vody
30 g oleje
1 lžička cukru
1,5 lžičky soli
50 g mletého lněného semínka
50 g žitné chlebové mouky
330 g hladké mouky
10-13 g čerstvého droždí
Kdo má rád, může přidat půl malé lžičky drceného kmínu – lehoulince doplní chuť bagetek.
Postup:
lněné semínko si melu v tříštivém kávomlýnku.
Ve vodě rozpustíme cukr a droždí, přidáme 2-3 lžíce mouky (vše z připravených surovin), dobře promícháme a necháme asi 20 minut vykvasit kvásek.
Ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto, které necháme 45-60 minut kynout. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 4 díly a z každého uděláme bagetu. Všechny necháme vykynout na plechu s pečícím papírem (nebo bagetovém plechu) a pak, potřené vejcem, upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/asi 25 min).
Je také moc super, krásně se pracuje podle Tvého postupu a vždy se dozvídám něco nového, moc děkuji!!!!
Vyzkoušela a lepší jsem snad nejedla….úžasná chut,nadýchané,další den stále vláčné,dnes je peču znovu….Díky Ivo opět za super recept
P.S. Nedavno jsem z nouze koupila bagetu tmavou v marketu….doma jí nikdo nechtěl,že jí tedy rozkrájím do knedlíku….no nedala jsem jí tam,byla cítit meltou a barvu měla jak bílá káva….přitom u tohoto receptu drcené chia semínko tak úžasně obarví střídku…..nechápu tyto pekárny…..
Díky za pěknou zprávu :-)
Ivanko,děkuji za Tvoje receptíky….já teď peču chvíli z droždí …dnes jsem upekla špaldový chlebík a fit bagetky….obojí úžasné…jsi skvělá….měj se moc krásně….přeji zdravíčko a pohodičku…Miluš
Děkuji! :-)
Bagety jsou výborné, jen nevím čím to je, že mi vždycky po celé straně prasknou. Díky
Dobrý den, zkuste je nechat před pečením víc nakynout, mělo by to pomoct. Iva