Je to vlastně nezavinutý jablkový závin – vypadá jinak, chutná podobně, náplň z něj nevyteče a povede se pokaždé.

Suroviny:

200 ml (g) vody
100 g změklé Hery nebo másla
žloutek
80 g cukru
2 lžičky citrónové šťávy
2 lžičky citrónové kůry
špetka soli
500 g hladké mouky
21 g čerstvého droždí

Náplň:
strouhaná jablka
rozinky
cukr
skořice

 

Jablkové kynuté kostky

-šťavnatý, voňavý-

Postup:

Z trochy vody, cukru, mouky a všeho droždí (vše z přichystaných, odvážených surovin) uděláme kvásek, který necháme asi 30 minut kynout. Pak k němu přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto. Zakryjeme ho proti osychání a necháme dobře vykynout.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na dva díly a z každého vyválíme tenký plát. První plát uložíme na plech s pečícím papírem, poklademe strouhanými jablky, rozinkami, posypeme cukrem a skořicí a to vše zakryjeme druhým plátem těsta. Okraje přimáčkneme, aby při pečení nevytekla šťáva a celý koláč necháme asi 30 minut kynout.

Povrch pak lehce potřeme zbylým bílkem nebo rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a koláč upečeme ve vyhřáté troubě (asi 180-190°C/25-30min).

Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme pocukrovaný.