Jednoduchý chléb pro začátečníky má vedle chleba bílého (recept je ZDE) o mnoho tmavší střídu – je to dobře vidět na fotografii, kde jsou krajíčky světlého a tmavšího chleba uloženy střídavě. Díky chlebovým moukám a bílému jogurtu má tento chléb lepší, výraznější chuť, je výborný i třetí den po upečení.

Manžel se o něm kdysi vyjádřil, že „to asi nebude dobrý chleba, když v něm chybí kvásek“…a pak toho čerstvého, údajně nedobrého chleba s chutí snědl k večeři hned dva krajíce s máslem :-)

Suroviny

  • 320-330 g vody
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky kmínu
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 400 g pšeničné chlebové mouky (nebo hladké mouky)
  • 10 g čerstvého (nebo 1 lžička sušeného) droždí

Postup pro začátečníky

Navážené suroviny vložíme do formy pekárny, vždy nejprve tekuté, až potom suché. Sůl můžeme vsypat do vody s jogurtem, na to pak nasypeme mouky. Na ně dáme cukr a vhodíme odvážené droždí. Není třeba ho nijak drobit, pekárna si s ním při hnětení poradí. Droždí by do té doby, než pekárna začne hníst, nikdy nemělo přijít do styku s tekutinami, aby se předčasně neaktivovalo.

Zapneme ten nejzákladnější program – mívá název Klasik nebo Základní, vybereme velikost chleba – tu zjistíme součtem gramáží všech surovin. U tohoto receptu je to cca 910 g, takže velikost chleba zvolíme 1 000 g a pak pekárnu zapneme a necháme ji dělat její práci.

Hotový chleba opatrně vyklepneme na stůl a necháme vychladnout na mřížce. Z prochladlého chleba vytáhneme háky a teprve zcela vychladlý ho uložíme, jak jsme zvyklí.


Tento základní chléb můžete ochutit pokaždé jinak.

  • Než pekárnu zapnete, přidáte k surovinám v ní navíc hrstku drobně sekaných škvarků nebo dvě lžíce osmažené cibule; drobně sekaný stroužek česneku či velice drobně nakrájeným kouskem suchého salámu.
  • Budete-li přidávat navíc i větší množství nějakých semínek, bude pravděpodobně nutné přidat i 1-2 lžíce vody navíc.