Jednoduchý chléb pro začátečníky má vedle chleba bílého (recept je ZDE) o mnoho tmavší střídu – je to dobře vidět na fotografii, kde jsou krajíčky světlého a tmavšího chleba uloženy střídavě. Díky chlebovým moukám a bílému jogurtu má tento chléb lepší, výraznější chuť, je výborný i třetí den po upečení.

Manžel se o něm kdysi vyjádřil, že „to asi nebude dobrý chleba, když v něm chybí kvásek“…a pak toho čerstvého, údajně nedobrého chleba s chutí snědl k večeři hned dva krajíce s máslem 🙂

Suroviny

  • 320-330 g vody
  • 50 g bílého jogurtu
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky kmínu
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 400 g pšeničné chlebové mouky (nebo hladké mouky)
  • 10 g čerstvého (nebo 1 lžička sušeného) droždí

Postup pro začátečníky

Navážené suroviny vložíme do formy pekárny, vždy nejprve tekuté, až potom suché. Sůl můžeme vsypat do vody s jogurtem, na to pak nasypeme mouky. Na ně dáme cukr a vhodíme odvážené droždí. Není třeba ho nijak drobit, pekárna si s ním při hnětení poradí. Droždí by do té doby, než pekárna začne hníst, nikdy nemělo přijít do styku s tekutinami, aby se předčasně neaktivovalo.

Zapneme ten nejzákladnější program – mívá název Klasik nebo Základní, vybereme velikost chleba – tu zjistíme součtem gramáží všech surovin. U tohoto receptu je to cca 910 g, takže velikost chleba zvolíme 1 000 g a pak pekárnu zapneme a necháme ji dělat její práci.

Hotový chleba opatrně vyklepneme na stůl a necháme vychladnout na mřížce. Z prochladlého chleba vytáhneme háky a teprve zcela vychladlý ho uložíme, jak jsme zvyklí.


Tento základní chléb můžete ochutit pokaždé jinak.

  • Než pekárnu zapnete, přidáte k surovinám v ní navíc hrstku drobně sekaných škvarků nebo dvě lžíce osmažené cibule; drobně sekaný stroužek česneku či velice drobně nakrájeným kouskem suchého salámu.
  • Budete-li přidávat navíc i větší množství nějakých semínek, bude pravděpodobně nutné přidat i 1-2 lžíce vody navíc.

10 Comments

  • Posted 1.8.2022 9:49 od Jana 0Likes

    Dobrý den, chtěla bych zkusit tento chléb. Jak dlouho ho nechat kynout, když nemám pekárnu? Děkuji.😉

    • Posted 2.8.2022 10:03 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Jani, kynutí bývá většinou kolem 45-60 minut. Budete péct chleba ve formě?
      Iva

  • Posted 2.8.2022 13:18 od Ingrid 0Likes

    Dobrý den, pokud bych chtěla chleba jen vymíchat a nechat vykynout v pekárně a upéct v troubě, jak dlouho bych měla chleba péct a na kolik stupňů a také jestli dát na horkovzduch nebo spodní a horní ohřev. Pekárna je fajn, ale ty díry v chlebu po hácích mě hodně vadí. Ještě jsem nevychytala, kdy můžu háky oddělat. Děkuji

    • Posted 3.8.2022 10:02 od Iva 0Likes

      Dobrý den, chcete péct v troubě, ale ve formě, ano?

  • Posted 1.9.2022 22:57 od Martina 0Likes

    Dobrý den, když bych chtěla přidat 30 gramů mletého lněného semínka, mám přidat více tekutiny a nebo ubrat 30 gramů mouky? Děkuji Martina

    • Posted 4.9.2022 12:19 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Martino,

      spíš bych přidala 1-3 lžíce vody, těsto si řekne 🙂

      Iva

  • Posted 4.9.2022 14:06 od Monika Bezděková 0Likes

    Dobrý den ,chtěla bych zkusit chleba,ale nemám pekárnu,jen prostě ručně.Vše ingredience k sobě vymíchat nechat cca 6O minut kynout?klasický kvásek zvlášt nemám dělat?děkuji za odpověď monika

    • Posted 6.9.2022 10:08 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Moniko, ano, můžete udělat klasický kvásek 🙂 s ním by těsto mohlo kynout snadněji. Bude mu podle mě stačit i 45 minut.
      Iva

  • Posted 30.9.2022 22:03 od Marek 0Likes

    Dobrý den, v návodu je „dáme cukr“. Nikde ale nevidím jaké množství?

    • Posted 2.10.2022 12:55 od Iva 0Likes

      Dobrý den, většinou používám lžičku cukru, ale už si zvykám nedávat ho vůbec. Asi proto ta chyba. Upravím a moc děkuji za upozornění!
      Ïva

Přidejte komentář