Jednoduchý chléb pro začátečníky má vedle chleba bílého (recept je ZDE) o mnoho tmavší střídu – je to dobře vidět na fotografii, kde jsou krajíčky světlého a tmavšího chleba uloženy střídavě. Díky chlebovým moukám a bílému jogurtu má tento chléb lepší, výraznější chuť, je výborný i třetí den po upečení.
Manžel se o něm kdysi vyjádřil, že „to asi nebude dobrý chleba, když v něm chybí kvásek“…a pak toho čerstvého, údajně nedobrého chleba s chutí snědl k večeři hned dva krajíce s máslem :-)
Suroviny
- 320-330 g vody
- 50 g bílého jogurtu
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky kmínu
- 100 g žitné chlebové mouky
- 400 g pšeničné chlebové mouky (nebo hladké mouky)
- 10 g čerstvého (nebo 1 lžička sušeného) droždí
Postup pro začátečníky
Navážené suroviny vložíme do formy pekárny, vždy nejprve tekuté, až potom suché. Sůl můžeme vsypat do vody s jogurtem, na to pak nasypeme mouky. Na ně dáme cukr a vhodíme odvážené droždí. Není třeba ho nijak drobit, pekárna si s ním při hnětení poradí. Droždí by do té doby, než pekárna začne hníst, nikdy nemělo přijít do styku s tekutinami, aby se předčasně neaktivovalo.
Zapneme ten nejzákladnější program – mívá název Klasik nebo Základní, vybereme velikost chleba – tu zjistíme součtem gramáží všech surovin. U tohoto receptu je to cca 910 g, takže velikost chleba zvolíme 1 000 g a pak pekárnu zapneme a necháme ji dělat její práci.
Hotový chleba opatrně vyklepneme na stůl a necháme vychladnout na mřížce. Z prochladlého chleba vytáhneme háky a teprve zcela vychladlý ho uložíme, jak jsme zvyklí.
Tento základní chléb můžete ochutit pokaždé jinak.
- Než pekárnu zapnete, přidáte k surovinám v ní navíc hrstku drobně sekaných škvarků nebo dvě lžíce osmažené cibule; drobně sekaný stroužek česneku či velice drobně nakrájeným kouskem suchého salámu.
- Budete-li přidávat navíc i větší množství nějakých semínek, bude pravděpodobně nutné přidat i 1-2 lžíce vody navíc.
Dobrý den, chtěla bych zkusit tento chléb. Jak dlouho ho nechat kynout, když nemám pekárnu? Děkuji.😉
Dobrý den, Jani, kynutí bývá většinou kolem 45-60 minut. Budete péct chleba ve formě?
Iva
Dobrý den, pokud bych chtěla chleba jen vymíchat a nechat vykynout v pekárně a upéct v troubě, jak dlouho bych měla chleba péct a na kolik stupňů a také jestli dát na horkovzduch nebo spodní a horní ohřev. Pekárna je fajn, ale ty díry v chlebu po hácích mě hodně vadí. Ještě jsem nevychytala, kdy můžu háky oddělat. Děkuji
Dobrý den, chcete péct v troubě, ale ve formě, ano?
Dobrý den, když bych chtěla přidat 30 gramů mletého lněného semínka, mám přidat více tekutiny a nebo ubrat 30 gramů mouky? Děkuji Martina
Dobrý den, Martino,
spíš bych přidala 1-3 lžíce vody, těsto si řekne :-)
Iva
Dobrý den ,chtěla bych zkusit chleba,ale nemám pekárnu,jen prostě ručně.Vše ingredience k sobě vymíchat nechat cca 6O minut kynout?klasický kvásek zvlášt nemám dělat?děkuji za odpověď monika
Dobrý den, Moniko, ano, můžete udělat klasický kvásek :-) s ním by těsto mohlo kynout snadněji. Bude mu podle mě stačit i 45 minut.
Iva
Dobrý den, v návodu je „dáme cukr“. Nikde ale nevidím jaké množství?
Dobrý den, většinou používám lžičku cukru, ale už si zvykám nedávat ho vůbec. Asi proto ta chyba. Upravím a moc děkuji za upozornění!
Ïva
Chtěla bych zkusit tento chleba. Nemám pekarnu. Můžu nechat předkvasit cca 150g mouky a 150 g vody plus sušené droždí . Nechst vykynout 20 min. Pak zadělat ze bylých durivin těsto.
Pekla bych ve formě.
V zakryté, či odkryté?
A na kolik stupnů a asi jak dlouho?
Děkuji moc
Dobrý den, není nutné nechávat předkvasit tak veliké množství, stačí třetina uvedeného. Ve formě bych pekla nezakryté, hodně dole v troubě, na cca 190 °C, asi 50 minut – uvidíte, jak se povede.
Iva
Dobrý den, mohu péct klasicky volně v troubě bez formy? Předem děkuji za odpověď:)
Dobrý den, Aneto, bez formy to nepůjde, těsto je hodně volné. Pokud chcete zkusit chleba bez formy, co třeba tenhle recept? :-)
https://www.pekarnomanie.cz/jogurtovy-kminak-s-omladkem/
Iva
Dobrý den, chleba dělám v pekárně a je výborný, ale vršek se mi vždy propadl, nevíte kde dělám chybu?
Soňa
Dobrý den, pokud jedete přesně podle receptu a jste si stoprocentně jistá, že jste vše dobře odvážila, zkuste ubrat cca 10-15 g vody, jestli to nebude lepší.
Iva
Dobrý den, chléb se povedl. Chutnal celé rodině. Děkuji za recept. Světlana
Dobrý den,
ráda bych každý chléb dělala bez pšeničné mouky – chtěla bych používat pouze žitnou, špaldovou, ovesnou, pohankovou apod. Jakou z nich mohu vždycky dát místo té pšeničné ve Vašich receptech prosím? :-) Moc děkuji :-) Lucie
Dobrý den, Lucie, špalda je ale také pšenice :-) U těch mouk, které zminujete, bude problém s lepkem – třeba pohanková je bezlepková. Když už budete chtít zaměnit mouku jen v tomto receptu, dala bych tu špaldu.
Dobrý den, prosím, když dám vykynuté těsto do pekáče (předehřát a přiklopit?), potírá se slanou vodou? Děkuji.
Dobrý den, vykynuté těsto vložíte do pekáče, který se nahřál spolu s troubou a můžete ho na prvních 15 minut zaklopit, ale nemusíte. Chleby nepotírám, jen zastříknu vodou z rozprašovače, bez soli.
Iva