Jidáše, jidášky…zvykoslovné pečivo, které se peče před Velikonocemi snad v každé rodině. Správně bychom je měli pojíst na Zelený čtvrtek k snídani (nebo lépe před východem sluncem) – kdo chce dodržet, musí upéct už ve středu večer. Jí se pomazané medem, který symbolizuje sílu, zdraví a soudržnost.
Těsto na jidášky je bohaté použitým máslem i vejci (žloutky). Protože je poměrně málo sladké, právě med se k nim výborně hodí. Pečou se v různých tvarech, nejčastěji snad v podobě písmene „S“, točenice nebo spletených pramenů. To vše má představovat stočený provaz, na kterém se Jidáš oběsil.
♥
SUROVINY:
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
150 g vody (nebo 170 g mléka)
100 g povoleného másla
2 žloutky
70 g cukru
1-2 lžičky citronové kůry
špetka soli
30 g čerstvého droždí
POSTUP:
Domácí pekárna:
Všechny suroviny dáme do pekárny (nejprve tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program těsto. Po jeho ukončení těsto vytáhneme, propracujeme a vytvarujeme.
Bez pekárny:
Do části vlažné vody (mléka) přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a všechno droždí (vše z odvážených, přichystaných surovin), zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Pak ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Budeme-li přidávat rozinky, přidáme je až v závěru hnětení.
Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.
Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Z každého uděláme malou bulečku a všechny je necháme asi 5 minut odpočinout. Je jich hodně a tvarování buleček chvilku potrvá, takže vlastně po dotvarování poslední můžete z těch prvních rovnou začít tvarovat jidášky.
Každou bulečku rozválíme na tenkého 20 cm dlouhého „hada“, kterého pak smotáme. Do tvaru šneka nebo mu zatočíme konce tak, že bude vypadat jako písmeno „S“ – tahle zakroucení mají připomínat provaz, na kterém se Jidáš po zradě oběsil.
Vytvarované jidáše uložíme vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě. Pekla jsem oba plechy najednou, na horkovzduch při 170 °C, asi 15-18 minut.
Hotové, ještě horké je můžete potřít medem nebo pak po vychladnutí mazat máslem s medem nebo marmeládou, ale jsou moc dobré i suché, nepromazávané.
Dobrý den, je možné přidat i zbytkový kvásek? Když přidám např. lžíci kvasu, musím pak upravovat poměry mouky a vody v receptu? Nebo se to nemusí? Děkuji, Hana.
Dobrý den, kvas je trochu řidší než těsto, možná bude potřeba odebrat i malilinko vody – uvidíte. (Abych se přiznala, neumím si v tomto jemném pečivu žitný kvásek moc představit, i když mám jinak žitnou mouku v pečivu ráda.)
Výborné, lepší jsme nejedli 🙂🙂🙂
Dobrý den, může těsto kynout v lednici.Děkuji Jana
Dobrý den, ano. Malinko snižte množství droždí, aby nepřekynulo.
Iva
Prosim vas som na dovolenke a zohnala som len prasok do peciva. Dam to aj s nim? A ak tak ako da lisi postup? Staci si davat pozor na zdvojnasobenie? Vdaka
Dobrý den, mohla bych na jidáše použít omládek ?
Moc děkuji za radu a vaše stránky.
Hezký den
Dobrý den, Ivano, samozřejmě :-)