Jogurtové věnečky na talíři okamžitě přitáhnou oko každého strávníka. Zajímavě, a přitom snadno tvarované, povedou se určitě každému z vás. Příjemně tvárné těsto s jogurtem, výborná chuť, nevšední tvar – to vše dělá toto pečivo výjimečným.
Suroviny na jogurtové věnečky
Těsto
- 150 g bílého jogurtu
- 50 g vody
- 1 vanilkový cukr
- 30 g cukru krupice
- 30 g oleje
- špetka soli
- 14-15 g droždí
- 300 g hladké mouky
Náplň
- cukr, i vanilkový
- mletá skořice
- máslo
Postup:
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové a vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na díly (z tohoto množství těsta jich bylo 5) a z každého uděláme bochánek, který necháme asi 10 minut odpočinout.
Pak bochánky vyválíme, potřeme změklým máslem, posypeme cukrem a skořicí
….a celý ovál nakrájíme na proužky – u jednoho okraje nedořízneme, takže nám drží pěkně pohromadě. Je to snadné.
Všechny prameny vezmeme do ruky (shrneme je do dlaně), do druhé ruky vezmeme pevný nerozřezaný konec oválu těsta a celý cop zkroutíme jako při ždímání. Na fotografii níž je to dobře vidět.
Zakroucený pramen stočíme do věnce, koneček zahneme pod věneček, aby ho prřidržel vlastní vahou na místě a věnec se při kynutí nerozmotal.
Všechny věnečky necháme na jednom plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout, pak je potřeme vejcem, můžeme posypat plátky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / asi 15-18 minut).
Dnes jsem je upekla, přidala jsem navíc ještě rozinky. Trochu se mi při pečení rozjely do šířky, příště je musím ještě víc zakroutit. Jinak jsou ovšem skvělé, voňavé a vypadají naprosto luxusně.
Děkuji za zprávu i pochvalu :-)
Dobrý den, ráda bych upekla venecky,ale nemám pekárnu. Půjde těsto udělat i bez ní? Předpokládám, že musím nechat nejprve vzejít kvásek? Děkuji
Dobrý den, ano, samozřejmě jde zadělat i bez pekárny. Klasicky, jako jste zvyklá zadělávat jakékoliv kynuté těsto ;-)
Dobrý den,šlo by těsto udělat i z kvasku? Jaký by jste prosím doporučila poměr na rozkvas? Asi 50 g mouky a 50 vody? Děkuji
Dobrý den, můžete zkusit. Z pšeničného nebo žitného kvasu, do rozkvasu dejte 30 % recepturní mouky.
Opravdu jednoduché a výborné. Mohla jsem dát víc náplně. Určitě upeču znovu, zkusím tvaroh.
Ahoj Ivi. Nějak se mi doma sešlo hodně jogurtu, tak jsem dnes vyzkoušela tvůj recept. Těsto je krásně elastické, po upečení má nádhernou barvu. Dělala jsem z této várky 10ks (po 63g). Posílám pozdrav