Tyhle nápaditě vypadající kakaové vrkoče na stole zaujmou na první pohled. A přitom je jejich tvarování velmi jednoduché a zvládnou ho i naše děti. Výsledkem jsou dvoubarevné, nadýchané vrkoče vonící skořicí. Pokud skořici moc nemusíte, klidně ji vynechejte. Pečivo bude i tak nádherně vonět, nejvíce máslem a kakaem.

Suroviny na kakové vrkoče

Těsto:

  • 130-140 g vody
  • 100 g bílého jogurtu
  • 50 g oleje
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru
  • špetka soli
  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 13-15 g droždí

Náplň:

  • 50-60 g měkkého másla
  • kakao
  • cukr
  • mletá skořice

Vejce na potření před pečením

Postup

V troše vody rozmícháme do hladka lžičku cukru, droždí a lžíci hladké mouky (suroviny odebereme z recepturních, které máme naváženy, připraveny), zakryjeme a asi 20 minut necháme vykynout kvásek. K hotovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme pružné těsto, které bude v míse přibližně hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát promísit.

Nebo těsto necháme zadělat domácí pekárnu: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Hotové těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 14 kousků – z každého uděláme bulku. Po kratším odpočinku (7-10 minut) postupně bulky rozválíme, každou potřeme částí másla, posypeme kakaem, cukrem a skořicí. Pak placky podle foto postupu přeložíme napůl, válečkem vrstvy utužíme a několikrát nařízneme rádlem (nebo kolečkem na pizzu).

Vezmeme těsto za neproříznuté okraje, dobře ho v prstech zkroutíme (jako při ždímání) a stočíme do věnečku (drdolu, vrkoče).

Tvarování vrkočů je opravdu snadné

Všechny kakaové vrkoče uložíme vykynout na dva plechy, protože na jeden se v pohodě nevejdou. Po cca 30 minutách potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v rozehřáté troubě (horkovzduch 180 °C / 14-18 minut).

Po vychladnutí můžeme kakaové vrkoče pocukrovat moučkovým cukrem a už nabízet – nedočkavým dětem na svačinu nebo jako pohoštění vítané návštěvě…

1 Comment

  • Posted 5.4.2022 15:59 od Jana 0Likes

    Jsou naprosto skvělé. Teď je mlsám ještě teplé ke kávě. Ale řekněte mi, jak se Vám podařilo je po nařezání zamotat tak, aby se Vám to kakao s cukrem nevysypalo ven. Já na to za celou dobu nepřišla 🙂 Děkuji za opět vymazlený recept.

Přidejte komentář