
Tyhle nápaditě vypadající kakaové vrkoče na stole zaujmou na první pohled. A přitom je jejich tvarování velmi jednoduché a zvládnou ho i naše děti. Výsledkem jsou dvoubarevné, nadýchané vrkoče vonící skořicí. Pokud skořici moc nemusíte, klidně ji vynechejte. Pečivo bude i tak nádherně vonět, nejvíce máslem a kakaem.
Suroviny na kakové vrkoče
Těsto:
- 130-140 g vody
- 100 g bílého jogurtu
- 50 g oleje
- 1 žloutek
- 70 g cukru
- špetka soli
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 13-15 g droždí
Náplň:
- 50-60 g měkkého másla
- kakao
- cukr
- mletá skořice
Vejce na potření před pečením

Postup
V troše vody rozmícháme do hladka lžičku cukru, droždí a lžíci hladké mouky (suroviny odebereme z recepturních, které máme naváženy, připraveny), zakryjeme a asi 20 minut necháme vykynout kvásek. K hotovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme pružné těsto, které bude v míse přibližně hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát promísit.
Nebo těsto necháme zadělat domácí pekárnu: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Hotové těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 14 kousků – z každého uděláme bulku. Po kratším odpočinku (7-10 minut) postupně bulky rozválíme, každou potřeme částí másla, posypeme kakaem, cukrem a skořicí. Pak placky podle foto postupu přeložíme napůl, válečkem vrstvy utužíme a několikrát nařízneme rádlem (nebo kolečkem na pizzu).
Vezmeme těsto za neproříznuté okraje, dobře ho v prstech zkroutíme (jako při ždímání) a stočíme do věnečku (drdolu, vrkoče).

Všechny kakaové vrkoče uložíme vykynout na dva plechy, protože na jeden se v pohodě nevejdou. Po cca 30 minutách potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v rozehřáté troubě (horkovzduch 180 °C / 14-18 minut).
Po vychladnutí můžeme kakaové vrkoče pocukrovat moučkovým cukrem a už nabízet – nedočkavým dětem na svačinu nebo jako pohoštění vítané návštěvě…
5 Comments
Jsou naprosto skvělé. Teď je mlsám ještě teplé ke kávě. Ale řekněte mi, jak se Vám podařilo je po nařezání zamotat tak, aby se Vám to kakao s cukrem nevysypalo ven. Já na to za celou dobu nepřišla 🙂 Děkuji za opět vymazlený recept.
já to dělám tak, že máslo mám rozpuštěné a zchladlé a když na něj nasypu cukr a kakao, tak se vytvoří sladké blátíčko, které se nevysype
Dobrý den, musím velmi ocenit Vaše stránky. Na pečeně kváskového pečiva jsem se dlouho odhodlávala a když jsem se konečně dokopala, zkoušela jsem recepty právě z vašich stránek. Chléb se vždy povedl, tak jsem zkoušela další a další recepty…sladké, slané, tyčky…mám už vyzkoušeno pěknou řádku dobrot a vždy jsou prostě perfektní. A protože je potřeba šikovné lidi podporovat a taky abych pořád nemusela hledat v telefonu:-), mám objednané Vaše kuchařky. Držím pesti, ať se vám daří👍
Dobrý den, moc Vám děkuji za tak krásná slova 🙂
Iva
Vrkoče jsou moc dobré, ostatně jako všechno na těchto stránkách 🙂. Dovolím si jen přidat jak se s náplní vypořádávají já. Zmekle máslo utři s cukrem , kakaem a skořicí na kašičku a tou pak natírání. Vysypat se nemá co. Můj nápad to není, vyčetla jsem ho z Kuchařky pro dceru.