Tyhle nápaditě vypadající kakaové vrkoče na stole zaujmou na první pohled. A přitom je jejich tvarování velmi jednoduché a zvládnou ho i naše děti. Výsledkem jsou dvoubarevné, nadýchané vrkoče vonící skořicí. Pokud skořici moc nemusíte, klidně ji vynechejte. Pečivo bude i tak nádherně vonět, nejvíce máslem a kakaem.
Suroviny na kakové vrkoče
Těsto:
- 130-140 g vody
- 100 g bílého jogurtu
- 50 g oleje
- 1 žloutek
- 70 g cukru
- špetka soli
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 13-15 g droždí
Náplň:
- 50-60 g měkkého másla
- kakao
- cukr
- mletá skořice
Vejce na potření před pečením
Postup
V troše vody rozmícháme do hladka lžičku cukru, droždí a lžíci hladké mouky (suroviny odebereme z recepturních, které máme naváženy, připraveny), zakryjeme a asi 20 minut necháme vykynout kvásek. K hotovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme pružné těsto, které bude v míse přibližně hodinu kynout. Během té doby ho můžeme jednou nebo dvakrát promísit.
Nebo těsto necháme zadělat domácí pekárnu: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, pak sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Hotové těsto na lehce pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 14 kousků – z každého uděláme bulku. Po kratším odpočinku (7-10 minut) postupně bulky rozválíme, každou potřeme částí másla, posypeme kakaem, cukrem a skořicí. Pak placky podle foto postupu přeložíme napůl, válečkem vrstvy utužíme a několikrát nařízneme rádlem (nebo kolečkem na pizzu).
Vezmeme těsto za neproříznuté okraje, dobře ho v prstech zkroutíme (jako při ždímání) a stočíme do věnečku (drdolu, vrkoče).
Všechny kakaové vrkoče uložíme vykynout na dva plechy, protože na jeden se v pohodě nevejdou. Po cca 30 minutách potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v rozehřáté troubě (horkovzduch 180 °C / 14-18 minut).
Po vychladnutí můžeme kakaové vrkoče pocukrovat moučkovým cukrem a už nabízet – nedočkavým dětem na svačinu nebo jako pohoštění vítané návštěvě…
Jsou naprosto skvělé. Teď je mlsám ještě teplé ke kávě. Ale řekněte mi, jak se Vám podařilo je po nařezání zamotat tak, aby se Vám to kakao s cukrem nevysypalo ven. Já na to za celou dobu nepřišla :-) Děkuji za opět vymazlený recept.
já to dělám tak, že máslo mám rozpuštěné a zchladlé a když na něj nasypu cukr a kakao, tak se vytvoří sladké blátíčko, které se nevysype
Dobrý den, musím velmi ocenit Vaše stránky. Na pečeně kváskového pečiva jsem se dlouho odhodlávala a když jsem se konečně dokopala, zkoušela jsem recepty právě z vašich stránek. Chléb se vždy povedl, tak jsem zkoušela další a další recepty…sladké, slané, tyčky…mám už vyzkoušeno pěknou řádku dobrot a vždy jsou prostě perfektní. A protože je potřeba šikovné lidi podporovat a taky abych pořád nemusela hledat v telefonu:-), mám objednané Vaše kuchařky. Držím pesti, ať se vám daří👍
Dobrý den, moc Vám děkuji za tak krásná slova :-)
Iva
Vrkoče jsou moc dobré, ostatně jako všechno na těchto stránkách 🙂. Dovolím si jen přidat jak se s náplní vypořádávají já. Zmekle máslo utři s cukrem , kakaem a skořicí na kašičku a tou pak natírání. Vysypat se nemá co. Můj nápad to není, vyčetla jsem ho z Kuchařky pro dceru.
Upekla jsem a chuťově vynikající! Smíchala jsem máslo s cukrem, kakaem a skořicí a mazala na placičky před krájením a smotáním, ale asi jsem udělala chybu, že cukr jsem dala hrubý třtinový, křupal v těstě a bohužel to vyteklo částečně na pečící papír. Příště cukr rozmixuji najemno a dám jen opravdu slabou vrstvičku. Díky moc za recept:-)
Vrkoče jsou výborné, když nevím co upéct tak udělám kolikrát i jen těsto a plním a dělám různé tvary. Nejlepší sladké kynuté těsto 🙂
Děkuju :-)