Anglické rohlíky zná z obchodů asi každý. Tyto kefírové bagety jim typově jsou dost podobné, kefír a koření ale těsto ochutí trochu jiným směrem a výsledek je výborný :-)
Těsta je hodně, téměř z kila mouky. Pro menší množství strávníků můžete těsto zadělat z poloviny dávky surovin.
Suroviny:
400 g kefíru
100 g vody
50 g změklého sádla
2-2,5 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
1 lžička sušeného česneku
800 g hladké mouky
2 lžičky cukru
30 g čerstvého droždí
Na potření vejce a na obložení před pečením plátky anglické slaniny a strouhaný tvrdý sýr.
Postup:
Těsto je určeno pro opravdu velké pekárny, můžeme udělat z poloviční dávky.
Do pekárny dáme suroviny podle předpisu a zapneme program Těsto.
Pokud budeme těsto zadělávat ručné, bez domácí pekárny, rozmícháme ve vlažné vodě cukr s droždím a necháme 20 minut stát. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude zakryté 40-60 minut kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát promísíme.
Hotové těsto znovu na vále propracujeme, rozdělíme asi na 8 kusů, utvoříme bagety a na plechu dáme kynout.
Nakynuté potřeme vejcem, poklademe plátky slaniny, posypeme sýrem a dáme upéct do vyhřáté trouby.
Bagetky jsou vońavé, dobré a dost syté.
Z těsta můžeme vyrobit i jakékoliv jiné slané pečivo – veky, rohlíky aj.
Dobrý večer,
chtěla bych zkusit tyto bagety a potřebuji se zeptat jestli jsem pochopila správně že nekynou dvakrát ( v míse po umíchání těsta a pak ještě na plechu ), ale pouze jednou rovnou na plechu?
Moc děkuji
Dobrý den, Hanko, nene, těsto kyne dvakrát – poprvé v pekárně, která těsto uhněte a nechá vykynout, podruhé pak už ve formě baget na plechu.
Recept je z doby, kdy jsem těsta zadělávala výhradně v domácí pekárně, dopíšu do něj i postup klasického zadělání, robotem nebo ručně, v míse ;-)
Ať se Vám podaří a chutnají!
Iva
Tak upečeno a výsledek je famózní. Děkuji za úžasné recepty.
Díky za zprávu, Hani, jsem moc ráda, že se recept osvědčil :-)
Iva