V Turecku mi moc chutnal malinko pálivý salát z kuskusu. Tedy – tehdy jsem to na kuskus odhadovala. Doma jsem zapátrala na internetu, tabbouleh zavrhla (neměl tu správně červenou barvu) a podle fotek se dobrala až ke kisiru.

Základem kisiru je drobný bulgur a jak jsem se dočetla – každá rodina ho dělá trošínku jinak. Základ je vždy stejný, proto jsem ho pak už dochutila podle toho, co jsem si pamatovala z mé porce na talíři v tureckém Side.
Receptů na kisir najdete na zahraničních stránkách opravdu dost, český jsem našla jen jeden, ale vůbec neodpovídal tomu, co jsem v Turecku jedla (a rozpitvávala na talíři, protože jsem si tuhle dobrotu chtěla udělat i doma).

Suroviny:Kisir (turecký salát)

200 ml drobného bulguru
400 ml vody
3 lžíce oleje
lžíce paprikové pasty
několik floků sušené feferonky (opravdu stačí jen pár)
2-3 rajčata
1/2 velké salátové okurky
2 menší kyselé okurky
2 lžíce natě hladkolisté petrželky
4-5 jarních cibulek i s natí
lžíce kopru
sůl
pepř
citronová šťáva

Kisir (turecký salát)

Postup:

Bulgur vsypeme do mísy, zalijeme vařící vodou, promícháme a zakrytý necháme asi 15 minut stát. Aby bulgur nechládnul moc rychle, je dobré pro udržení tepla mísu obalit třeba i utěrkou nebo ručníkem.

Zatím si nakrájíme nadrobno petrželku, cibulku, okurky, oloupaná rajčata a kopr.

Olej na pánvi i s feferonama necháme pozvolna zahřát, než floky začnou lehce pěnit. Přidáme paprikovou pastu, promícháme a vypneme. (Olej nemusí vřít, stačí, když je jen horký.)

Paprikový olej přimícháme do hotového bulguru, přidáme nakrájenou zeleninu, pepř, dosolíme a lehce ochutíme citronovou šťávou.

Podáváme vychlazené.

Kisir (turecký salát)