Nadýchané a velice voňavé jemné rohlíky, s příjemnou vůní a delikátní chutí. Výborně chutnají třeba ke kávě, nejen s tenkou vrstvou másla, ale i samotné. K nejlepšímu vykynutí těsta zde pomůže omládek, upečené rohlíky jsou lehounké, syrovátku na chuti v nich určitě poznáte.

I tento recept potkáte v obsáhlé knize Kouzlo domácí pekárny!

Suroviny na královské rohlíky

Omládek (kvásek):

  • 100 g vody
  • 1 necelá lžička sladěnky nebo medu
  • 9-10 g čerstvého droždí
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 170-180 g vody
  • 370 g hladké mouky
  • 2 rovné lžičky cukru
  • 30 g sušené syrovátky
  • 25 g měkkého sádla
  • 2 rovné lžičky soli (10 g)

královské

Postup

Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme, zakryjeme čistou utěrkou proti osychání a takto necháme v teple místnosti 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek všech surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 10-12 dílů a z každého uděláme bulku. Je-li to nutné, stůl při tom jen minimálně posypeme moukou. Po 10 minutách bulky rozválíme a smotáme do rohlíků, které uložíme na plech s pečícím papírem.

rohlíky tvar

Rohlíky na plechu necháme nakynout (cca 35-45 minut), potřeme je vodou nebo vejcem rozšlehaným s vodou a zprudka upečeme ve vyhřáté troubě (230 °C / 8-10 minut).


TIP: Nedaří se vám upéct dobré rohlíky? Jsou malé, hutné, těžké nebo suché a tvrdé? Připravte těsto s omládkem. Nechte těsto před tvarováním pěkně vykynout a hlavně pak nechte dostatečně vykynout vytvarované rohlíky na plechu před pečením. Pečte je kratší dobu při vysoké teplotě. Rohlíky pečené při 170-180 °C 25 minut a déle, jsou vysušené jako slané tyčky.