Už z dob vaření mé babičky pamatuji výborný rychlý bramborový salát, který dělávala hlavně v letních parnech.
Brambory, vařené ve slupce, oloupané a nakrájené na kolečka, smíchané s drobně krájenou cibulí, zakápnuté olejem a zalité horkým sladkokyselým nálevem – opepřit, dosolit, popř.vychladit a může se podávat.

Tento salát, kamarádky Mirky, je maličko jiný. Jiný, ale možná o to chutnější, vymazlenější.
K němu  třeba řízek – přírodní, v trojbalu nebo těstíčku, výborně chutná i ke smažené rybě.

Suroviny:

Na 1 kg brambor:
4 kyselé okurky

2 cibule
200-220 g vývaru nebo 1/2 kostky masoxu rozvařená ve 220 g vody
sůl
oce
cukr
pepř
asi 5 lžic oleje

Kyselé brambory (Jednoduchý bramborový salát)

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kostičky.
Okurky i cibuli nakrájíme na drobné kostičky,  přidáme k bramborám, promícháme a polijeme olejem, opepříme.

Kyselé brambory (Jednoduchý bramborový salát)
Do hrnku si dáme vývar nebo rozvařený masox, přidáme ocet a cukr, případně sůl tak, aby byl nálev sladkokyselý, příjemný naší chuti. Ještě vřelý nalijeme na brambory a opatrně promícháme, aby se brambory úplně nerozbily.
Dochutit můžeme nálevem z okurek, případně opatrným přidáním cukru, octu nebo soli..
Kyselé brambory (Jednoduchý bramborový salát)