Recept lety vyzkoušený, pokud máme na perník chuť, peču jen tenhle. Je nadýchaný a vhodný na veliký plech.
Suroviny:
1 litr polohrubé mouky
1/2 litru cukru
1/2 litru mléka
1/4 litru oleje
3 vejce (nebo 2 veliká)
2 lžíce marmelády
2 lžíce kakaa
prášek do pečiva
a prášek do perníku
NEBO
2 prášky do pečiva
a 3 lžičky perníkového koření
Můžete přidat i mletou skořici, citrónovou nebo pomerančovou kůru, kandované ovoce, sekané oříšky, mandle.
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady, dobře promícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky, pokud je třeba, přilijeme mléka a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Pečeme spíš na maličko nižší teplotu, aby mohlo těsto dobře vyběhnout a nepopraskalo (asi 170°C). Zkoušíme špejlí, jestli je perník dost propečený.
Hotový můžeme jen pocukrovat, popř. polít citrónovou nebo čokoládovou polevou.
Já jsem ještě syrové těsto, před vložením do trouby, posypala kokosem – perník po něm hezky lehce voní.
Dobrý den, máte v tomto receptu dvakrát psáno o prášku do pečiva, podle vás by se tam měli dát 3 kusy. Chtěla jsem Vás poprosit jestli byste se mrkla, jestli je to správně. Vypadá velice dobře, chtěla bych vyzkoušet. Děkuji
Paní Heleno, ten recept znám a už jsem ho mnohokrát využila a Iva ho má napsaný správně – asi jste přehlédla slovíčko NEBO :-)
Tak to jsem přehlédla a omlouvám se, chci vyzkoušet a proto jsem se ptala, ještě jednou se omlouvám. Děkuji
Helenko určitě dejte prášek do perníku a klidně přidejte ještě trochu perníkového koření. To je pak ta pravá perníková chuť.
Mám tenhle recept od maminky, i když maličko jinak (místo polohrubé m. hladkou, jen 2 vejce, ať jsou malá nebo velká a oleje 0,2 dcl). Ale vyzkoušela jsem naposled nahradit cca 0,25 l mouky žitnou chlebovou – a to pak teprve byla dobrota. Můžete i přistrouhat nějaké jablíčko. Perník snese všechno. :-)
Přeji dobrou chuť.
Souhlas, žitná mouka perník posune o level výš.