Louhované bagetky – jejich výroba není nijak časově náročná ani recepturně složitá. Hotové bagetky nádherně voní (připomíná mi to slané tyčinky Bohemia), zvenku jsou křupavé, střída je měkounká, plná pravidelných „oček“.

Louhované bagetky
Suroviny:

220 g vody
lžička cukru
50 g oleje
2 lžičky sezamu
1,5-2 lžičky soli
420 g hladké mouky
15-17 g droždí

Na louhování:
litr vody
50 g jedlé sody

Na potření před pečením
žloutek

Louhované bagetky

Postup:

Všechny suroviny dáme do formy domácí pekárny a použijeme program Těsto.
Nebo připravíme těsto bez domácí pekárny – ve vlažné vodě rozpustíme cukr, droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme vykynout.

Vykynuté vytáhneme z formy (nebo mísy), propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého uděláme tenčí a kratší bagetu.

Bagety necháme vykynout, do menšího hrnce nalijeme vodu a přivedem ji k varu. Do vařící pak po částech vsypeme sodu – POZOR! – hodně to pění, tak ať vám voda neuteče z hrnce ven.

Louhované bagetky
Bagetky v tomto vařícím roztoku povaříme (asi 45 vteřin), během této doby je ve vodě i obrátíme. Pak opatrně vyjmeme z vody, okapeme a uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Potřeme žloutkem, lehce nařízneme a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 25 min).

Louhované bagetky

Stejně můžeme louhovat i jiné pečivo – preclíky, bulky, kaštánky.