Mák a švestky…to je úžasné spojení chutí! Jemné a nadýchané řezy se střídkou plnou máku jsou na povrchu zdobené půlkami šťavnatýchšvestek a korunované máslovou drobenkou. Odpadá práce s tvarováním těsta, které se na plechu jen rozprostře, poklade švestkami a posype drobenkou. Máte-li rádi skořici, můžete jí špetku do drobenky přidat – lehce provoní celý koláč.
Suroviny:
Těsto:
180 g vody
150 ml oleje
40-50 ml citronové šťávy
strouhaná kůra z citronu
80 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
2 žloutky
510-520 g hladké mouky
75-100 g mletého máku
špetka soli
21 g čerstvého droždí
Dále:
půlené švestky
Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g másla
150 g polohrubé mouky
Postup:
Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí a necháme 15 minut stát. Do mísy pak přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme volnější těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.
Na sádlem vymaštěný plech vykynuté těsto vyškrábneme, navlhčenou lžící rozetřeme po celém plechu, poklademe půlenými švestkami (řezem nahoru) a lehce je vtlačíme do těsta.
Posypeme drobenkou, necháme přibližně 30 minut nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/25-35 minut).
———————–
Můžete si vlastně vybrat, zda upečete řezy v menším plechu, pekáčku – budou poměrně vysoké, nadýchané a náplně se na ně kvůli menší ploše vejde méně (takové řezy jsou na fotografii).
Nebo je rozprostřete a upečete na plechu klasickém, kdy budou řezy poměrně nízké (asi jako bublanina) a šťavnaté bohatou náplní.
Každému to chutná jinak.
Tak ten koláč byl první co jsem z nové kuchařky vyzkoušela. A když nebude ovoce k mání bude skvělý. Já ho udělala z jablek a hrušek a také luxus. Díky za knihu!!!
To mě moc těší, Jitko, že se recept osvědčil! :-) A mám radost i z toho, že se nebojíte recept inovovat :-)
Ať se Vám pečení (nejen z nové knihy) daří!
Iva
Také jsem zkoušela v sobotu jako první z nové knížky. Zmizel prakticky ihned.