Mák a švestky…to je úžasné spojení chutí! Jemné a nadýchané řezy se střídkou plnou máku jsou na povrchu zdobené půlkami šťavnatýchšvestek a korunované máslovou drobenkou. Odpadá práce s tvarováním těsta, které se na plechu jen rozprostře, poklade švestkami a posype drobenkou. Máte-li rádi skořici, můžete jí špetku do drobenky přidat – lehce provoní celý koláč.

Suroviny:

Těsto:
180 g vody
150 ml oleje
40-50 ml citronové šťávy
strouhaná kůra z citronu
80 g cukru
1 vanilkový cukr (20 g)
2 žloutky
510-520 g hladké mouky
75-100 g mletého máku
špetka soli
21 g čerstvého droždí

Dále:
půlené švestky

Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g másla
150 g polohrubé mouky

Postup:

Ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí a necháme 15 minut stát. Do mísy pak přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme volnější těsto, které necháme asi 30-40 minut kynout.

Na sádlem vymaštěný plech vykynuté těsto vyškrábneme, navlhčenou lžící rozetřeme po celém plechu, poklademe půlenými švestkami (řezem nahoru) a lehce je vtlačíme do těsta.

Posypeme drobenkou, necháme přibližně 30 minut nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (190°C/25-35 minut).

———————–

Můžete si vlastně vybrat, zda upečete řezy v menším plechu, pekáčku – budou poměrně vysoké, nadýchané a náplně se na ně kvůli menší ploše vejde méně (takové řezy jsou na fotografii).
Nebo je rozprostřete a upečete na plechu klasickém, kdy budou řezy poměrně nízké (asi jako bublanina) a šťavnaté bohatou náplní.
Každému to chutná jinak.