Kdysi dávno se u nás podobné makovky ve tvaru šneka prodávaly v obchodě. Pěkně do červena vypečené, mákem sypané, uvnitř měkounké jako peřinka. A poměrně hodně veliké. Stačilo sníst jednu a byli jsme najedení zcela dosyta.
Z uvedeného těsta pečeme osm velkých makovek, ale jejich množství u vás doma bude záviset jen na tom, na kolik kousků těsto rozdělíte. Pokud máte rádi menší tvary, upečte jich deset nebo je vytvarujte do makovek klasických, ve tvaru rohlíčků.
Suroviny na makovky
- 100 g vody
- 15 g čerstvého droždí
- necelá lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
Dále:
- 120 g vody
- 100 g cukru
- špetka soli
- 1 lžíce rozšlehaného vejce (zbytkem makovky pomažeme před pečením)
- 370 g hladké mouky
- 70 g sádla

Postup
V domácí pekárně:
Suroviny na omládek dobře promísíme v menší misce, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a takto v zavřené pekárně necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme do formy zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hladké těsto. Pak ji vypneme a těsto v ní necháme vykynout, cca 60 minut.
Ručně nebo robotem:
Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Po vykynutí těsta (60-80 minut) ho v míse propracujeme, vyškrábneme na lehouce pomoučený stůl a rozdělíme na 8 dílů. Z každého kousku uděláme bulku, kterou pak necháme asi 15 minut kynout.

Všechny bulky poté rukou rozválíme do delších válečků a každý z nich svineme do klasického šneka – koneček válečku zastrčíme pod šneka, aby se při kynutí nerozmotával. Takto makovky uložíme na cca 45 minut kynout vedle sebe na plech s pečícím papírem, pak je dobře pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce a poměrně bohatě je posypeme celým mákem. Upečeme je ve vyhřáté troubě (190 °C / 20-25 minut).
Makovky máme rádi, tento recept musím vyzkoušet, vypadají luxusně.
Vynikající – peču již po třetí a vždy zmizí hned – děkuji za skvělý recept – člověk se hned těší na ráno až si ji dá ke kávičce
Moc děkuji za recept! Makovky jsou výborné i na druhý den. Zařazuji do oblíbených receptů :))
Děkuji za recept. Makovky byly výborné.
Zdravím vás milé pekařinky, jsem na invalidním vozíku, prosím co je to sladěná.. můžete mi doporučit vyzkoušené linecké těsto na svatební cukroví..potkalo mě štěstí a usadilo se u mě..musím něco upéci do výslužky..počítáme 50 výslužek a pro tými mých lékařů, 5 větších..díky za možná doporučení..můžete i Facebook, Messenger, na mě přímo Veronika Verry Skribucká..jen prosím o jistě větu, že jste z těchto stránek..děkuji všem za pomoc a přeji nic než zdraví..bude to náročné..už léta takové dobroty, nepecu, když jsem byla sama..😘❤️🦽
Dobrý den, Veru, moc Vám gratuluji k Vašemu dalšímu životnímu kroku :-) a přeji do manželství mnoho štěstí!
S lineckým na svatební cukroví Vám bohužel neporadím, ale o sladěnce si můžete přečíst tady:
https://www.pekarnomanie.cz/sladove-vytazky-sladenka-sladovit/
Iva
Vážená a milá paní Ivo,
toto těsto na makovky je úplný samet! Nádherně se s ním pracuje a výsledek je vždy na výbornou.
Teď naposledy jsem z „hadů“ malým válečkem vyválela pruhy/pásky široké cca 5cm, doprostřed po délce každého umístila lžící proužek makové náplně a přehla jednu, následně druhou stranu a přitiskla. Spojem dolů plněnou makovku svinula. Těsto krásně „lepí“, takže není problém.
Příště zkusím ořechovou nádivku.
Makovky mizí pokaždé rychlostí blesku jak jsou výtečné.
Moc děkuji nejen za tento recept, ale i za Vaše knižní poklady!
Přeji Vám pevné zdraví a, ať se jen a jen dobře daří.
S pozdravem Jitka, Teplice v Č.