Kdysi dávno se u nás podobné makovky ve tvaru šneka prodávaly v obchodě. Pěkně do červena vypečené, mákem sypané, uvnitř měkounké jako peřinka. A poměrně hodně veliké. Stačilo sníst jednu a byli jsme najedení zcela dosyta.

Z uvedeného těsta pečeme osm velkých makovek, ale jejich množství u vás doma bude záviset jen na tom, na kolik kousků těsto rozdělíte. Pokud máte rádi menší tvary, upečte jich deset nebo je vytvarujte do makovek klasických, ve tvaru rohlíčků.

Suroviny na makovky

Omládek:

  • 100 g vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • necelá lžička sladěnky
  • 130 g hladké mouky

Dále:

  • 120 g vody
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 1 lžíce rozšlehaného vejce (zbytkem makovky pomažeme před pečením)
  • 370 g hladké mouky
  • 70 g sádla
makovky

Postup

V domácí pekárně:

Suroviny na omládek dobře promísíme v menší misce, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a takto v zavřené pekárně necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme do formy zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hladké těsto. Pak ji vypneme a těsto v ní necháme vykynout, cca 60 minut.

Ručně nebo robotem:

Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Po vykynutí těsta (60-80 minut) ho v míse propracujeme, vyškrábneme na lehouce pomoučený stůl a rozdělíme na 8 dílů. Z každého kousku uděláme bulku, kterou pak necháme asi 15 minut kynout.

makovky

Všechny bulky poté rukou rozválíme do delších válečků a každý z nich svineme do klasického šneka – koneček válečku zastrčíme pod šneka, aby se při kynutí nerozmotával. Takto makovky uložíme na cca 45 minut kynout vedle sebe na plech s pečícím papírem, pak je dobře pomažeme zbytkem rozšlehaného vejce a poměrně bohatě je posypeme celým mákem. Upečeme je ve vyhřáté troubě (190 °C / 20-25 minut).