Makový věnec je vlastně obyčejný makový závin a můžete ho vyzkoušet podle jakéhokoliv oblíbeného receptu na kynutý závin.
Na stole vypadá velice efektně, asi nejvíc ho ale obdivují děti.
Postup:
Z vykynutého těsta vyválíme plát, potřeme ho makovou nádivkou a svineme – potud je to klasika.
Svinutý závin už na plechu stočíme do kruhu a oba konce dobře spojíme
Nůžkami nebo nožem po celém obvodu kruhu nastříhneme (nařízneme) asi 3-4 cm široké dílky (neproříznout podložku)…
…a všechny je položíme jedním směrem.
Závin necháme nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Dobrý den Ivi Moc ráda peču dle Vašich receptů,zatím převážně chleby .Teď bych ráda upekla tento makový věnec.Svůj recept na závin samozřejmě mám,ale chtěla bych poradit z kolika gramů mouky ho děláte.Já z 600gr udělám 2 nohavice.nejsem si jista jestli stačí 300 gr mouky?A druhý dotaz ,Všimla jsem si ,že i sladká těsta zaděláváte vodou.Já používám vlažné mléko.Je v tom prosím nějaký rozdíl.Děkuji!
Dobrý den,
zadělala bych z půl kila mouky, ale i těch 600 g nevadí, myslím – bude jen větší…
Vodou jsem zadělala kdysi dávno (už nepamatuji proč, ale ze spořivých důvodů to nebylo :-) – možná jen došlo mléko) a byla jsem velice příjemně překvapená výsledkem. Pak jsem ze starých pekařských knih zjistila, že i v pekárnách vše zadělávali vodou a už jsem u toho zůstala.
Kamarádky, které vyzkoušely, mi dávají zapravdu – těsto jen s vodou je příjemně lehčí, vzdušnější, prostě lepší. Však vyzkoušeje na něčem menším ;-)
Iva