Těsto na tento závin, který můžete plnit nejen makovou, ale třeba i ořechovou náplní, je vlastně totožné s „univerzálním“ těstem na švýcarky. Makovec vypadá jako ten koupený, velice podobně chutná, a máme ho upečený jen z domácích surovin.
Je vláčný a výborný i čtvrtý den po upečení. Déle nevím, nevydržel nám.
Když se dnes, ve věku nejrůznějších náhražek a plnidel, řekne, že něco chutná jako kupované, je to téměř urážka. Hodně lidí si ale pamatuje na výborné potraviny svého dětství, mládí i zralého věku, které se nejen daly jíst, ale ty dnešní jim nesahají ani po kotníky.
Takže – tento makovec chutná jako makovce „kdysi“.
Suroviny:
- 100 g vlažné vody
- 15 g droždí
- 1 necelá lžička sladěnky
- 120 g hladké mouky
Dále na těsto:
- 90 g vody
- 80 g změklého sádla (nebo napůl směs sádla a másla)
- 100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
- špetka soli
- 350 g hladké mouky
Náplň:
- asi 300-330 ml mléka
- asi 300 g mletého máku
- strouhaná citrónová kůra
- cukr podle chuti (1-3 lžíce)
- 1 lžíce pikantní marmelády (červený rybíz, meruňka)
- špetka skořice
Postup:
- Suroviny na omládek umícháme a zakryté necháme asi 45 min kynout.
- Mezitím připravíme náplň. Mletý mák vsypeme do vařícího mléka, pomalu povaříme do zhoustnutí a sundáme z tepla. Vmícháme ostatní suroviny a náplň necháme vychladnout.
- K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které v míse necháme dobře nakynout.
- Vykynuté těsto z mísy vytáhneme, na stole propracujeme, rozdělíme na 2-3 díly a z každého a vyválíme užší obdélník. Potřeme vychladlou makovou náplní, zavineme a na plechu necháme nakynout.
- Vykynuté záviny potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme, přibližně 20-25 minut).
Dobrý den, prosím o radu, jak dlouho a na kolik stupňů péct. Děkuji Magda
Dobré poledne :-)
Péct na 180-190°C a odhadem 40 (možná i 45) minut – musí mít barvu a zkuste vpíchnutím špejle, jestli bude čistá, bez syrového těsta ;-)
No tak teda nevím, pekla jsem na 180 st a po 25 min už byly obě nohavice tak hnědé, že jsem je raději vytáhla a špejle je po vytáhnutí suchá. Navíc mi obě nohavice praskly. Ach jo.
Nepekla jste je na horkovzduch?
Každá trouba peče jinak, příště je budete (tyhle nebo jiné, to je jedno), péct ještě v maličko chladnější troubě. Praskají mi většinou tehdy, když je vyválím hodně natenko.
I tak budou dobré ;-)
Ne, pekla jsem na horní a dolní ohřev, stejně jako peču pečivo. Je to možné, že bylo těsto vyválené moc tence, nemám zkušenost :) Nakonec se závin povedl, jen když jsem dělala náplň, tak jsem musela přidat aspoň 100 ml mléka víc, jinak byla náplň pořád dost sypká. Včera jsem dělala Vaše bavorské vdolky, doma velký úspěch a opravdu jednoduché. Děkuji moc :) Magda
Dobrý den Ivo, chtěla jsem se zeptat, zda by se tento závin dal plnit i povidly. U nás je většina rodiny povidlová. Děkuji Nikola
Dobrý den,
určitě – je podobný tomu klasickému, který se dá koupit uzavřený v celofánu. Těsto je tvárné a drží.
Dobrý den.
Bylo by možné dát jiný tuk než margarín. Například máslo, sádlo, olej.
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den i Vám, určitě! Dala bych spíš sádlo, než máslo, ale i to máslo bude dobré ;-) Margarín už téměř nepoužívám…
Ať se Vám povedou!
Dobrý den, před Velikonocemi jsem narazila na internetu na váš recept na mazanec, vyzkoušela jsem ho a dopadl celkem dobře. Teď zkouším některé další recepty – zrovna dnes chci dělat závin.
Ve všech receptech mě překvapuje, že těsto na sladké pečivo zaděláváte vodou a ne mlékem. Také mě překvapuje, že skoro nikam nedáváte vejce, resp. žloutky. Jaký to má důvod?
Ve všech jiných receptech, které jsem kdy viděla, je vždycky mléko a na 1/2 kg mouky alespoň 2 vejce…
Dobrý den, už jsem to psala mnohokrát :-) jednou jsem těsto zadělat vodou musela a příjemně mě překvapilo, že to nebylo na chuti poznat. Navíc těsto kynulo lépe a bylo jakoby lehčí. Mnohem později jsem se ze starých pekařských knih dočetla, že to tak pekaři dělají běžně :-)
Iva