Těsto na tento závin, který můžete plnit nejen makovou, ale třeba i ořechovou náplní, je vlastně totožné s „univerzálním“ těstem na švýcarky. Makovec vypadá jako ten koupený, velice podobně chutná, a máme ho upečený jen z domácích surovin.
Je vláčný a výborný i čtvrtý den po upečení. Déle nevím, nevydržel nám.

Když se dnes, ve věku nejrůznějších náhražek a plnidel, řekne, že něco chutná jako kupované, je to téměř urážka. Hodně lidí si ale pamatuje na výborné potraviny svého dětství, mládí i zralého věku, které se nejen daly jíst, ale ty dnešní jim nesahají ani po kotníky.

Takže – tento makovec chutná jako makovce „kdysi“.

Suroviny:

Omládek:

  • 100 g vlažné vody
  • 15 g droždí
  • 1 necelá lžička sladěnky
  • 120 g hladké mouky

Dále na těsto:

  • 90 g vody
  • 80 g změklého sádla (nebo napůl směs sádla a másla)
  • 100 g cukru (nebo 80 g + vanilkový cukr)
  • špetka soli
  • 350 g hladké mouky

Náplň:

  • asi 300-330 ml mléka
  • asi 300 g mletého máku
  • strouhaná citrónová kůra
  • cukr podle chuti (1-3 lžíce)
  • 1 lžíce pikantní marmelády (červený rybíz, meruňka)
  • špetka skořice

Postup:

  1. Suroviny na omládek umícháme a zakryté necháme asi 45 min kynout.
  2. Mezitím připravíme náplň. Mletý mák vsypeme do vařícího mléka, pomalu povaříme do zhoustnutí a sundáme z tepla. Vmícháme ostatní suroviny a náplň necháme vychladnout.
  3. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které v míse necháme dobře nakynout.
  4. Vykynuté těsto z mísy vytáhneme, na stole propracujeme, rozdělíme na 2-3 díly a z každého a vyválíme užší obdélník. Potřeme vychladlou makovou náplní, zavineme a na plechu necháme nakynout.
  5. Vykynuté záviny potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C  a dopečeme, přibližně 20-25 minut).