Mazanec pro maminku je další ze sladkých chlebíčků, tentokrát plný sušeného ovoce a ořechů. Voní citronem, rumem, vanilkovým cukrem i použitým sušeným ovocem. Po vyklopení je velmi měkký, ale není třeba se obávat – jak postupně chládne, pevní se.

Nakrájené plátky mazance chutnají třeba jen suché, s dobrým teplým kakaem nebo čajem. Kdo má rád, namaže si mazanec máslem a dochutí podle sebe – medem, marmeládou, džemem…

Mazanec suroviny

  • 280 g mléka
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 90 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 velká špetka soli
  • 50 g změklého másla
  • 50 g změklého sádla (nebo jen 100 g másla celkem)
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2-3 lžičky strouhané citronové kůry
  • 12-13 g čerstvého droždí
  • 50 g celých ořechů
  • 50 g směs sušeného ovoce, např.rozinky, brusinky, fíky
  • (nebo jen 50 g rozinek)
mazanec

Postup

Připravené suroviny (mimo rozinek, citronové kůry, ořechů a sušeného ovoce) vložíme do formy do pekárny v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku.

Použijeme program Sladký (na sladké kynuté pečivo) nebo Klasik, po zapípání přidáme zbylé, zatím odložené suroviny. Před třetím kynutím vytáhneme z těsta namočenou rukou háky, pekárnu zavřeme a necháme dokončit program.

Hotový mazanec opatrně vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Jak jsem zmínila hned v úvodu, je opravdu velice měkký a tak to vypadá, že by mohl být nedopečený. Není tomu tak. Střída i kůrka hotového mazance se chladnutím zpevní a vy budete moci podávat nádherně kyprý, lákavě voňavý sladký chlebíček – mazanec.


Nemáte-li doma pekárnu a recept na mazanec se vám líbí, připravte a nechte vykynout těsto klasicky. Pak ho prohněťte a urovnejte do sádlem vymazané obdélníkové chlebíčkové formy. Nechte ho v ní vykynout a upečte při 180-190 °C.

Určitě by byl pěkný upečený ve formě bábovkové, popř. i jako malé muffinky. Tohle rozhodování už zůstane na jen vaší fantazii.