Velmi jemný a náramně voňavý nadýchaný mazanec – jen z několika málo surovin. Vláčnost a delší trvanlivost zařídí bílý jogurt v těstě, vůni vanilkový cukr a citronová kůra. Střída je očkatá rozinkami, ale můžete použít i jiné sušené ovoce. To větší (švestky, meruňky) je dobré nakrájet na drobné kousky.
Nadýchaný mazanec – suroviny
- 160-180 g vody
- 150 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- špetka soli
- 50 g změklého másla
- 500 g hladké mouky
- strouhaná citronová kůra
- 12 g čerstvého droždí
- velká hrst rozinek
Postup
Postup na nadýchaný mazanec z domácí pekárny je – vedle postupu na tvarovaný kulatý mazanec pečený na plechu v troubě – velice jednoduchý.
Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Sladký (kynutý koláč pečený v pekárně) nebo program Základní (Klasik), u kterého nastavíme světlou kůrku.
Pokud se podaří včas odchytit, před třetím kynutím z těsta vytáhneme namočenou rukou háky. Pak mazanec necháme dokynout a upéct.
Pekárnu vypneme 5 minut před koncem programu a hotový mazanec opatrně vyklepneme z formy. Boky má měkké, chládnutím se zpevní.
Mazanec necháme vychladnout na mřížce. Chutná jen tak, samotný, třeba s dobrým kakaem, ale natřený máslem a medem (nebo domácí marmeládou) se stane vyhledávanou snídaní či večeří.
Dobrý deň, mala by som dotaz. Pekáreň nemám a chcela by som urobiť tento mazanec na plechu. Môžem použiť omládek? A ak áno, nemám pridať trochu viac droždia? Ďakujem a pekný deň.
Dobrý den, omládek klidně použijte. Množství droždí rozhodně nezvyšujte :-) spíš pohlídejte množství vody, kterým těsto zaděláte – těsto v pekárně mívám maličko řidší právě proto, že ho při kynutí i pečení podrží forma. Zkuste jí nejprve dát 140-150 g, teprve pak podle potřeby přidávejte :-)
Iva
Dnes vyzkoušeno povedl se moc dobrý
Děkuji za recept
Moc dobrý, zadělala domácí pekárna, upekla remoska. Zařazuji mezi oblíbené 👌👏.
To mě moc těší! :-)
Mazanec je výborný, přidala jsem ještě cca hrst nasekaných vlašských ořechů. Je kyprý, nadýchaný, děkuji!