Velmi jemný a náramně voňavý nadýchaný mazanec – jen z několika málo surovin. Vláčnost a delší trvanlivost zařídí bílý jogurt v těstě, vůni vanilkový cukr a citronová kůra. Střída je očkatá rozinkami, ale můžete použít i jiné sušené ovoce. To větší (švestky, meruňky) je dobré nakrájet na drobné kousky.

Nadýchaný mazanec – suroviny

  • 160-180 g vody
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 50 g cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • špetka soli
  • 50 g změklého másla
  • 500 g hladké mouky
  • strouhaná citronová kůra
  • 12 g čerstvého droždí
  • velká hrst rozinek
nadýchaný jogurtový mazanec v řezu

Postup

Postup na nadýchaný mazanec z domácí pekárny je – vedle postupu na tvarovaný kulatý mazanec pečený na plechu v troubě – velice jednoduchý.

Všechny suroviny dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Sladký (kynutý koláč pečený v pekárně) nebo program Základní (Klasik), u kterého nastavíme světlou kůrku.

Pokud se podaří včas odchytit, před třetím kynutím z těsta vytáhneme namočenou rukou háky. Pak mazanec necháme dokynout a upéct.

Pekárnu vypneme 5 minut před koncem programu a hotový mazanec opatrně vyklepneme z formy. Boky má měkké, chládnutím se zpevní.

Mazanec necháme vychladnout na mřížce. Chutná jen tak, samotný, třeba s dobrým kakaem, ale natřený máslem a medem (nebo domácí marmeládou) se stane vyhledávanou snídaní či večeří.