Tuto pomazánku nám kdysi na chleba chystávala maminka. Proč se jmenuje zrovna opičí, opravdu nevím. Možná proto, že se „opičí“ a napodobuje sádlo podpečínkové? Ať je to jak chce, jisté je jedno. Tato jednoduchá pomazánka provoní celou domácnost, má vynikající chuť, a je silně návyková!
Suroviny na opičí sádlo
- vepřové sádlo (domácí, kostka, vanička – je to jedno)
- drcený kmín
- česnek
- sůl
Postup
Sádlo rozehřejeme ve vyšším hrníčku (jako bychom na něm něco chtěli smažit), vsypeme kmín a vypneme.
Po chvíli opatrně vmícháme rozetřený česnek podle chuti – pokud je sádlo rozehřáté hodně, po přidání česneku pění a má snahu utéct z hrníčku (proto si dejte pozor na možné popálení). Podle chuti osolíme a necháme vychladnout.
Mažeme na čerstvý chleba – chutná to opravdu jako sádlo podpečínkové.
tohle je něco pro mně!! podpečínkové sádlo(vejpečky) jsem vždycky milovala…..
A zkuste přidat ještě trochu smažené cibulky a majoránku. Toje pak teprve ta pravá dobrota!! :-)
Dobrý den, má být sádlo hodně horké?
Dobrý den, Jani, horké ano, nemusí být vřící. Jen tak, aby se v něm česnek a kmín rozvoněly.
Iva