„Hrách a kroupy, to je hloupý,
to my máme každý den.
Ale vdolky z bílé mouky
jenom jednou za týden!“
Také vám to maminka nebo babička kdysi zpívaly? Vzpomenu si na to pokaždé, když vdolky smažíme. Nedají mnoho práce, těsto je jednoduché, a vdolečky z něj voňavé, nadýchané – chutnají celé rodině.
Suroviny:
- 150 g podmáslí (zakysané nebo šlehané – prostě to klasické husté podmáslí)
- 80 g vody
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce rumu
- 1 vejce
- špetka soli
- 30 g cukru
- 12 g čerstvého droždí
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
Na smažení – olej
Na dochucení:
- zakysanka nebo oslazený měkký tvaroh
- marmeláda
- drobné čerstvé ovoce
Postup:
Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo s robotem:
Z vlažné vody, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umíchejte kvásek, který nechte asi 20 minut kynout. Potom k němu přidejte zbytek surovin, uhněťte a dobře propracujte těsto, které nechte zakryté v míse cca hodinu kynout.
Hotové a vykynuté těsto na pomoučeném stole zlehka propracujeme, rozdělíme na 20 kousků a z každého uděláme malý bochníček. Všechny zakryjeme čistou utěrkou a takto necháme asi 30 minut kynout.
Na větší pánvi rozehřejeme olej. Každou bulečku rukou lehce rozmáčkneme na vyšší placku a vložíme do oleje smažit. Smažíme je po několika kusech najednou, teplotu je třeba hlídat – vdolečky se nesmí smažit ani moc rychle (mohly by být uvnitř polosyrové), ani moc pomalu (jsou pak tvrdé, nasáknuté olejem).
Usmažíme je z obou stran, hotové je z pánve vytáhneme na papírovou utěrku, po chvilce přendáme na talíř, ozdobíme zakysankou nebo oslazeným tvarohem, marmeládou a čerstvým ovocem.
Dobrou chuť!
Napsat komentář