Sladké pečivo, velice vhodné pro různé varianty:
– místo vody můžete použít pomerančový džus
– do těsta by nebylo marné přidat pro vůni strouhanou pomerančovou kůru
– slunečnice můžete určitě udělat s jinou náplní (podle momentální chutě)
– nebo použít z receptu jen postup a upéct je z vašeho oblíbeného kynutého těsta.

Suroviny:

200 ml (g) vody
1 vejce
100 g sádla
100 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
600 g hladké mouky
30 g droždí

Náplň:
vanilkový cukr
kandovaná pomerančová kůra

 

Pomerančové slunečnice

 

Postup:

suroviny na těsto dáme do pekárny (sádlo rozehřáté, zchládlé) a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na nestejné poloviny – menší bude na „okvětní lístky“, větší na roládu (střed květu).
Menší polovinu rozdělíme na 10-12 kousků a každý zakulatme. Po krátkém odpočinku je rozválíme na kulaté placky, každou rozřízneme (neprořízneme okraj) na šest dílků (cípů) a ty ohneme ven z kruhu – vznikne okvětí slunečnice s prázdným středem.
Zbytek těsta rozválíme na obdélníkový plát, posypeme kandovanou kůrou a vanilkovým cukrem a zavineme do rolády, kterou nakrájíme na 10-12 dílů (podle počtu květů).
Dílky posadíme do kruhů řeznou ranou nahoru a pečivo necháme nakynout. Pak opatrně potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě (180-200°C/asi 17-20min).

 

 

Slunečnice jsou docela rychle vytvarované, není to nic složitého.
Jsou měkounké a nevysušené i na druhý den po upečení.