Také starší recept. Tehdy mě napadlo, jak by asi mohla chutnat ořechová drobenka. Nebo – jak by chutnala ve spojení s povidly?
Říct mi to neměl kdo, musela jsem vyzkoušet.

Suroviny:

210 g vody
110 g cukru
vanilkový cukr
25 g droždí
lžička citronové kůry
lžička citronové šťávy
lžíce rumu
55 g sádla
55 g Hery
1 vejce
žloutek
špetka soli
220 g polohrubé mouky
410 g hladké mouky

Na nádivku
povidla

Na drobenku
polohrubá mouka
moučkový cukr
máslo
strouhané ořechy

 

Postup:

Do pekárny vložíme suroviny v pořadí tekuté, sypké (tuk vlijeme rozpuštěný, vychladlý) a zapneme program Těsto.

Vykynuté těsto rozdělíme na dílky, z každého vyválíme ovál, potřeme povidly…
povidlové rohlíky

….a srolujeme do rohlíků, které potřeme zbylým bílkem, omočíme potřenou stranou ve drobence.
povidlové rohlíky

Necháme nakynout na plechu a upečeme ve vyhřáté troubě.

 

U těchto rohlíků výborně zafunguje omládek – těsto lépe a ochotněji pokyne, rohlíky budou krásně nadýchané a vynikající i druhý den.
Z odváženého množství odebereme
110 g vody
150 g hladké mouky
všechno droždí
lžičku sladěnky
– smícháme a necháme hodinu pracovat. Pak přidáme zbytek surovin a dál už postupujeme podle receptu.