Letos se urodila nádherná rajčata. Jedli jsme je přímo ze zahrady, ještě teplá od slunce a samozřejmě se snažili zachovat co nejvíc těchto červených, šťavnatých pokladů na zimu.
Kečupy máme ještě od loňska, vyzkoušeli jsme tedy omáčky. Na pizzu, pod maso, jako základ rajské omáčky…Jako omáčka na pizzu u nás doma zatím vede tato s bazalkou, ale dokážu si představit i pizzu se základem z následující omáčky:
Suroviny:
1 kg rajčat
1 mrkev
0,5-1 řapík celeru
1 červená cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
bazalka
sůl podle chuti
Postup:
Rajčata omyjeme, překrojíme napůl a lžící odstraníme „vodu“ a semínka, aby omáčka nebyla kyselá.
Všechna vložíme do hrnce, podlijeme trošinkou vody a za občasného míchání v nezakrytém hrnci rozvaříme. Pak je vystřeme (buď pomixovaná na sítu nebo propasírujeme v pasírovači).
Zvlášť na oleji lehce osmahneme drobně krájenou zeleninu (jen česnek necháme osmahnout vcelku).
Propasírovaná rajčata vlijeme na připravenou zeleninu, přidáme bazalku a sůl a mírným varem odpaříme na požadovanout hustotu.
Naplníme do vysterilizovaných sklenic a zavaříme (85°C/35minut).
Jak zavarim na 85°C? Diky za odpoved, Hanka
Asi nerozumím, nač se ptáte. Jak změřit těch 85°C?
no, nemam teplomer, muzu to nejak odhadnout i bez nej?
Určitě můžete – když v horké vodě vystupují ode dna malé bublinky (a voda ještě nevaří), má voda kolem 80°C – kdysi jsem kdesi vyčetla.
Ale vzhledem k tomu, že tady nemůžete teplotou nic pokazit (třeba u okurek by to bylo jiné, ty vyšší teplotou nebo delší dobou v horké vodě hodně změknou a nejsou dobré), zavařila bych to, být Vámi, i při teplotě varu nebo těsně pod ní. Také jsem to tak kdysi u kečupů a dalších zeleninových omáček dělala, když jsem ještě neměla zavařovací hrnec ;-)
ok, moc diky
recepty jsou vyborne, vyzkousela jsem jich asi 10 a vsechny dopadly vyborne!
Mate nejakou zkusenost s jecnou celozrnnou moukou?
Ne, to nemám – snažím se péct z takových mouk, které jsou běžné jak v obchodech, tak i v tom, že je upotřebíte v mnoha dalších receptech, aby moje recepty mohli lidé hned péct, pokud se jim zalíbí :-) Jedinou a velikou výjimkou jsou v receptech občas použité mouky italské (semola, manitoba), které mají velice zvláštní (a v pečení fajn) vlastnosti, ale koupit je také dostanete :-)