Peníkový chlebíček je vlastně závin. Měkounký, kyprý a nádherně voňavý perníkem, skořicí a citronovou kůrou, efektní pro oko našich strávníků. Velice měkký vydrží velmi dlouho, a ani by to nebylo třeba – sníte jej opravdu velice rychle.

Ať už pro jeho přípravu a upečení použijete domácí pekárnu nebo těsto necháte uhníst robotem a chlebíček pak upečete v troubě, práce opravdu moc nedá. Zato parády na stole udělá hodně a hlavně – voní a chutná!

Perníkový chlebíček – suroviny

Těsto:

  • 180-190 g vody
  • 1 lžíce bílého jogurtu (cca 40 g)
  • 70 g povoleného másla (či sádla)
  • 1 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • strouhaná kůra z poloviny citronu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Na posyp mandlové lupínky

Náplň

  • sekané ořechy
  • strouhaná citronová kůra
  • rozinky nebo sušené brusinky
  • hrubě krájené sušené švestky
Rolovaný perníkový chlebíček

Postup

V domácí pekárně: Všechny suroviny dáme do pekárny (nejdřív tekuté, pak zcela změklý tuk a zbytek surovin, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme z formy a na stole rozválíme do nevelkého obdélníku, dlouhého stejně jako forma do pekárny.

Plát posypeme citronovou kůrou, ořechy, krájeným sušeným ovocem a zavineme. Vložíme do prázdné formy pekárny, posypeme plátky mandlí a rukou je opatrně přitiskneme na těsto. Chlebíček necháme vykynout a zapneme program Pečení (60 minut). Upečený chlebíček z formy pekárny opatrně vyklepneme a necháme vychladnout na mřížce.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho trochou cukru a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to 40-60 minut.

Vykynuté těsto na stole rozválíme do nevelkého obdélníku, dlouhého stejně jako chlebíčková forma. Plát posypeme citronovou kůrou, ořechy, krájeným sušeným ovocem a zavineme. Vložíme do sádlem vymazané chlebíčkové formy, posypeme plátky mandlí a rukou je opatrně přitiskneme na těsto. Chlebíček necháme vykynout a upečeme ve vyhřáté troubě (180-190 °C / cca 40 minut). Upečený chlebíček z formy opatrně vyklepneme a necháme vychladnout na mřížce.

6 Comments

  • Posted 14.8.2022 19:55 od Květa 0Likes

    Dnes jsem zkoušela, přesně podle receptu, těsto umíchala pekárna a pekla jsem ve formě na biskupský chlebíček. Nevím, kde je problém, nebo jestli to tak má být – výsledný výrobek po upečení je obrovský, 33cm dlouhý a 14cm vysoký a chutná jako nesladká, suchá, kakaem obarvená kynutá buchta. Škoda. Není vůbec chutná. Možná to tak má být, ale v tom případě recept nedoporučuji, sušené brusinky a švestky jsou dost drahé na to, aby výrobek z nich člověk jedl na sílu jen proto, aby se nevyhodil. Obávám se, že tento recept se moc nepovedl a dovoluji si navrhnout, aby název neobsahoval slovo „perníkový“, je to velmi matoucí. Květa.

    • Posted 19.8.2022 15:34 od Iva 0Likes

      Dobrý den Květo,

      moc mě mrzí, že Vám tento chlebíček nechutná, ale chápu, každý máme jiné chutě. Přeji Vám, abyste našla lepší recept.

      Iva

  • Posted 20.8.2022 18:37 od Veronika 0Likes

    Dobrý den 🙂
    Chlebíček jsem upekla dnes dopoledne a je boží. Je krásně jemný, jako peříčko. Krásně voní a chutná ještě víc. Sušené švestky jsou dokonalým doplňkem. Velikostně je přesně podle formy z pekárny. Tento chlebíček není ani suchý, ani dlouhý, sladký tak akorát. A po perníku opravdu voní. Vlastně nám voní celý byt i chodba.
    A jsem opravdu ráda, že jsem si komentář výše uvedený přečetla až poté, co jsem zapnula pečení, jinak by nám to tady tak pěkně nevonělo a zítra by nebyla snídaně. 🙂
    V.

    • Posted 25.8.2022 7:53 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Veroniko,
      ufff…, to jsem ráda, že Vám chlebíček chutnal! U nás totiž taky sklízí úspěch, a myslím, že se paní nepovedl proto, že ho pekla v troubě, ne v pekárně. Podle mě pekla „na barvu“ a přehnala to s délkou pečení. Chlebík byl z trouby hodně vypečený, a proto i sušší.
      Díky moc za komentář! 🙂
      Iva

  • Posted 21.11.2022 20:51 od Kateřina Ondrová 0Likes

    Je úžasný, začínám na něm být já i celá rodina závislá, dávám i další ovoce – švestky, hrušky a nedávám cukr, děkuju Ivi <3

Přidejte komentář