Peníkový chlebíček je vlastně závin. Měkounký, kyprý a nádherně voňavý perníkem, skořicí a citronovou kůrou, efektní pro oko našich strávníků. Velice měkký vydrží velmi dlouho, a ani by to nebylo třeba – sníte jej opravdu velice rychle.

Ať už pro jeho přípravu a upečení použijete domácí pekárnu nebo těsto necháte uhníst robotem a chlebíček pak upečete v troubě, práce opravdu moc nedá. Zato parády na stole udělá hodně a hlavně – voní a chutná!

Perníkový chlebíček – suroviny

Těsto:

  • 180-190 g vody
  • 1 lžíce bílého jogurtu (cca 40 g)
  • 70 g povoleného másla (či sádla)
  • 1 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • strouhaná kůra z poloviny citronu
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 12 g čerstvého droždí

Na posyp mandlové lupínky

Náplň

  • sekané ořechy
  • strouhaná citronová kůra
  • rozinky nebo sušené brusinky
  • hrubě krájené sušené švestky
Rolovaný perníkový chlebíček

Postup

V domácí pekárně: Všechny suroviny dáme do pekárny (nejdřív tekuté, pak zcela změklý tuk a zbytek surovin, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme z formy a na stole rozválíme do nevelkého obdélníku, dlouhého stejně jako forma do pekárny.

Plát posypeme citronovou kůrou, ořechy, krájeným sušeným ovocem a zavineme. Vložíme do prázdné formy pekárny, posypeme plátky mandlí a rukou je opatrně přitiskneme na těsto. Chlebíček necháme vykynout a zapneme program Pečení (60 minut). Upečený chlebíček z formy pekárny opatrně vyklepneme a necháme vychladnout na mřížce.

Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho trochou cukru a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to 40-60 minut.

Vykynuté těsto na stole rozválíme do nevelkého obdélníku, dlouhého stejně jako chlebíčková forma. Plát posypeme citronovou kůrou, ořechy, krájeným sušeným ovocem a zavineme. Vložíme do sádlem vymazané chlebíčkové formy, posypeme plátky mandlí a rukou je opatrně přitiskneme na těsto. Chlebíček necháme vykynout a upečeme ve vyhřáté troubě (180-190 °C / cca 40 minut). Upečený chlebíček z formy opatrně vyklepneme a necháme vychladnout na mřížce.

Přidejte komentář