Peníkový chlebíček je vlastně závin. Měkounký, kyprý a nádherně voňavý perníkem, skořicí a citronovou kůrou, efektní pro oko našich strávníků. Velice měkký vydrží velmi dlouho, a ani by to nebylo třeba – sníte jej opravdu velice rychle.
Ať už pro jeho přípravu a upečení použijete domácí pekárnu nebo těsto necháte uhníst robotem a chlebíček pak upečete v troubě, práce opravdu moc nedá. Zato parády na stole udělá hodně a hlavně – voní a chutná!
Perníkový chlebíček – suroviny
Těsto:
- 180-190 g vody
- 1 lžíce bílého jogurtu (cca 40 g)
- 70 g povoleného másla (či sádla)
- 1 vejce
- 60 g cukru
- 1 lžíce kakaa
- špetka soli
- strouhaná kůra z poloviny citronu
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička skořice
- 50 g žitné chlebové mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 350 g hladké mouky
- 12 g čerstvého droždí
Na posyp mandlové lupínky
Náplň
- sekané ořechy
- strouhaná citronová kůra
- rozinky nebo sušené brusinky
- hrubě krájené sušené švestky

Postup
V domácí pekárně: Všechny suroviny dáme do pekárny (nejdřív tekuté, pak zcela změklý tuk a zbytek surovin, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Vykynuté těsto vytáhneme z formy a na stole rozválíme do nevelkého obdélníku, dlouhého stejně jako forma do pekárny.
Plát posypeme citronovou kůrou, ořechy, krájeným sušeným ovocem a zavineme. Vložíme do prázdné formy pekárny, posypeme plátky mandlí a rukou je opatrně přitiskneme na těsto. Chlebíček necháme vykynout a zapneme program Pečení (60 minut). Upečený chlebíček z formy pekárny opatrně vyklepneme a necháme vychladnout na mřížce.
Ručně nebo robotem: Mouku prosijeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho trochou cukru a zalijeme vlažnou vodou. Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme elastické těsto. Nejlíp to jde robotem. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout – trvá to 40-60 minut.
Vykynuté těsto na stole rozválíme do nevelkého obdélníku, dlouhého stejně jako chlebíčková forma. Plát posypeme citronovou kůrou, ořechy, krájeným sušeným ovocem a zavineme. Vložíme do sádlem vymazané chlebíčkové formy, posypeme plátky mandlí a rukou je opatrně přitiskneme na těsto. Chlebíček necháme vykynout a upečeme ve vyhřáté troubě (180-190 °C / cca 40 minut). Upečený chlebíček z formy opatrně vyklepneme a necháme vychladnout na mřížce.
Dnes jsem zkoušela, přesně podle receptu, těsto umíchala pekárna a pekla jsem ve formě na biskupský chlebíček. Nevím, kde je problém, nebo jestli to tak má být – výsledný výrobek po upečení je obrovský, 33cm dlouhý a 14cm vysoký a chutná jako nesladká, suchá, kakaem obarvená kynutá buchta. Škoda. Není vůbec chutná. Možná to tak má být, ale v tom případě recept nedoporučuji, sušené brusinky a švestky jsou dost drahé na to, aby výrobek z nich člověk jedl na sílu jen proto, aby se nevyhodil. Obávám se, že tento recept se moc nepovedl a dovoluji si navrhnout, aby název neobsahoval slovo „perníkový“, je to velmi matoucí. Květa.
Dobrý den Květo,
moc mě mrzí, že Vám tento chlebíček nechutná, ale chápu, každý máme jiné chutě. Přeji Vám, abyste našla lepší recept.
Iva
Dobrý den :)
Chlebíček jsem upekla dnes dopoledne a je boží. Je krásně jemný, jako peříčko. Krásně voní a chutná ještě víc. Sušené švestky jsou dokonalým doplňkem. Velikostně je přesně podle formy z pekárny. Tento chlebíček není ani suchý, ani dlouhý, sladký tak akorát. A po perníku opravdu voní. Vlastně nám voní celý byt i chodba.
A jsem opravdu ráda, že jsem si komentář výše uvedený přečetla až poté, co jsem zapnula pečení, jinak by nám to tady tak pěkně nevonělo a zítra by nebyla snídaně. :)
V.
Dobrý den, Veroniko,
ufff…, to jsem ráda, že Vám chlebíček chutnal! U nás totiž taky sklízí úspěch, a myslím, že se paní nepovedl proto, že ho pekla v troubě, ne v pekárně. Podle mě pekla „na barvu“ a přehnala to s délkou pečení. Chlebík byl z trouby hodně vypečený, a proto i sušší.
Díky moc za komentář! :-)
Iva
Je úžasný, začínám na něm být já i celá rodina závislá, dávám i další ovoce – švestky, hrušky a nedávám cukr, děkuju Ivi <3
Mám radost, děkuju! :-)
Ahojte, Ivko, pred hodinou som ho dopiekla a čakala som, než vychladne, aby som ho mohla vyskúšať. Za mňa úplná pecka. Cesto je nadýchané, voňavé a ľahučké. Je to chlieb a vzhľadom na množstvo cukru, ktoré doň ide, som ani neočakávala, že bude sladký, čo nám aj vyhovuje, pretože s obyčajným maslom je to absolútna pochúťka. Ďakujem veľmi pekne za recept a určite sa vrhnem do skúšky ďalších. Pekný deň želám :-)
Zdravím :-) a moc děkuji za prima zpětnou reakci!
Iva
Pěkně zdravím a pěkně chválím perníček. Celý dům nám voněl, přílákal rodinu ze všech koutů a v mžiku byl pryč. Rozhodně do něj jdeme i příště. Výborný, vláčný, voňavý……. díky za recept. Jitka