Růžičky jsem kdysi viděla na slovenských stránkách, moc se mi líbily. Nevšední vzhled, přesto jednoduché tvarování a když se to tak vezme – je to vlastně kynutý koláč (buchta) s tvarohovou náplní.
Těsto na ně jsem si udělala vlastní.
Suroviny:
250 ml vody
70 g cukru
20-25 g droždí
špetka soli
Voňavé pečení s vanilkou (nebo vanilkový cukr)
žloutek
4 lžíce oleje
530 g hladké mouky
Náplň: sušší tvaroh
bílek
vanilkový cukr
1-2 lžíce cukru
vanilkový pudink (prášek)
někdy na zahuštění používám i pár mletých piškotů
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté – tuhé a použijeme program Těsto.
Vykynuté vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 6 větších (asi po 150 g) nebo 8-10 menších kousků. Z každého uděláme bulku a necháme chvíli odpočinout.
Každou bulku vyválíme na kruh (u těch největších je to téměř 20cm) a každý kruh pak na čtyřech protilehlých místech trochu nařízneme (u největších asi 3-4 cm).
Do středu kruhu dáme tuhou náplň a kolem ní zavineme první lístek. Jeho okraje můžeme za náplní spojit k sobě. Vezmeme protilehlou výseč a zavineme kolem náplně jako druhý lístek. Zrovna tak pokračujeme se zbývajícími lístky, konce posledního zastrčíme pod růžičku. Pokud chceme, aby byl vnitřek květu výraznější, vtlačíme do tvarohu rozinku nebo kousek sušené meruňky.
Všechny růžičky necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, potřeme vejcem a dáme upéct do trouby vyhřáté na 200°C.
Upečené, ještě horké, je potřeme rozpuštěným máslem.
Jsou výborné a měkké i na druhý den.
Podrobný fotopostup najdete TADY
Postup výroby růžiček není můj, děkuji za něj paní Adrianě z mimibazaru.sk
Milá Ivo,
moc děkuji za recept. Těsto je heboučké, pružné a nádherně se s ním pracuje. Růžičky se povedly, použila jsem ořechovou náplň a švestková povidla.