Mírně sladké makovky bývají většinou tvarované jako rohlíčky, vonící máslem a sypané celým mákem. Těsto na tyto makovky je zaděláno jogurtem a samo pečivo formované co nejjednodušeji, nejrychleji. Upečené makové bulečky s lehounce voňavou střídou lákají k ochutnání děti i dospělé a chutnají promazané máslem nebo jen tak, suché.
Suroviny:
130 g vody
100 g bílého jogurtu
60 g cukru
2 vanilkové cukry (40 g)
3 lžíce oleje
60 g změklého másla
půl vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením)
půl lžičky soli
500-530 g hladké mouky
15-18 g čerstvého droždí
Postup:
Do vlažné vody vsypeme vanilkový cukr, přidáme droždí, dobře rozmícháme a necháme 15- 20 minut stát. Ke zpěněnému droždí přidáme zbytek surovin (mouky nejdříve jen 500 g) a uhněteme těsto. Je-li třeba, během hnětení dosypeme zbytek mouky – její množství závisí na hustotě jogurtu a velikosti použitého vejce.
Uhnětené těsto necháme 30 minut odpočinout, pak ho propracujeme, rozdělíme na 12-14 malých kousků a z každého uděláme malou bulku, kterou uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Včas zapneme předehřívat troubu a asi po 20-30 minutách kynutí makovky, které téměř zdvojnásobily objem, potřeme zbytkem rozšlehaného vejce, posypeme celým mákem a upečeme (200°C/cca 17-20 minut).
Dobrý den paní Trhoňová, moc Vám děkuji za tento skvostný recept. Briošky jsou velmi chutné a krásně nadýchané. Děti jsou nadšené a manžel taktéž :-).
Jste skvělá, koupila jsem si Vaši knížku a i když jsem začátečník, tak jsem díky Vašemu přesnému postupu už zvládla založit i žitný kvásek a upéct chlebík. Vy i paní Gottwaldová byste měly dostat „Řád zlatého pečení“. :-)
Děkuji a přeji krásný den Markéta G.
Děkuji :-) Markéto!
Ať se Vám pečení i dále tak daří!
Iva
Proč ty vaše super recepty nejdou vytisknout
Jdou – najedete myší na text a pravým tlačítkem zmáčknete, dáte tisk. Můžete si vybrat, co chcete vytisknout.
Recept dělám už po třetí a makovky nemají chybu👍👍👍
Dnešní pečení dopadlo famózně,Makovky nemají chybu.
Děkuji za recept. Makovky se povedly a jsou výborné. Určitě je brzy upeču znova.
Naprosto úžasný recept, vynikající loupáčky!! Jen se modlím, ať je dnes nesním úplně všechny :-))
Naprosto úžasný recept, vynikající loupáčky!! Jen se modlím, ať je dnes nesním úplně všechny :-)) Děkuji za něj
Teda paní Ivo, zase luxusní recept, jen jsem musela trochu improvizovat. Místo hladké mouky, kterou jsem neměla, jsem dala polohrubou s trochou špaldovky, místo másla a oleje jsem dala 3 lžíce sádla, droždí mi ve vanilkovém cukru moc nezpěnilo. Dala jsem všechno pak do pekárny, program Těsto, po vykynutí jsem bochánky potřela rozšlehaným bílkem. Měla jsem 12 ks bochánků s váhou každého do cca 100 g. Jsou naprosto úžasné, děkuji.