Tuto dobrotu peču už víc, než 10 let. Šneci jsou lehouncí, sladcí tak akorát a opravdu velice voňaví. Tak, že jsou při pečení cítit až před dům, k susedům.
Suroviny:
200 g vody
1 žloutek
70 změklého másla
440 g hladké mouky
70 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
18 – 21 g droždí
Na náplň
– vanilkový cukr, skořice, rozinky
– nebo vanilkový cukr, sekané ořechy
Postup:
z odvážených surovin vezmeme trochu vody a mouky, lžíci cukru a všechno droždí a zaděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme příjemně měkké, hladké těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vytáhneme z mísy na vál, propracujeme a vyválime z něj užší obdélník (pokud je potřeba, lehce podsypneme moukou).
Obdélník těsta posypeme jednou z náplní, přejedeme válečkem, aby se lip na těsto přichytila a svineme do užšiho závinu. Ten pak ostrým nožem pokrájíme na řezy asi 3-4 cm široké, které uložime na plech s pečícím papírem (fólií) řeznou plochou dolů.
Šneky necháme nakynout, potřeme rozšlehaným zbylým bílkem, můžeme sypnout plátky mandlí a v rozehřáté troubě upečeme (180-190°C/ asi 18-20 minut).
Vychladlé pak naskládáme na talíř, posypeme moučkovým cukrem a můžeme nabízet.
Ivi, vypadají úžasně, jdu na ně zadělat.
Díky za bezvadné stránky.
Bohunka
Dnes jsem je dělala a jsou výborné. Mám je sice méně „šnekovité“, hodně vykynuly a udělaly se mi spíš takové bochánky uvnitř se skořicí a rozinkami, ale to vůbec nevadí. Těsto je jak peřinka. Na horkovzduch a s pekáčkem vody na dně trouby jsem je pekla asi jen 16 minut, pak už by začaly moc hnědnout. Budu dělat znovu.
Dobrý den, začala jsem péct s omládkem a chtěla jsem se zeptat, jestli i toto těsto z něj mohu zadělat. Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, ano, můžete :-)
Iva
Úžasný recept, moc děkujeme!! Myslím jen to droždí je moc, vykynuly až příliš, takže žádné šnečí ulity, ale příště dám méně droždí a budou skvělé :-)jsou fakt výborné 🙏