…můžeme použít na výrobu honzovek (balenek, českých buchet) plněných různou náplní (tvarohovou, ořechovou, makovou nebo šimlem, tj. směs tvarohu a máku), stejně tak plněných závinů nebo růžicového koláče.
Upečené pečivo má mechovou střídu.
Suroviny:
220-230 g vody
70 g změklého másla
70 g cukru (nebo 50 g cukru a 1 cukr vanilkový)
1 vejce
špetka soli
2-3 lžičky citrónové šťávy
320 g polohrubé mouky
230 g hladké mouky
17-21 g droždí
strouhaná citronová kůra, máte-li ji rádi
Postup:
Suroviny dáme do pekárny (tekuté, sypké) a zapneme program Těsto.
Můžeme nechat dojet do konce, ale můžeme nechat těsto jen umíchat a vykynout dáme do mísy.
Nemáme-li domácí pekárnu, rozmícháme v troše přichystané vody 1-2 lžičky cukru, několik lžic mouky a všechno droždí (vše odebereme z odváženého, přichystaného množství surovin) a necháme 20-25 minut vykynout kvásek. Pak přidáme zbytek všech surovin, těsto dobře uhněteme a zakryté, v teple místnosti necháme vykynout.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, pokud bych chtěla těsto zadělat na omládek, v jakém poměru odebrat z uvedeného množství vodu a mouku a na jaké množství je jedna lžička sladěnky?
Dobrý den, dávám přibližně rovnou lžičku sladěnky na půl kila těsta a omládek dělám ze 100 g vody a 130 g mouky (pokud je veškeré mouky v těstě cca 500 g).
Skvělé těsto!! Použila jsem hladkou a polohrubou špaldovou Pernerku.