Vysoký, převysoký, nadýchaný a lehoučký sladký chlebíček, vhodný třeba na nedělní snídani. S máslem nebo džemem. Zkuste přidat strouhanou citronovou i pomerančovou kůru nebo třeba skořici. To vše chlebíček zlehka provoní a pak už ….podávat s meltou nebo bílou kávou suchý, nebo namazaný máslem.

Ani marmeládu na něj není třeba. V pekárně naroste až úplně pod sklo, není tedy vhodný pro pekárny menší.

Suroviny na sladký chlebíček

200-210 g vody
1 vejce
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce oleje
60 g sádla
60 g cukru
20 g sušené syrovátky
500 g hladké mouky
špetka soli
12 g čerstvého droždí

sladký chlebíček

Postup

Všechny suroviny dáme do pekárny (nejdřív tekuté, pak zcela změklé sádlo a zbytek surovin, droždí uložíme nahoru na mouku) a použijeme program Sladký (program na sladké kynuté pečivo).

Před třetím, posledním kynutím vytáhneme háky a rukou, namočenou ve studené vodě těsto ve formě urovnáme.

Upečený chlebík po vytažení formy z pekárny necháme asi 5 minut odpočinout a teprve pak opatrně vyklepneme a hned postavíme na mřížku. Je měkounký, ale chládnutím zpevní.


  • Syrovátku používám sušenou, koupenou v lékárně (Sušený syrovátkový nápoj), není drahá. Pokud ji nemáte, dejte sušené mléko, nebo ji vynechejte, ale se syrovátkou je pečivo chutnější.
  • Máte-li rádi, přidejte při hnětení do těsta lžíci kakaa, nebo kokosu či hrstku rozinek – to vše chlebíček ochutí zase trochu jinak.