Moc dobrý moučník třeba na nedělní odpoledne…nebo sladká večeře. Nadýchané, vonící máslem a vanilkou, asi trochu podobné známější trhací buchtě.
Tvar jsem potkala na ruských stránkách (povarenok.ru), tam byly tyhle „uši“ ve slané verzi, sypané sezamem.
Určitě půjdou zadělat i bez omládku – asi si celou práci urychlíte skoro o 40 mniut, ale třeba vám „uši“ tak nenaskočí jako s omládkem – v troubě se chovaly, jako by je někdo nafukoval pumpičkou.
Suroviny:
Omládek:
100 g vody
130 g hladké mouky
necelá lžička sladěnky
10-12 g droždí
Dále:
140 g vody
50 g zcela povoleného másla
80 g cukru
2 lžičky citronové šťávy
trošku citronové kůry
vanilkový cukr
350 g hladké mouky
špetka soli
.
máslo na namáčení plátků těsta
vejce na potření a mandlové plátky na posyp před pečením
.
.
Postup:
nejdříve umícháme omládek a necháme ho hodinu kynout.
(Rozhodnete-li se zadělat těsto bez omládku, z části odměřené vody rozmícháte asi lžíci cukru, trošku mouky a všechno droždí na řidší těstíčko a to necháte 20 minut kynout. Pak přidáte zbytek surovin a vymísíte těsto.)
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin, vypracujeme hedvábné těsto a necháme ho asi 70-90 minut kynout – během té doby ho dvakrát lehce propracujeme.
.
Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na 12 dílů, z každého uděláme bulku a tu rozválíme na placku o průměru přibližně 10 cm.
Každou placku omočíme v rozpuštěném másle a naskládáme je do máslem vymazané dortové formy podle fotografie.
.
.
Necháme je nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lupínky mandlí a upečeme ve vyhřáté troubě (170-180°C/přibližně 35-40 minut).
Upečené vyndáme z trouby, necháme prochladnout a teprve pak vytáhneme z formy. Na talíři můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
.
.
,
To se mi moc líbí, přemýšlela jsem, že bych zítra upekla vánočku, ale uši budou určitě lepší, ráno se pustím do pečení. Díky za krásný recept.
Strašně se mi to líbí, určit upeču.
Na jaké jiné pečivo se dá tohle těsto použít? Děkuji za odpověď
Na cokoliv sladkého, rohlíky, loupáky, i mazanec by mohl být – těsto je příjemně tvárné.
Jestli chcete vyzkoušet, dejte všeho poloviční dávku – na ochutnání stačí a vyzkoušíte si těsto ;-)
Musim napisat ze velmi dobre….cesto je jemnucke a fakt sa da pouzit na vsetko …….ja som jeden platok namocila do masla a druhy do masla a cukru so skoricou fakt neskutocne dobre a kludne sa to moze piect aj z jeden a pol davky
Děkuju :-)
Taky jsem vyzkoušel a vše proběhlo bez problémů, až na pečení. Naskládal jsem to do remosky a netušil, že to vykyne do takové výšky. Skoro to těsto zvedalo víko. Takže to skončilo částečně spálené, ale jedlé. Příště nádoba od remosky ano, ale raději strčit do trouby.
Dobrý večer, děkuji za recept a inspiraci. Místo droždí jsem použila kvásek a s výsledkem je spokojená celá rodina. S těstem se krásně pracovalo, je chuťově výborné, krásně nadýchané a díky kvásku po něm nepálí žáha. Paráda.
s pozdravem Veronika
Dobrý den,
děkuji za zprávu a potvrzení pro ostatní – že s kváskem to také lze ;-)
Iva
Použila jsem variantu s plátky namáčenými do másla a cukru se skořicí, z poloviční dávky upečeno v koláčové formě. Bylo to skvělé, spolkli jsme to na posezení.
Evi, díky. Skořici miluji, ale manželovi nevoní (spíš překáží), tak se někdy přizpůsobím :-)
Ivo, já ji mám taky hodně ráda. Teď už dva měsíce držíme děsnou bez – uhlohydrátovou dietu, jsem z toho šílená, i když cukr i kila letí dolů krásně. Tak jsem musela zahřešit – a kde jinde brát inspiraci, než na Pekárnománii? Bylo to boží žrádlo!!!
o vikendicku jsem vyzkousela a musim rici mnamkaaaa,moc bezvadny recepticek urcite budu delat casteji je nadherne nadychany:-)
Super receptu. Pekla jsem v nedeli a momentalne zadelavam omladek opět.
Vsem doporucuji vyzkoušet.
Dobrý den.
Děkuji za recept. Právě zkouším. Jen mě teda zarazilo, že tam nikde není mléko, ale jen voda… Fakt se tam mléko nedává?:-)) Děkuji Marie
Dobrý den, Marie, opravdu tam mléko není. A věřte, že to na chuti nepoznáte! ;-)
Iva
Skvelý recept, skvelé cesto, nakoniec aj výsledok je skvelý, aj keď moja zásluha je minimálna :
Děkuji! :-)
Prosím, lze celé těsto připravit jen v pekárně?
Určitě. Omládek smíchejte v míse a hned vylijte do pekárny. Po vykynutí přidejte zbytek surovin a nechte pekárnou uhníst těsto – ale bez předehřevu! To by bylo dalších 20 minut, kdy by omládek jen stál a stárnul.
Stačí to tak? :-)
Dobry den
Muzu se zeptat – omladek v tomto receptu je schvalne takovej hustej? Ve vasem clanku o prefermentech jsem cetla ze je to „ridsi kvas z mouky vody…“
Nebo neni v receptu prehozena gramaz u mouky a vody?
Dekuji
janaz.
Dobrý den, Jani, nene, gramáž je dobře. Označením „řidší“ jsem chtěla naznačit, že existují i hustší prefermenty.
Děkuji za odpověď:)
Nakonec jsem do omládku přidala ještě 20 g vody z té co má být v těstě. Omládek byl „řidší“ podle mých představ:-) Těsto bylo luxusní, plný bublin, při přepracování a pak při válení na placku furt praskalo:-)
Teď už mám rozpálenou troubu tak to tam du šupnout a už se těším až ochutnáme:-)
Hezky mi všechno kynulo při zapnutým světýlku v troubě nebo pak když jsem tam potřebovala dát maso tak v mikrovlnce – tam jsem k tomu dala hrneček s horkou vodou z konvice. Super:)
Díky za skvělé stránky:-)
janaz.
jednoduše luxusníííííí:-)
dávám do svých oblíbenýýých:-)
Právě jsem dopekla, ouška vychladla a pak do nás spadla no prostě úžasné nadýchaná střídka. Jemné těsto, se kterým se krásně pracovalo. Pekla jsem z kvásku a různých mouk, co jsem doma našla( právě mi došla hladká). Děkuji za recept určitě ještě upeču. Manžel by si je dal se šodó, takže příště jako variace na buchtičky s krémem:-))
Tolik chvály…! Kus jí patří i šikovné pekařce, která u Vás doma ten recept zrealizovala :-) Děkuji, Markéto!
Iva
Podarilo sa. Super mňamka. Mäkučké, nadýchané. Aspoň nejaká radosť počas korony