Měkounké kynuté šrouby, ve kterých se prolíná chuť kávy a perníku, osvěžená „tečkami“ kandované citrónové kůry.

Suroviny:

200 ml studené silné, zcezené kávy
lžíce citrónové šťávy
žloutek
1-2 lžičky perníkového koření
70 g povolené Hery
80 g cukru
vanilkový cukr
430-460 g hladké mouky
špetka soli
21 g droždí
kandovaná citrónová kůra
bílek na potření
plátkované mandle na posyp

 

Šrouby z kávového perníku

Postup:

suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, tuhé a použijeme program Těsto, ke konci míchání, při signálu pekárny, přidáme i kandovanou citrónovou kůru.
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme (pokud je třeba, trochu podsypeme hladkou moukou) a rozdělíme na 8 částí.
Z každého uděláme bulku a necháme 10 minut odpočinout.
Pak bulky rozválíme na prameny s konci tenčími, než střed, prstem přidržíme uprostřed, oba konce ohneme do podkovy a zamotáme do sebe.
Necháme vykynout na plechu s pečícím papírem, potřeme bílkem, můžeme ozdobit plátky mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme (180°C/asi 20-25 min).

 

Hotové pocukrujeme.

 

Šrouby z kávového perníku