Znáte slovenský štědrák, úžasnou kynutou vánoční buchétku proloženou mnoha druhy klasických sladkých náplní? U nás v Čechách a na Moravě se štědrák téměř nepeče, já jsem ho ochutnala vlastně jen díky své slovenské snaše :-) Inspirováni touto slovenskou dobrotou jsme doma upekli štědrý závin. Jednoduše tvarovaný, naplněný několika sladkými náplněmi – i na talíři vypadá velice lákavě.

Tak co, zkusíte letos vedle vánočky upéct i tento závin? :-)

Suroviny na štědrý závin (2 kusy)

Těsto

  • 190-210 g vody
  • 1 žloutek
  • 80 g změklého sádla
  • 60 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 rovné lžičky soli
  • 15-18 g čerstvého droždí

Náplň maková

  • 150 g mletého máku
  • 150 g mléka
  • 40-50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • mletá skořice
  • strouhaná citronová kůra
  • trocha strouhaných piškotů (je-li nutné zahuštění)

Mák vsypeme do vařícího mléka a za stálého míchání chvíli povaříme. Do prochladlého pak vmícháme zbytek surovin.

Náplň ořechová

  • 150 g mletých ořechů
  • 120 g mléka
  • 80 g cukru
  • 1 lžíce rumu
  • možno i lžíci pikantní marmelády

Ořechy vsypeme do vařícího mléka a za stálého míchání necháme chvíli propařit. Do vychladnutých pak vmísíme zbytek surovin.

Náplň tvarohová

  • 150 g měkkého tvarohu (z vaničky)
  • 2 vanilkové cukry
  • 1-2 lžičky pudinku bez vaření Creme Ole
  • možno přidat i rozinky

Vše spolu jen promícháme.

Navíc

  • povidla
  • vejce na potření závinu před pečením

Postup

Pomocí domácí pekárny

Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem

Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto

Poté těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme štědrý závin. Těsto rozválíme na obdélníkový plát, půlku potřeme náplní ořechovou, druhou polovinu náplní makovou. Závin svinujeme z obou stran ke středu – zavineme zvlášť makovou část a zvlášť ořechovou.

maková a ořechová náplň

Mezi ruličkami necháme asi 2 cm mezeru a závin přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně vytvarujeme i druhý štědrý závin, který uložíme na plech vedle toho prvního. Mezeru mezi oběma roličkami každého závinu můžeme potřít povidly a na ně naneseme tvarohovou náplň.

Štědré záviny necháme dobře vykynout (30-45 minut), potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě do červena (190°C / 25-35 minut).

Po úplném vychladnutí pocukrujeme, nakrájíme na plátky a můžeme podávat na stůl.

——

Těsto na štedrák nám doma uhnětla a vykynula naše Eta Delicca II