Znáte slovenský štědrák, úžasnou kynutou vánoční buchétku proloženou mnoha druhy klasických sladkých náplní? U nás v Čechách a na Moravě se štědrák téměř nepeče, já jsem ho ochutnala vlastně jen díky své slovenské snaše :-) Inspirováni touto slovenskou dobrotou jsme doma upekli štědrý závin. Jednoduše tvarovaný, naplněný několika sladkými náplněmi – i na talíři vypadá velice lákavě.
Tak co, zkusíte letos vedle vánočky upéct i tento závin? :-)
Suroviny na štědrý závin (2 kusy)
Těsto
- 190-210 g vody
- 1 žloutek
- 80 g změklého sádla
- 60 g cukru
- 500 g hladké mouky
- 1/2 rovné lžičky soli
- 15-18 g čerstvého droždí
Náplň maková
- 150 g mletého máku
- 150 g mléka
- 40-50 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- mletá skořice
- strouhaná citronová kůra
- trocha strouhaných piškotů (je-li nutné zahuštění)
Mák vsypeme do vařícího mléka a za stálého míchání chvíli povaříme. Do prochladlého pak vmícháme zbytek surovin.
Náplň ořechová
- 150 g mletých ořechů
- 120 g mléka
- 80 g cukru
- 1 lžíce rumu
- možno i lžíci pikantní marmelády
Ořechy vsypeme do vařícího mléka a za stálého míchání necháme chvíli propařit. Do vychladnutých pak vmísíme zbytek surovin.
Náplň tvarohová
- 150 g měkkého tvarohu (z vaničky)
- 2 vanilkové cukry
- 1-2 lžičky pudinku bez vaření Creme Ole
- možno přidat i rozinky
Vše spolu jen promícháme.
Navíc
- povidla
- vejce na potření závinu před pečením
Postup
Pomocí domácí pekárny
Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto
Poté těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na poloviny a z každé vytvarujeme štědrý závin. Těsto rozválíme na obdélníkový plát, půlku potřeme náplní ořechovou, druhou polovinu náplní makovou. Závin svinujeme z obou stran ke středu – zavineme zvlášť makovou část a zvlášť ořechovou.
Mezi ruličkami necháme asi 2 cm mezeru a závin přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně vytvarujeme i druhý štědrý závin, který uložíme na plech vedle toho prvního. Mezeru mezi oběma roličkami každého závinu můžeme potřít povidly a na ně naneseme tvarohovou náplň.
Štědré záviny necháme dobře vykynout (30-45 minut), potřeme je rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě do červena (190°C / 25-35 minut).
Po úplném vychladnutí pocukrujeme, nakrájíme na plátky a můžeme podávat na stůl.
——
Těsto na štedrák nám doma uhnětla a vykynula naše Eta Delicca II
Wow, tak to je absolutní pecka. To musím co nejdříve vyzkoušet. Kdyby nebylo skoro 5 hodin odpoledne, jdu do toho ještě dnes. Zítra to z časových důvodů nedám, ale do Vánoc určitě.
Děkuji :-) Doufám, že i u Vás bude chutnat tak moc, jako chutná u nás!
Tak mám zadělané těsto, náplně připravené…. Tedy s náhradními sladidly. Ale moc mě to lákalo udělat. Snad se zadaří
Tak se povedlo, moc velká dobrota to je
děkuji, Dáško :-)