Tahle nádherná sušená rajčata jsem kdysi koupila (odkaz níže) a pak je chtěla naložit.
Poradila mi s tím až kamarádka – naložená rajčata jsou vynikající a voňavá a já se brzy chystám dělat už třetí dávku…
Suroviny:
sušená rajčata (doma v sušičce nebo koupená, třeba TADY)
1 litr vody
100 ml octu
olivový olej
česnek
bazalka
tymián a další bylinky
Postup:
vodu s octem uvedeme k varu, do vřícího vhodíme sušená rajčata a vodu vypneme.
Rajčata zatížíme, aby byla potopená, zakryjeme pokličkou a přímo ve vodě s octem necháme vyhladnout. Scedíme, rajčata necháme dobře okapat a pak je, pokud možno co nejvíce, osušíme.
Skleničky, nachystané na naložení rajčat po vymytí ještě vysterilizujeme ve vřící vodě, vyndáme a necháme vyschnout dosucha.
Na dno skleničky kápneme olej a vrstvíme rajčata, prokládáme bylinkami a plátky česneku, vrstvy zalíváme olejem. Rajčata ve sklínce mírně umačkáváme lžící (tím šetříme množství použitého oleje) a dbáme, aby mezi nimi nezůstaly vzduchové bubliny.
Poslední vrstvu je dobré ve sklenici přidržet na místě – třeba kusem špejle, příčně vzpříčeným pod zúženým hrdlem sklenice, a rajčata zalít olejem. Časem rajčata olejem mírně zbobtnají a je třeba, aby nevystupovala nad olejovou hladinu a zůstala bez přístupu vzduchu.
Necháme uložené v chladnější, tmavé místnosti, nemusí být nutně v lednici – tam by olej ztuhnul. Po 2-3 týdnech jsou rajčata vhodná ke konzumaci.
Olej po rajčatech je opravdu velice příjemně voňavý, vhodný třeba na špagety nebo pokapání pečené foccacie.
Přečetl jsem mnoho receptů na sušená rajčata a jsem přesvědčený, že většina je opisovaná dokola, bez toho, že by je někdo vyzkoušel. Nevěřím ani tvrzení, že rajčata v sušičce budou hotová za 5-7 hodin, jek se někde tvrdí. Tenhle recept je vcelku rozumný. Rajčata při sušení nepřebírám a usuším je do tvrda. Já jsem litr nálevu obohatil ještě o dvě lžíce cukru, lžičku soli (používám nesolená rajčata ze své sušičky), trochu aceto balsamico pro zvýšení chuti a bobkový list, který pak vkládám po lístku do sklenic. V horkém nálevu je však rajčata nechávám mnohem kratší dobu, cca 5 minut. Pak je scedím, ale nijak nesuším. Vkládám je do sklenice a přihodím nějaké kapary. Česnek a další koření podle chuti. Zaliji olejem a letos jsem i jednu dávku steriloval. Běžně je uchováváme v ledničce, ale vydržely by jistě i ve spíži.