Zatím dozrávají jen obrovské plody staré odrůdy čačanská lepotica, ale s blížícím se podzimem bude koláč stále aktuálnější….

Koláč je velice šťavnatý, ne moc sladký – kdo má rád, může si před podáváním pocukrovat. Díky máslu (sádlu) v těstě je vláčný, pokud zbyde, i na druhý den.

Suroviny:
160 g vody
70 g změklého másla
(nebo sádla)
70 g cukru
vanilkový cukr
špetka soli
400 g hladké mouky
17-20 g droždí

Náplň:
250 g tvarohu
100 ml mléka
1-3 lžíce cukru
3 lžíce mletých mandlí
(ořechů)
vanilkový pudink

švestky

Švestkový koláč z Hujerovy zahrádky

-šťavnatá švestková náplň-

Postup:
všechny suroviny na těsto dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Vykynuté těsto vytáhneme, lehce propracujeme, rozválíme na vymaštěný plech a potřeme tvarohovou náplní (všechny suroviny na ni jen smícháme dohromady).
Opravdu hustě poklademe švestkami, necháme asi 30 minut nakynout a upečeme ve vyhřáté troubě (180°C/přibližně 40 minut).

Švestkový koláč z Hujerovy zahrádky

Švestkový koláč z Hujerovy zahrádky