Až dosud jsem jedla jen tiramisu klasické, jiné jsem nikdy neochutnala.
Blížily se synovy narozeniny, hledala jsem něco sladkého na mls, místo dortu…až poradila italská kamarádka – ananasové tiramisu. Neznám, neviděla jsem, neochutnala, ale všechno je jednou poprvé.
Prošly jsme několik receptů, já nakoupila macarpone a během chvilky byl báječný dezert na stole.
Opravdu nedá práci a opravdu je vynikající. Je třeba nechat ho řádně uležet v chladu, ale až se do něj pustíte, bude těžké odložit lžičku, uvidíte!
Suroviny:
500 g mascarpone
4 vejce
4 lžíce krystalového cukru
plechovka ananasu
asi 350 g dlouhých piškotů
kokos (nebo bílá čokoláda) na posyp
Postup:
ze všch bílků vyšleháme tuhý sníh a odložíme stranou.
Ze žloutků a cukru vyšleháme hustou, světlejší hmotu, pomaleji vešleháme mascarpone a už bez šlehače opatrně vmícháme sníh.
Šťávu z ananasu scedíme do široké misky a jeden po druhém v ní rychle omočíme piškoty. Skládáme je do širší mísy, přelijeme ušlehanou hmotou a hustě ji poklademe kousky ananasu.
Další vrstva jsou opět omočené piškoty, pak zbytek ušlehané hmoty a povrch poházíme zbytkem anansu a posypeme strouhaným kokosem.
Komu kokos vadí, použije strouhanou bílou čokoládu.
I proto, že jsou v tiramisu syrová vejce, je potřeba ho uzavřené uchovávat jen v chladnu. Vyřešili jsme to zamotáním mísy do potravinářské fólie.
Jíst se tiramisu dá už po několika hodinách, ale lepší je opravdu až druhý den.
Dezert je určen k rychlejší spotřebě, ale (aspoň u nás doma) je toto varování zbytečné – tiramisu je jedním z pokrmů, který v lednici prostě sublimuje….
Krasny recept. Ja delam titamisu casto, ale s ananasem jsem jeste nezkusila. Ja sleham zloutky s cukrem zasadne nad parou. Krem je hustejsi a zloutky se pasterilizuji. No a ja urcite do ananasove stavy jeste pridam 2 lzicky jemneho bileho rumu.
To musí být moc dobré :-)
Recept mám od své dobré kamarádky, která žije v Itálii už spoustu let.