Tlačené koláče mám velice ráda, protože jsou jednoduše a rychle vytvarované a navíc i krásně vypadají. Když je nabídnu na stůl, hosté vidí hned na první pohled, na co a na jaké chutě se mohou těšit. Stejné je to i u těchto meruňkových koláčů. Do náplně jsou skutečně nejvhodnější meruňky, protože jsou kyselým protikladem k jemnému, sladkému pudinkovo-tvarohovému podkladu.

Suroviny

Těsto

  • 150-170 g vody (podle velikosti použitých vajec)
  • 2 žloutky (bílek zůstane na potření před pečením)
  • 1 vejce
  • 80 g oleje
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • větší špetka soli
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 15 g čerstvého droždí

Náplň:

  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 lžíce cukru
  • 100-150 g tvarohu (z kostky)
  • 8 čerstvých meruněk (nebo kompotovaných)

Na potření po upečení:

  • plátek másla
  • 1-2 lžíce rumu (nemusí být)

Postup

Suroviny na těsto dáme do formy pekárny (v pořadí tekuté, sypké, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Připravíme náplň: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink, vmícháme do něj tvaroh a náplň necháme vychladnout.

Vykynuté těsto propracujeme rozdělíme na 16 kousků a z každého uděláme pevnou bulku. Pak bulky dlaní roztlačíme na výšku necelého centimetru a uložíme je kynout na dva plechy s pečícím papírem. Po cca 20 minutách do téměř vykynutých placek uděláme omoučenou sklenicí důlek až k podložce, naplníme tvarohovo-pudinkovou náplní, na každý koláč položíme meruňku (řeznou plochou dolů) a lehce ji zamáčkneme do náplně.

Koláče necháme už jen krátce dokynout, potřeme jim okraje lehce našlehaným bílkem a oba plechy najednou dáme upéct do vyhřáté trouby (horkovzduch, 170°C / asi 15-17 minut). Ještě horkým koláčům potřeme okraje rozpuštěným máslem nebo směsí másla a voňavého rumu. Před podáváním koláče pocukrujeme.

Drobečky z ošatky

  • Tlačené koláče jsou snad nejjednodušeji tvarované koláče, které znám.
  • Koláče před pečením můžete potřít rozšlehaným vejcem nebo oslazeným mlékem – budou lépe chytat barvu.