Není to ten známý, klasický trdelník, samozřejmě. Ale chutná výborně, je nádherně voňavý a povede se upéct úplně každému. Navíc je to sladkost poměrně rychle hotová – co víc si přát?
Recept na trdelník, pečený na trdle, najdete TADY…
♥
Suroviny:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce rumu
- 3-4 lžíce másla
- 3 žloutky
- 6 lžic cukru
- vanilkový cukr
- 450 g polohrubé mouky
- 25-30 g čerstvého droždí
- špetku soli
Na potření a posyp těsta:
- bílek
- 200-220 g nasekaných ořechů (mandlí)
Postup:
- Vypracujeme řidší těsto a necháme ho asi 45-60 minut kynout (použijete-li 25 g droždí, pokyne těsto plných 60 minut).
- Pak těsto znovu propracujeme a roztáhneme na plechu na pečícím papíře. Třeba jen prsty, jako těsto na pizzu. Vrstva těsta by neměla být příliš nízká, aby se trdelník při pečení nevysušil – obdélník těsta na plechu má u mě doma cca 25-27×35 cm.
- Těsto necháme v teple chvíli kynout (20-30 minut), potřeme lehce našlehaným bílkem, posypeme sekanými ořechy nebo mandlemi a upečeme ve vyhřáté troubě (180°C, přibližně 20-25 min). Při pečení trdelník kontrolujte, příliš vypečený by pak mohl být při jídle suchý.
- Ještě horký trdelník bohatě posypeme cukrem (kdo má rád, může použít cukr skořicový).
- Po vychladnutí krájíme na řezy.
Luxusní,ani nestačil vychladnout :-) děkuji za parádní recept…
Opravdu skvělé. Jednoduché – výsledek skvost! Díky za pekárnománii, radost nejen pohledět.
Díky za Vaše stránky, často v nich čenichám. Trdelník je skvělý, je opakovaně vyžadován širokým publikem. Pokaždé potlesk na otevřené scéně. Hezké Vánoce, pohodu, zdraví a radostné pekárnomaniakální novinky v dalším roce!
Hano, děkuji Vám za krásný vzkaz :-) a přeji klidné svátky a fajn rok 2020
Iva
Chci se zeptat jestli tam můžu dát místo polohrubé mouky hladkou???
Určitě můžete :-)
Za mě jedno z nejlepších těst na kynutou buchtu :) zkusili jsme jako trdelnik na plech (mňam) a pak jsem neodolala a recept jsem použila jako základ na kynuty koláč s tvarohem, švestkami a žmolenkou z kokosového oleje (nedávno jsem objevila a je to chuťový orgasmus…. promiňte ten výraz, ale jinak to nejde 😊). No a vše dohromady prostě BOMBA. děkuji!!!
:-) vždy jsem šťastná, když lidé nad receptem přemýšlí a pak ho posunou třeba jiným směrem. Jste šikovná a já mám radsot, že Vám tenhle trdelník chutná!
Iva
Dobrý den, mužů dat sušené droždí, v obchodě nikde není čerstvé? A kolik prosím?
Sušené droždí se nahrazuje 2,5x menším množstvím, tedy za 10 g čerstvého 4 g sušeného. V tomto receptu tedy za 25 – 30 g čerstvého cca 10 – 12 g sušeného droždí.
Paní Ivo, pořídila jsem si od vás dvě knihy na pečivo (Ruce v mouce, Hrátky s těstem) a musím říci, že jsou obě moc hezké.
Vyzkoušela jsem trdelnik na plech, který se opravdu povedl a měla jsem ho i já vynikající, měkounky a voňavý, jak v knize píšete. Trncene lopataky pokapane maslem s rumem taky moc vydařené.
Moc Vam dekuju a ať se na Vás štěstí usmívá.
Dobrý den, Evo, mám opravdu radost, že se Vám moje knihy líbí a recepty se osvědčily :-) Snad to půjde stejně dobře i s mými dalšími recepty a u Vás doma budete vždy spokojeni!
Iva
Krásný den, plánuji vyzkoušet tento recept, ale máme s manželem problém s množstvím droždí. Bylo by možné zadělat těsto s omládkem a droždí dát 10 – 15g?
Dobrý den, dejte klidně i malinko pod 10 g
Iva
Před chvílí jsem trdelnik dopekla, je naprosto božský ❤️, těsto je dokonalé, jako ostatně všechny recepty od Vas. Moc děkuji za vše ❤️❤️. Pavla