Tato vánočka je velice podobná obyčejné, ale dobré vánočce z obchodu (aniž bych tím srovnáním chtěla recept jakkoliv snižovat). Dobré, ale také i docela drahé. Tím spíš máme o důvod více upéct si svou vlastní doma.
Suroviny:
250 ml vody
150 g cukru
30-35 g droždí
90 g rozpuštěné Hery
80 g rozinek
2 vejce
špetka soli
asi 750 g hladké mouky
Postup:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Pak rozdělíme na dva díly a z každého upleteme vánočku (těsto na 9 pramenů, spodní patro vánočky uplést ze čtyř, prostřední ze tří a vrchní ze dvou – to uděláme delší a jeho konce zastrčíme až pod vánočku).
Obě vánočky necháme kynout vedle sebe na plechu, pak potřeme vejcem, popř.sypneme plátky mandlí a dáme péct do trouby vyhřáté na 190-200°C. Hned po vsazení do trouby teplotu zmírníme na 170-180°C a pečeme asi 30-40 min. (Každá trouba peče jinak, je třeba, aspoň ze začátku, vánočku hlídat – měla by se zapéct a pak pomaleji dopékat, aby nezůstala vevnitř syrová.)
Hotové vánočky se dají i výborně zmrazit, po vytažení a rozmrznutí jsou jako čerstvé.
Pokud si někdo netroufá na jejich upletení, dají se z těsta upéct třeba mazance, nebo ho můžeme upéct v jakékoliv (i bábovkové) formě.
dobrý den, Ivo. Pekárnu nemám. Napíšete stručně, jak postupovat bez ní? Vánočku budu péct poprvé, nerada bych něco zpackala :-) děkuji
Lze například zadělat na omládek?
Samozřejmě :-)
Dobrý den, v troše vody rozmícháte lžíci mouky, necelou lžíci cukru a droždí – vše z připravených surovin, a necháte 20 minut pracovat. Pak přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto, které musí před tvarováním vykynout.
Možná lépe by bylo zadělat těsto na omládek :-) zvládnete to?
Iva
Moc děkuji za odpověd. S omládkem jsem si zvykla pracovat, díky vám :-) mám opravdu pocit, že těsto je nadýchanější a déle vydrží. Omládek zvládnu i u vánočky. Ještě jednou moc děkuji za postup a přeji pěkné dny.
zase se hlava děravá zapomněla podepsat :-D
Dobrý den, lze místo Hery použít máslo ?Dekuji
Dobrý den, určitě :-)