Vánoční štola je dnes tradičním pečivem v mnoha domácnostech. Její pečení má slavnou, velikou a dlouhou tradici (článek ZDE) a na vánočním stole nechybí ani v mnoha českých rodinách. I u nás doma ji pravidelně pečeme. Štola voní máslem, vanilkou, citronovou kůrou a rumem, chutná oříšky, mandlemi i kandovaným ovocem… Je to takový sladký „kousek nebe“ v puse, strakatou střídou lákavý pro oko.

Těsto vánoční štoly je těžké použitým máslem, cukrem a náloží ořechů, mandlí a kandovaného ovoce, proto je takřka nutné zadělat ho s kváskem omládkem, aby dobře vykynulo. A hlavně – štolu bychom měli péct včas, aby se delším uležením propojily všechny vůně a chutě, které může pravá štola nabídnout.

Suroviny (na 2 štoly)Vánoční štola

Na omládek:

  • 100 ml vlažné vody
  • 1 lžička medu (sladěnky)
  • 130 g hladké mouky
  • 25 g droždí

Dále do těsta:

  • 70 ml vody
  • 2 lžíce rumu
  • 70 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 g soli
  • 80 g změklého másla
  • 340 g hladké mouky
  • 80 g rozinek
  • 50 g krájeného kandovaného ovoce (např. třešně)
  • 100 g kandované citronové nebo citrusové kůry
  • 50 g drobně krájených mandlí (nebo plátkovaných)

Vánoční štola

Vánoční štola postup

Suroviny na omládek v míse dobře promísíme a zakryté proti osychání necháme kynout asi hodinu.
K vykynutému omládku přidáme všechny ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které necháme 60-90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíte.

Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, ze kterých vytvarujeme dvě štoly. Je to snadné – hodně napovědět může i fotopostup.
Každý díl rozválíme na nevelký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).
Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme hřbetem ruky (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štola nerozvinovala. Necháme na plechu nakynout (třeba hodinu i déle, podle okolního tepla), pak obě štoly potřeme máslem a v dobře vyhřáté troubě upečeme (200 °C / asi 25-35 minut).

Ještě horkou štolu znovu potřeme máslem a bohatě posypeme moučkovým cukrem. který by měl na povrchu štoly utvořit bělounkou krustu.

Vánoční štola

.

Zcela vychladlou štolu je třeba dobře zabalit a uložit v chladnu, kde vydrží 2-3 týdny.

Nám doma chutná jak čerstvě upečená, měkounká, tak i uleželá, s pevnější střídou. Proto jich peču více a pak si na tomto máslem, ořechy a kandovaným ovocem vonícím pečivu pochutnáváme až do Vánoc…


Drobečky z ošatky:
Z velmi podobného těsta můžete vyzkoušet upéct štoličky malé – jako je v tomto receptu. Jsou ozdobou vánočního stolu nebo je můžete někomu dát jako tuze voňavý, jedlý dárek.

.

.

.