O Vánocích nemusí stůl zdobit jen vánočka – ze stejného nebo podobného těsta to může být třeba stromeček. S jeho výrobou pomáhají nadšeně hlavně děti, které se tak účastní všech příprav na oblíbené svátky..

Suroviny:

na omládek:
150 ml vlažné vody
lžička sladěnky
25 g droždí
190 g hladké mouky
– necháme pekárnou jen umíchat a v zavřené pak necháme asi 45-60 minut kynout

Dále:
130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
rovnou lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce
(rozšleháme vejce, odvážíme 15 g a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

Kdo má rád, přidá do těsta rozinky.

 

Postup:

k omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnou vypracovat a vykynout těsto.

Těsto propracujeme a uděláme z něj váleček. Ukrojíme mu oba oblé konce (ty pak spojíme na kmínek) a zbytek rozkrájíme na 10 dílků. Z každého uděláme kuličku…
vánoční stromeček

 

 

…a všechny dílky naaranžujeme na plech do tvaru stromku podle fotek ve fotogalerii.
vánoční stromeček

 

 

Necháme vykynout, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě.

Na stole už můžeme dozdobit podle vlastní fantazie:

– jen pocukrovat
– ozdobit širší mašlí
– pomalovat polevou na perníčky
– nebo jen obložit kouskem chvojí

Z těsta je možné místo jednoho velkého stromečku udělat dva a více menších – je třeba dobře spočítat dílky, popř. si je i odvážit.