Nejen na snídani a nejen na víkend – tyhle večky (nebo rohlíky – tvar, který jim dáte, je pouze na pekaři) jsou kdykoliv výborné i na večeři, suché, s máslem nebo ochucené domácí marmeládou.

 

Suroviny:

180 g vody
90 g změklé Hery
1 vejce
15-20 g sušeného mléka
70 g cukru
asi 0,5 rovné lžičky soli
2 lžičky strouhané citrónové kůry
480 g hladké mouky
17-21 g droždí

 

Víkendové sladké večky

 

Postup:

těsto může vypracovat pekárna klasickým způsobem (program Těsto), ale vhodnější je zadělat ho na omládek:

100 g vlažné vody smícháme s droždím, rovnou lžičkou sladěnky (sladového výtažku) a 125 g hladké mouky (vše bereme z už odváženého, nachystaného množství surovin), umícháme do hladka a v teplém prostředí necháme hodinu kynout.

Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout. Během kynutí je vhodné těsto asi dvakrát propracovat.

 

Víkendové sladké večky

 

Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na kousky a tvarujeme. Veček (bagetek) jsem měla 8, rohlíků bych určitě udělala aspoň 10.

Pečivo necháme na plechu nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, dobře posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25 min).

 

Vychladlé pečivo jde dobře i zamrazit.

 

Víkendové sladké večky