Nejen na snídani a nejen na víkend – tyhle večky (nebo rohlíky – tvar, který jim dáte, je pouze na pekaři) jsou kdykoliv výborné i na večeři, suché, s máslem nebo ochucené domácí marmeládou.
Suroviny:
180 g vody
90 g změklé Hery
1 vejce
15-20 g sušeného mléka
70 g cukru
asi 0,5 rovné lžičky soli
2 lžičky strouhané citrónové kůry
480 g hladké mouky
17-21 g droždí
Postup:
těsto může vypracovat pekárna klasickým způsobem (program Těsto), ale vhodnější je zadělat ho na omládek:
100 g vlažné vody smícháme s droždím, rovnou lžičkou sladěnky (sladového výtažku) a 125 g hladké mouky (vše bereme z už odváženého, nachystaného množství surovin), umícháme do hladka a v teplém prostředí necháme hodinu kynout.
Přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout. Během kynutí je vhodné těsto asi dvakrát propracovat.
Vykynuté těsto znovu propracujeme, rozdělíme na kousky a tvarujeme. Veček (bagetek) jsem měla 8, rohlíků bych určitě udělala aspoň 10.
Pečivo necháme na plechu nakynout, potřeme rozšlehaným vejcem, dobře posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/20-25 min).
Vychladlé pečivo jde dobře i zamrazit.
Děkuji za další výborný recept, upekla jsem rohlíky a jsou prostě VYNIKAJÍCÍ!!!!
Ještě jsem se zapomněla zeptat, to vejce jde do těsta, nebo je určené k potření? Nevěděla jsem, a tak jsem z rozšlehaného vajíčka do těsta dala jen dvě polévkové lžíce, zbytkem jsem rohlíky potřela. Upekly se na jedničku!!
:-) to jste provedla šalamounsky….ano, vejce jde celé do těsta, je takové vánočkovité (i makovky by z něj byly fajn).
Děkuji za zprávu! :-)
Kdyz nemam sušene mleko, cim nahradit?Pokud tam mleko musi byt😉dekuji
Dobrý den, můžete ho vynechat.
Iva