Na plněné taštičky s ouškem, vypadající jako maličké visací zámky, můžeme použít slané i sladké těsto. Podle toho pak zvolíme vhodnou náplň (slanou či sladkou). Naše zámečky jsou z těsta mírně sladkého, plněného tuhými švestkovými povidly, která sladké pečivo chuťově příjemně doplňují. Můžete je samozřejmě připravit i bez omládku, klasicky.
(Recept z knihy Kouzlo domácí pekárny)
Suroviny
- 100 g vlažné vody
- 1 necelá lžička sladěnky (nebo včelího medu)
- 130 g hladké mouky
- 15 g čerstvého droždí
Dále:
- 80-100 g vody
- 1/3 rovné lžičky soli
- 1/2 rozšlehaného vejce (zbytek necháme na potření zámečků před pečením)
- 100 g cukru
- 80 g změklého sádla
- 370 g hladké mouky
Na plnění:
- hustá povidla
- kapka rumu pro vůni

Postup
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hlaďounké těsto. Poté pekárnu vypneme a těsto v ní necháme kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Po vykynutí těsta (60-80 minut) těsto na stole propracujeme, rozdělíme na 14-16 dílů a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 15 minut kynout. Každou bulku pak rozválíme na nevelký ovál, kterému na polovině nařízneme ouško. Na druhou polovinu oválu těsta dáme lžičku povidel a uvolněný plátek těsta přes ně svrchu přehneme (foto postup níže).

Okraje dobře přimáčkneme vidličkou a zámečky uložíme kynout na dva plechy s pečícím papírem kynout. Po 25-40 minutách kynutí zámečky potřeme zbytkem vejce (můžeme je sypnout celým mákem) a oba plechy najednou dáme péct do rozehřáté trouby (horkovzduch 180°C / 15-18 minut).
Tip: Hotové zámečky můžete před podáváním pocukrovat, ale jsou výborné i bez posypu.
To je super nápad 👍😁
To vypadá krásně
Chtěla bych tyto zámky vyzkoušet, ale mám stařičkou pekárnu na které je ve volbě „těsto“ automaticky i předehřev. Můžu to zkusit i s tím předehřevem?
Dobrý den, ano. Dejte do formy všechny suroviny na těsto a pusťte program Těsto.
Iva
Vy jste tak šikovná- díky za nápad
Jsou vynikající, těsto krásné vláčné . S těstem se moc dobře pracovalo, plnila jsem polovinu s čokoládou (kaštany) a polovinu s náplní ( rybíz jako brusinky, piškotové drobky, strouhané jablko a skořice). Ouška mi nožem vykrajet nesla, tak jsem zkusila kolečko na cukroví a super. Příště bych dělala menší, takhle je mám spíš jako kabelky 😁