Celozrnné rohlíky s omládkem

Rohlíky jsou hodně celozrnné, přesto lehounké a moc dobré i druhý den, pokud vám zbydou. A hlavně – jsou domácí, od maminky!

Suroviny:
na omládek

100 g vody
lžičku sladěnky
8-9 g droždí
130 g hladké mouky
Dále
100 g vody
5 lžic kefíru (koupeného o lžíci méně, je řidší, než domácí)
5 lžic oleje
2 rovné lžičky soli
1/2 lžičky drceného kmínu
50 g žitné celozrnné mouky jemné
280 g pšeničné celozrnné mouky jemné

 

Celozrnné rohlíky s omládkem

Celozrnné rohlíky s omládkem

Postup:
suroviny na omládek necháme pekárnou jen vymíchat, bez předehřevu a v zavřené pak 45 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a opět bez předehřevu necháme pekárnou vypracovat těsto. Nakynout jsem nechala v míse, těsto je volnější.

Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly a uděláme rohlíky – měla jsem 8 velkých. Pokud je třeba, můžeme těsto při práci mírně podsypnout, z hodně pomoučeného těsta jdou rohlíky špatně svinout i vyválet.

Rohlíky necháme nakynout na plechu, potřeme vodou, rozmíchanou s troškou solamylu, posypeme vločkami a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C).
Vločky jsou použity sojové.

 

 

5 komentářůLeave a comment

  • Dobrý večer chci se zepta prosím dá se použít pohankovocelozrná mouka nebo jiném receptu předem děkuji.

    • Dobrý den,
      máte na mysli celozrnnou pohankovou mouku? Je dobrá, ale bez lepku, proto jsem jí (pokud jsem použila) dávala do těsta jen trošku. Sem bych ji určitě místo pšeničné nepoužila.

  • Dobrý den. Můžu kefír nahradit sójovým jogurtem? Dcera má intoleranci laktózy. Děkuji

    • Dobré ráno, určitě můžete. Jen ho nařeďte do hustoty kefíru, třeba vodou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.