Kdysi mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý všichni doma milují.

– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….

– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.

Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři malinko odlišná těsta, upekla, ochutnala a tohle je to, které se koupeným francouzským mléčným houstičkám podobá nejvíc.

(Protože se tyhle houstičky začínají bezejmenně toulat internetem, jen doplním, že datum jejich vzniku a uveřejnění na mé staré stránky -estranky.cz- je 22.4.2013)

Suroviny:

Na omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí

Dále:
80 g vody
1 vejce (50 g)
100 g cukru
50 g másla a 50 g Hery (nebo 100 g másla)
špetka soli
20 g sušeného mléka
330 g hladké mouky

Francouzské mléčné houstičky

-lehké jako pírko-

Postup:

z určených surovin umícháme omládek a necháme ho 60 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.
Těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků, z každého uděláme hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout.

Potřeme je vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak). Je potřeba při pečení hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké – zároveň jsou i velice měkké, chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.

Francouzské mléčné houstičky

21 CommentsLeave a comment

  • Všimla jsem si, že dáváš sušené mléko a to nejen tady, ale i v jiných receptech. Má to tam nějaký speciální význam???

    • Na zadělávání těsta normální mléko nepoužívám, není to třeba. A ti v průmyslových pekárnách také ne, jen když chtějí zvýšit nutriční hodnotu výrobku, dají mléko sušené.
      Mně se pečivo se sušeným zdá chuťově jiné než s normálním mlékem. V těchto houstičkách jsem ho vyloženě cítila na jazyku – musela jsem si je jednou koupit na ochutnání, když po mně kamarádka chtěla dát dohromady recept 😉

  • piekla som tieto rozteky………..len bez suseneho mlieka.V Rakusku to volaju mliecne rozky……ochutnala som original velmi velmi dobre,ale co si doma upecieme je o 1000% lepsie.nezohnala som susene mlieko,ale odohodlanie bolo vecsie tak to bolo bez toho.Ale najblizsie musim piect so susenym mliekom,ale vrelo odporucam urcite nesklamu.

    • To je fajn, Jarko, určitě zkuste 😉 Já jsem v těch koupených to sušené mléko cítila na jazyku….

    • …a mě by zase zajímala sladěnka. Je pro úspěch receptu nezbytná? Nestačila by lžička cukru?

      • Lžička cukru určitě ne, to spíš dejte lžičku včelího medu. Ale sladěnka kromě jednoduchých cukrů obsahuje i zbytkovou enzymatickou činnost – a to vše dělá pracujícím kvasinkám při rozjezdu kynutí těsta dobře. (V lednici mám sladěnku pořád, nezabere místo, vydrží i po záruce – tak proč jejích výhod v pečení nevyužít? 🙂 )

        • Ivo, ja ziju v zahranici a sehnala jsem tu jen suseny slad. Nevite, zda ma stejne vlastnosti jako sladenka? Dekuju za odpoved.

          • Dobrý den, měl by mít – i u nás se prodává v sušené formě.
            Iva

  • Včera som robila. Trošku som mala obavy, ako vykysnú, sú dosť maslové, ale výborné. Zhruba 80g múky som nahradila kukuričnou.

  • Dobrý den, nemám sušené mléko, jakým množstvím obyč. mléka by sedalo nahradit? Nebo nemám dávat vůbec? 🙂

    • Dobrý den – omlouvám se za pozdní odpověď, byli jsme na dovolené.
      Místo sušeného mléka můžete dát sušenou smetanu do kávy, máte-li, nebo polovinu vody mlékem nahradit.
      Iva

  • Chtěla bych místo omládku zadělat těsto s lievito madre – kolik byste v takovém případě udělala rozkvasu s LM? Děkuju, Tereza

    • (Zvažuju, že dám 100 g mouky, 100 g vody, 50 LM do rozkvasu plus sladěnku až pak do těsta. Co myslíte?)

      • Pro případné zájemce o pečení s lievito madre: vyšly výtečně, s rozkvasem (poměry výše) místo omládku a sladěnku jsem přidala až pak do těsta. Pro výraznější mléčnou chuť možná zkusím příště místo vody dát do těsta taky mléko (krom toho sušeného)… Jsou vynikající, díky za recept, paní Ivo! 😊

        • A já Vám moc děkuji za vyzkoušení s LM a hlavně – popis zkušeností pro ostatní 🙂
          Iva

  • Šel by místo sušeného mléka použít Sunar?Toho teď máme doma dost 🤭.Děkuji

    • Dobrý den, určitě. Já jsem nezkoušela, ale z reakcí ostatních, kteří tyhle houstičky pečou, vím, že radí i použití Sunaru.
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.