Kdysi mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý všichni doma milují.

– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….

– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.

Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři malinko odlišná těsta, upekla, ochutnala a tohle je to, které se koupeným francouzským mléčným houstičkám podobá nejvíc.

(Protože se tyhle houstičky začínají bezejmenně toulat internetem, jen doplním, že datum jejich vzniku a uveřejnění na mé staré stránky -estranky.cz- je 22.4.2013)

Suroviny:

Na omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí

Dále:
80 g vody
1 vejce (50 g)
100 g cukru
50 g másla a 50 g Hery (nebo 100 g másla)
špetka soli
20 g sušeného mléka
330 g hladké mouky

Francouzské mléčné houstičky

-lehké jako pírko-

Postup:

z určených surovin umícháme omládek a necháme ho 60 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.
Těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků, z každého uděláme hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout.

Potřeme je vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak). Je potřeba při pečení hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké – zároveň jsou i velice měkké, chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.

Francouzské mléčné houstičky

11 komentářůLeave a comment

  • Všimla jsem si, že dáváš sušené mléko a to nejen tady, ale i v jiných receptech. Má to tam nějaký speciální význam???

    • Na zadělávání těsta normální mléko nepoužívám, není to třeba. A ti v průmyslových pekárnách také ne, jen když chtějí zvýšit nutriční hodnotu výrobku, dají mléko sušené.
      Mně se pečivo se sušeným zdá chuťově jiné než s normálním mlékem. V těchto houstičkách jsem ho vyloženě cítila na jazyku – musela jsem si je jednou koupit na ochutnání, když po mně kamarádka chtěla dát dohromady recept 😉

  • piekla som tieto rozteky………..len bez suseneho mlieka.V Rakusku to volaju mliecne rozky……ochutnala som original velmi velmi dobre,ale co si doma upecieme je o 1000% lepsie.nezohnala som susene mlieko,ale odohodlanie bolo vecsie tak to bolo bez toho.Ale najblizsie musim piect so susenym mliekom,ale vrelo odporucam urcite nesklamu.

    • To je fajn, Jarko, určitě zkuste 😉 Já jsem v těch koupených to sušené mléko cítila na jazyku….

    • …a mě by zase zajímala sladěnka. Je pro úspěch receptu nezbytná? Nestačila by lžička cukru?

      • Lžička cukru určitě ne, to spíš dejte lžičku včelího medu. Ale sladěnka kromě jednoduchých cukrů obsahuje i zbytkovou enzymatickou činnost – a to vše dělá pracujícím kvasinkám při rozjezdu kynutí těsta dobře. (V lednici mám sladěnku pořád, nezabere místo, vydrží i po záruce – tak proč jejích výhod v pečení nevyužít? 🙂 )

  • Včera som robila. Trošku som mala obavy, ako vykysnú, sú dosť maslové, ale výborné. Zhruba 80g múky som nahradila kukuričnou.

  • Dobrý den, nemám sušené mléko, jakým množstvím obyč. mléka by sedalo nahradit? Nebo nemám dávat vůbec? 🙂

    • Dobrý den – omlouvám se za pozdní odpověď, byli jsme na dovolené.
      Místo sušeného mléka můžete dát sušenou smetanu do kávy, máte-li, nebo polovinu vody mlékem nahradit.
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.