Kdysi mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý všichni doma milují.
– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….
– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.
Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři malinko odlišná těsta, upekla, ochutnala a tohle je to, které se koupeným francouzským mléčným houstičkám podobá nejvíc.
(Protože se tyhle houstičky začínají bezejmenně toulat internetem, jen doplním, že datum jejich vzniku a uveřejnění na mé staré stránky -estranky.cz- je 22.4.2013)
Suroviny:
Na omládek:
100 g vody
lžička sladěnky
130 g hladké mouky
20 g droždí
Dále:
80 g vody
1 vejce (50 g)
100 g cukru
50 g másla a 50 g Hery (nebo 100 g másla)
špetka soli
20 g sušeného mléka
330 g hladké mouky
Postup:
z určených surovin umícháme omládek a necháme ho 60 minut kynout.
Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout.
Těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků, z každého uděláme hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout.
Potřeme je vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak). Je potřeba při pečení hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké – zároveň jsou i velice měkké, chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.
Všimla jsem si, že dáváš sušené mléko a to nejen tady, ale i v jiných receptech. Má to tam nějaký speciální význam???
Na zadělávání těsta normální mléko nepoužívám, není to třeba. A ti v průmyslových pekárnách také ne, jen když chtějí zvýšit nutriční hodnotu výrobku, dají mléko sušené.
Mně se pečivo se sušeným zdá chuťově jiné než s normálním mlékem. V těchto houstičkách jsem ho vyloženě cítila na jazyku – musela jsem si je jednou koupit na ochutnání, když po mně kamarádka chtěla dát dohromady recept 😉
piekla som tieto rozteky………..len bez suseneho mlieka.V Rakusku to volaju mliecne rozky……ochutnala som original velmi velmi dobre,ale co si doma upecieme je o 1000% lepsie.nezohnala som susene mlieko,ale odohodlanie bolo vecsie tak to bolo bez toho.Ale najblizsie musim piect so susenym mliekom,ale vrelo odporucam urcite nesklamu.
To je fajn, Jarko, určitě zkuste 😉 Já jsem v těch koupených to sušené mléko cítila na jazyku….
prosím vás čo je to omládek
Druh drožďového kvásku, díky kterému těsto lépe a víc vykyne a pečivo lépe chutná.
http://www.pekarnomanie.cz/omladek/
…a mě by zase zajímala sladěnka. Je pro úspěch receptu nezbytná? Nestačila by lžička cukru?
Lžička cukru určitě ne, to spíš dejte lžičku včelího medu. Ale sladěnka kromě jednoduchých cukrů obsahuje i zbytkovou enzymatickou činnost – a to vše dělá pracujícím kvasinkám při rozjezdu kynutí těsta dobře. (V lednici mám sladěnku pořád, nezabere místo, vydrží i po záruce – tak proč jejích výhod v pečení nevyužít? 🙂 )
Včera som robila. Trošku som mala obavy, ako vykysnú, sú dosť maslové, ale výborné. Zhruba 80g múky som nahradila kukuričnou.
Dobrý den, nemám sušené mléko, jakým množstvím obyč. mléka by sedalo nahradit? Nebo nemám dávat vůbec? 🙂
Dobrý den – omlouvám se za pozdní odpověď, byli jsme na dovolené.
Místo sušeného mléka můžete dát sušenou smetanu do kávy, máte-li, nebo polovinu vody mlékem nahradit.
Iva