Recept na tento mazanec je jedním z mých nejstarších receptů, jen jsem ho během let lehce upravila. Dávala jsem do něj kdysi Heru, ale ta nám dnes už nechutná, tak používám jen máslo. Mazanec je měkký, nadýchaný a tuze voňavý. Vanilkou i citronovou kůrou, se střídou žluťounkou po použitých žloutcích.
Pokud ho nesníte, vydrží opravdu hodně dlouho, je dobrý i týden. Pokaždé, když se u nás peče,  zadělávám z kila mouky, rovnou na čtyři mazance.

 

SUROVINY:

240 g vody
70 g povoleného másla
2 žloutky
2 vanilkové cukry (po 20 g)
2 lžičky citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
4 lžíce cukru (80 g)
2 špetky soli
550-560 g hladké mouky
25-28 g čerstvého droždí
před koncem hnětení přidáme hrst rozinek

(Opravdu zadělávám pouze vodou a zcela bez mléka. Mám mnohokrát vyzkoušeno, že s vodou je těsto nadýchané a stoprocentně v něm absenci mléka nepoznáte. Pokud si opravdu netroufáte zadělávat jen vodou, můžete přidat 1 lžíci sušeného mléka nebo polovinu vody na zadělávání nahradit mlékem.)

mazanec

POSTUP:

Domácí pekárna:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Po jeho ukončení těsto vytáhneme, propracujeme a vytvarujeme.

Bez pekárny:
Do části vlažné vody přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a všechno droždí (vše z odvážených přichystaných surovin), zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Pak ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Rozinky přidáme až v závěru hnětení.
Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.

Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučený stůl, prohněteme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Tvaruji je spíše nižší, kynutím a pečením se zvednou. Pokud jsem dávala kynout mazanec vysoký (tvarovaný co nejvíc dokulata), většinou při pečení shora hodně praskl.
Oba mazance necháme vykynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak dobře potřeme rozšlehaným vejcem, popř. posypeme plátky mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme (200 °C/10 minut, 180 °C/20-25 minut).

Hotové mazance můžeme na stole ještě pocukrovat.

 

 

 

36 Comments

  • Posted 6.4.2019 19:19 od Velikonoční mazanec 0Likes

    Dnes jsem pekla s brusinkami a výsledek je opravdu mňamka:-).
    Nevím, jestli se mi zrovna povedl, ale co mne dostalo, že je nadýchaný jak peříčko! Opravdu hodně voňavý po citronu, místo 4 lžic cukru jsem dala jen 2, ale příště se budu držet receptu. I když moc nesladím, tak 4 lžíce budou akorát.
    Pekla jsem podle receptu, ale po 10min. jsem měla vršek dost tmavý, tak jsem to zakryla alobalem. Upečené byly pěkně oba dva, ale nevím proč mi vršek trochu jakoby spadl. Neporadíš mi Ivo, proč? Možná budu příště péct místo na 200st. raději pomaleji…. Jinak recept opravdu super.
    Aňa

    • Posted 7.4.2019 8:55 od Iva 0Likes

      Ahoj Aňo, děkuji za pochvalu mazance 🙂 – cukr se dá opravdu ubrat (nebo trochu přidat) podle chuti, ale myslím, že pokud si dám mazanec s máslem a – medem, marmeládou, džemem, je přislazování těsta zcela zbytečné.
      To, že to trochu spadl, bych přičítala kratšímu propečení. Už jsem to psala víckrát, že u velkých tvarů (mazance, vánočky, věnce) je potřeba delšího propečení. Pečivo je upečeno, barvu má třeba také sytou, tmavší, ale uvnitře je ještě nezpevněné tak, že ten veliký tvyr prostě neudrží. Jednou se mi takhle „vyfoukla“ vánočka před očima, jako by jí někdo odšrouboval ventilek. Chce to snížit teplotu (klidně na 160-170°C), aby se pečivo nepálilo a dopéct, o 5-8- i 10 minut.
      Snad ti to pomůže při dalším pečení.
      Iva

  • Posted 9.4.2019 11:23 od Ajka 0Likes

    Dobrý den, máte nějaký recept na tak skvělý mazanec, ale z kvásku nebo LM? Nebo je tento mazanec proto tak dobrý, že je z droždí…děkuji 🙂 Ája

  • Posted 9.4.2019 12:47 od Jana 0Likes

    Zrovna jsem nakrojila a můžu jen říct …O můj bože to je žrádlo …. 😀 Opravdu je výborný , akorát sladký a jako peříčko .
    Pekla jsem tedy jak jsem zvyklá u vánočky 180 -10 minut a pak na 160 -30 minut a bylo to akorát trouba mi péče více ze 180 jsem měla strach .
    Děkuji za recept je fakt skvělý. Na Velikonoce budu připravena díky vám

    • Posted 9.4.2019 15:02 od Iva 0Likes

      🙂 to mě opravdu velice těší, Jani, že mazanec tak chutná!!!
      Je moc fajn, že jste pekla podle sebe – od toho časy a stupně u receptu jsou, pro představu. Ale upéct je třeba podle vlastních zkušeností.
      Ať se Vám i nadále pečení daří!
      Iva

  • Posted 16.4.2019 16:16 od Alena Presova 0Likes

    Dnes jsem pekla, úžasné těsto, proč pečeme s mlékem, když s vodou tak výborné. Děkuji za recept. Mazance odpoledne snezene, zítra peču další várku, bude dvojitá. Těsto bylo z pekárny tak nafouknute že jsem jen rozpulila, potrela a posypala a hned do trouby. Po vytažení jsem se chodila dívat, zda nespadly. Vůbec a ta vůně !!!

  • Posted 18.4.2019 7:42 od Sarka 0Likes

    Testo je opravdu jako pericko, nadhera. Ac nijak extra nesolim, tak myslim, ze soli by melo byt vic. Na toto mnozstvi alespon tak – 5-8g. Nebo jsem dala moc male spetky. Urcite ale budu pect znovu, jen s vice soli … Dekuji za recept a hezke Velikonoce!

    • Posted 18.4.2019 8:38 od Iva 0Likes

      🙂 těší mě, že mazanec chutnal!
      Píšete o soli – možná jste zvyklá solit výrazněji, možná si opravdu špetku představuje každý jinak 🙂 – nicméně Vámi zmíněných 8 g se už blíží k 1,5% hranici soli (8,25 g), kterou bych toto množství těsta osolila, kdyby to byl chleba. Do toho se dává 1,5-2 % soli (vzhledem k mouce, kdy 550 g mouky je pekařských 100 %) 😉

      Hezké Velikonoce i Vám, Šárko!
      Iva

  • Posted 18.4.2019 12:25 od Helena 0Likes

    Úžasný recept. Pekla jsem včera svůj úplně první mazanec a bomba. Těsto z pekárny lehoučké jak pírko. Dnes jsem v práci doporučila několika kolegyním.Moc jim chutnal.

  • Posted 21.4.2019 11:20 od Martina Kneiflová 0Likes

    Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Pekla jsem tři v pátek, dnes ráno jsme dojedli poslední. Byly naprosto vynikající, hebounké, voňavé. A myslím, že už jiné dělat nebudeme v široké rodině – moje maminka nutně potřebovala, abych jí poslala odkaz na recept, protože je lepší než ten, co pekla dlouhé roky.

    • Posted 21.4.2019 19:52 od Marus 0Likes

      Ještě se zeptam na plechu než se dají do trouby mají jak dlouho kynout ?

  • Posted 21.4.2019 19:37 od Marus 0Likes

    Prosím ty vanilkové cukry mají být dohromady 40g?

  • Posted 22.4.2019 0:26 od Milus 0Likes

    Zdravím Ivanko,recept je úžasný, jsem vám to na pecnu psala…i fotečku poslala…ale nevíte,že jsem těchto mazanců upekla 12!!!ANO…A protože na mne nezbylo,mám ještě dva v troubě….Mějte se krásně 🙂

    • Posted 22.4.2019 7:01 od Iva 0Likes

      Díky, Martino, jsem šťastná, že se Vám recept osvědčil, pečení povedlo a mazance chutnaly 🙂 Maminku na dálku zdravím!
      Iva

  • Posted 5.5.2019 19:16 od Vladka 0Likes

    Suprovní, chutný a rychle zmizí, což mluví za vše 🙂 děkuji

  • Posted 9.2.2020 22:02 od Dana 0Likes

    Děkuji za recept, mazanec je opravdu úžasný, lepší jsem nikdy neupekla😃. Jenom se chci poradit – bochánky mi pokaždé prasknou kolem dokola na spodku. Už jsem snížila teplotu pečení na 160 stupňů a je to lepší, ale přesto prasklé. Mohlo by na to mít vliv vypracování těsta na bochánek? A jak bochánek vytvoříte? Jako takovou větší bulku nebo spíš jako když se dělá bochník chleba?

    • Posted 11.2.2020 11:52 od Iva 0Likes

      Dano, nemáte těsto hodně hutné? Nebo ještě – prasknutí se může objevit tehdy, když je těsto před pečením nedostatečně vykynuté. Tvaruji ho jako velkou bulku.
      Ať se Vám ten příští podaří!
      Iva

  • Posted 28.3.2020 12:51 od Nikča 0Likes

    Dobrý den, jak dlouho mají na tom plechu ještě kynout?

    • Posted 28.3.2020 13:21 od Iva 0Likes

      Dobrý den, než zdvojnásobí velikost. Pak je opatrně pomašlujte a hned dejte péct.

  • Posted 22.3.2021 15:03 od Dana 0Likes

    Jak dlouho se nechá kynout na plechu než se dá do trouby?

    • Posted 23.3.2021 15:50 od Iva 0Likes

      Odhadem 45-60 minut, záleží na teple místnosti.

  • Posted 25.3.2021 21:27 od Iveta 0Likes

    Tento recept na mazanec je naprosto luxusní 👌 dělám už po několikáté a vždycky je úžasný a chuťově vynikající. Wow 😍

  • Posted 29.3.2021 19:42 od Sam 0Likes

    Zdravím, opravdu má vliv na kynutí to jestli se dá voda nebo mléko?

    • Posted 30.3.2021 11:35 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Same, pokud máte možnost, vyzkoušejte oba způsoby. Mně osobně se těsto s mlékem zdá těžší (hutnější? – neumím najít výraz, který by můj pocit přesně popsal), a potvrdilo mi to i pár kamarádek, které vyzkoušely. V řemeslných pekárnách se kdysi peklo jen z vody – a pečivo bylo vynikající 🙂 jen výjimečně přidávali pekaři i sušené mléko…
      Iva

  • Posted 1.4.2021 19:12 od Anna 0Likes

    Děkuji za recept, v sobotu se na něj chystám. Můžu prosím nechat těsto v lednici kynout přes noc? Při jaké teplotě a ubrat droždí? Děkuji za radu.

    • Posted 2.4.2021 7:13 od Iva 0Likes

      Dobrý den, Aničko, odpovídám pozdě, ale určitě můžete. A správný dotaz – kolik ubrat droždí 🙂 Nezkoušela jsem to, ale dala bych 12-15 g droždí – v těstě je přece jen dost tuku (máslo a žloutky), tak aby to droždí utáhlo. Kdyby bylo těsto ráno málo nakynuté, vyklepněte ho ze studené mísy a nechte ho ještě chvíli dokynout 😉
      Ať se Vám povede!
      Iva

  • Posted 2.4.2021 15:11 od Dana 0Likes

    Ještě jednou bych Vám chtěla poděkovat za fantastický recept, už jsem se zmínila i na FB. Dnes jsme si dali mazanec s manželem ke snídani a je to taková dobrota, že to zastánilo i lehkou placatost bochánku. Ještě nikdy se mi nepodařilo tak lehounká střída a to dělávám i vánočku z vody. Tento recept si přidávám k favoritům a se všemi radami se mi určitě povede příště to, že nesplaskne 🙂 Hezké Velikonoce!

  • Posted 3.4.2021 21:26 od Lenka 0Likes

    Nejlepší mazanec má světě…pekla jsem na 160° 50 minut a luxus…

  • Posted 4.4.2021 7:59 od Anna 0Likes

    Skúsila som prvýkrát mazanec, normálne na Veľkú noc robievam zapletaný koláč, ako u nás na Slovensku, tento mazanec je výborný, akurát ako vyššie niekto písal, trošku viac soli treba dať, a my nemáme veľmi radi v koláčoch citrón, toho je tu dosť, tak nabudúce ubriem, ale ináč super recept, ďakujem

  • Posted 4.4.2021 8:24 od brutzel-svejk 0Likes

    Několikrát jsem ho už pekl. Super recept.

Přidejte komentář