mazanec
Recept na tento mazanec je jedním z mých nejstarších receptů, jen jsem ho během let lehce upravila. Dávala jsem do něj kdysi Heru, ale ta nám dnes už nechutná, tak používám jen máslo. Mazanec je měkký, nadýchaný a tuze voňavý. Vanilkou i citronovou kůrou, se střídou žluťounkou po použitých žloutcích.
Pokud ho nesníte, vydrží opravdu hodně dlouho, je dobrý i týden. Pokaždé, když se u nás peče,  zadělávám z kila mouky, rovnou na čtyři mazance.

 

SUROVINY:

240 g vody
70 g povoleného másla
2 žloutky
2 vanilkové cukry (po 20 g)
2 lžičky citronové šťávy
2 lžičky citronové kůry
4 lžíce cukru (80 g)
2 špetky soli
550-560 g hladké mouky
25-28 g čerstvého droždí
před koncem hnětení přidáme hrst rozinek

(Opravdu zadělávám pouze vodou a zcela bez mléka. Mám mnohokrát vyzkoušeno, že s vodou je těsto nadýchané a stoprocentně v něm absenci mléka nepoznáte. Pokud si opravdu netroufáte zadělávat jen vodou, můžete přidat 1 lžíci sušeného mléka nebo polovinu vody na zadělávání nahradit mlékem.)

mazanec

POSTUP:

Domácí pekárna:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Po jeho ukončení těsto vytáhneme, propracujeme a vytvarujeme.

Bez pekárny:
Do části vlažné vody přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a všechno droždí (vše z odvážených přichystaných surovin), zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Pak ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Rozinky přidáme až v závěru hnětení.
Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.

Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučený stůl, prohněteme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Tvaruji je spíše nižší, kynutím a pečením se zvednou. Pokud jsem dávala kynout mazanec vysoký (tvarovaný co nejvíc dokulata), většinou při pečení shora hodně praskl.
Oba mazance necháme vykynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak dobře potřeme rozšlehaným vejcem, popř. posypeme plátky mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme (200 °C/10 minut, 180 °C/20-25 minut).

Hotové mazance můžeme na stole ještě pocukrovat.

 

 

 

19 komentářůLeave a comment

  • Dnes jsem pekla s brusinkami a výsledek je opravdu mňamka:-).
    Nevím, jestli se mi zrovna povedl, ale co mne dostalo, že je nadýchaný jak peříčko! Opravdu hodně voňavý po citronu, místo 4 lžic cukru jsem dala jen 2, ale příště se budu držet receptu. I když moc nesladím, tak 4 lžíce budou akorát.
    Pekla jsem podle receptu, ale po 10min. jsem měla vršek dost tmavý, tak jsem to zakryla alobalem. Upečené byly pěkně oba dva, ale nevím proč mi vršek trochu jakoby spadl. Neporadíš mi Ivo, proč? Možná budu příště péct místo na 200st. raději pomaleji…. Jinak recept opravdu super.
    Aňa

    • Ahoj Aňo, děkuji za pochvalu mazance 🙂 – cukr se dá opravdu ubrat (nebo trochu přidat) podle chuti, ale myslím, že pokud si dám mazanec s máslem a – medem, marmeládou, džemem, je přislazování těsta zcela zbytečné.
      To, že to trochu spadl, bych přičítala kratšímu propečení. Už jsem to psala víckrát, že u velkých tvarů (mazance, vánočky, věnce) je potřeba delšího propečení. Pečivo je upečeno, barvu má třeba také sytou, tmavší, ale uvnitře je ještě nezpevněné tak, že ten veliký tvyr prostě neudrží. Jednou se mi takhle „vyfoukla“ vánočka před očima, jako by jí někdo odšrouboval ventilek. Chce to snížit teplotu (klidně na 160-170°C), aby se pečivo nepálilo a dopéct, o 5-8- i 10 minut.
      Snad ti to pomůže při dalším pečení.
      Iva

  • Dobrý den, máte nějaký recept na tak skvělý mazanec, ale z kvásku nebo LM? Nebo je tento mazanec proto tak dobrý, že je z droždí…děkuji 🙂 Ája

  • Zrovna jsem nakrojila a můžu jen říct …O můj bože to je žrádlo …. 😀 Opravdu je výborný , akorát sladký a jako peříčko .
    Pekla jsem tedy jak jsem zvyklá u vánočky 180 -10 minut a pak na 160 -30 minut a bylo to akorát trouba mi péče více ze 180 jsem měla strach .
    Děkuji za recept je fakt skvělý. Na Velikonoce budu připravena díky vám

    • 🙂 to mě opravdu velice těší, Jani, že mazanec tak chutná!!!
      Je moc fajn, že jste pekla podle sebe – od toho časy a stupně u receptu jsou, pro představu. Ale upéct je třeba podle vlastních zkušeností.
      Ať se Vám i nadále pečení daří!
      Iva

  • Dnes jsem pekla, úžasné těsto, proč pečeme s mlékem, když s vodou tak výborné. Děkuji za recept. Mazance odpoledne snezene, zítra peču další várku, bude dvojitá. Těsto bylo z pekárny tak nafouknute že jsem jen rozpulila, potrela a posypala a hned do trouby. Po vytažení jsem se chodila dívat, zda nespadly. Vůbec a ta vůně !!!

  • Testo je opravdu jako pericko, nadhera. Ac nijak extra nesolim, tak myslim, ze soli by melo byt vic. Na toto mnozstvi alespon tak – 5-8g. Nebo jsem dala moc male spetky. Urcite ale budu pect znovu, jen s vice soli … Dekuji za recept a hezke Velikonoce!

    • 🙂 těší mě, že mazanec chutnal!
      Píšete o soli – možná jste zvyklá solit výrazněji, možná si opravdu špetku představuje každý jinak 🙂 – nicméně Vámi zmíněných 8 g se už blíží k 1,5% hranici soli (8,25 g), kterou bych toto množství těsta osolila, kdyby to byl chleba. Do toho se dává 1,5-2 % soli (vzhledem k mouce, kdy 550 g mouky je pekařských 100 %) 😉

      Hezké Velikonoce i Vám, Šárko!
      Iva

  • Úžasný recept. Pekla jsem včera svůj úplně první mazanec a bomba. Těsto z pekárny lehoučké jak pírko. Dnes jsem v práci doporučila několika kolegyním.Moc jim chutnal.

  • Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Pekla jsem tři v pátek, dnes ráno jsme dojedli poslední. Byly naprosto vynikající, hebounké, voňavé. A myslím, že už jiné dělat nebudeme v široké rodině – moje maminka nutně potřebovala, abych jí poslala odkaz na recept, protože je lepší než ten, co pekla dlouhé roky.

  • Zdravím Ivanko,recept je úžasný, jsem vám to na pecnu psala…i fotečku poslala…ale nevíte,že jsem těchto mazanců upekla 12!!!ANO…A protože na mne nezbylo,mám ještě dva v troubě….Mějte se krásně 🙂

    • Díky, Martino, jsem šťastná, že se Vám recept osvědčil, pečení povedlo a mazance chutnaly 🙂 Maminku na dálku zdravím!
      Iva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.