Recept na tento mazanec je jedním z mých nejstarších receptů, jen jsem ho během let lehce upravila. Dávala jsem do něj kdysi Heru, ale ta nám dnes už nechutná, tak používám jen máslo. Mazanec je měkký, nadýchaný a tuze voňavý. Vanilkou i citronovou kůrou, se střídou žluťounkou po použitých žloutcích.
Pokud ho nesníte, vydrží opravdu hodně dlouho, je dobrý i týden. Pokaždé, když se u nás peče, zadělávám z kila mouky, rovnou na čtyři mazance.
SUROVINY
- 240 g vody
- 70 g povoleného másla
- 2 žloutky
- 2 vanilkové cukry (po 20 g)
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky citronové kůry
- 4 lžíce cukru (80 g)
- 2 špetky soli
- 550-560 g hladké mouky
- 25-28 g čerstvého droždí
- před koncem hnětení přidáme hrst rozinek
(Opravdu zadělávám pouze vodou a zcela bez mléka. Mám mnohokrát vyzkoušeno, že s vodou je těsto nadýchané a stoprocentně v něm absenci mléka nepoznáte. Pokud si opravdu netroufáte zadělávat jen vodou, můžete přidat 1 lžíci sušeného mléka nebo polovinu vody na zadělávání nahradit mlékem.)
POSTUP:
Domácí pekárna:
Suroviny dáme do pekárny v pořadí tekuté, sypké a zapneme program Těsto. Po jeho ukončení těsto vytáhneme, propracujeme a vytvarujeme.
Bez pekárny:
Do části vlažné vody přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a všechno droždí (vše z odvážených přichystaných surovin), zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Pak ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Rozinky přidáme až v závěru hnětení.
Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.
Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučený stůl, prohněteme, rozdělíme na dva díly a z každého uděláme mazanec. Tvaruji je spíše nižší, kynutím a pečením se zvednou. Pokud jsem dávala kynout mazanec vysoký (tvarovaný co nejvíc dokulata), většinou při pečení shora hodně praskl.
Oba mazance necháme vykynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií, pak dobře potřeme rozšlehaným vejcem, popř. posypeme plátky mandlí a ve vyhřáté troubě upečeme (200 °C/10 minut, 180 °C/20-25 minut).
Hotové mazance můžeme na stole ještě pocukrovat.
Dnes jsem pekla s brusinkami a výsledek je opravdu mňamka:-).
Nevím, jestli se mi zrovna povedl, ale co mne dostalo, že je nadýchaný jak peříčko! Opravdu hodně voňavý po citronu, místo 4 lžic cukru jsem dala jen 2, ale příště se budu držet receptu. I když moc nesladím, tak 4 lžíce budou akorát.
Pekla jsem podle receptu, ale po 10min. jsem měla vršek dost tmavý, tak jsem to zakryla alobalem. Upečené byly pěkně oba dva, ale nevím proč mi vršek trochu jakoby spadl. Neporadíš mi Ivo, proč? Možná budu příště péct místo na 200st. raději pomaleji…. Jinak recept opravdu super.
Aňa
Ahoj Aňo, děkuji za pochvalu mazance :-) – cukr se dá opravdu ubrat (nebo trochu přidat) podle chuti, ale myslím, že pokud si dám mazanec s máslem a – medem, marmeládou, džemem, je přislazování těsta zcela zbytečné.
To, že to trochu spadl, bych přičítala kratšímu propečení. Už jsem to psala víckrát, že u velkých tvarů (mazance, vánočky, věnce) je potřeba delšího propečení. Pečivo je upečeno, barvu má třeba také sytou, tmavší, ale uvnitře je ještě nezpevněné tak, že ten veliký tvyr prostě neudrží. Jednou se mi takhle „vyfoukla“ vánočka před očima, jako by jí někdo odšrouboval ventilek. Chce to snížit teplotu (klidně na 160-170°C), aby se pečivo nepálilo a dopéct, o 5-8- i 10 minut.
Snad ti to pomůže při dalším pečení.
Iva
Dobrý den, máte nějaký recept na tak skvělý mazanec, ale z kvásku nebo LM? Nebo je tento mazanec proto tak dobrý, že je z droždí…děkuji :-) Ája
Dobrý den,
výborný je i tento, kváskový mazanec:
https://www.pekarnomanie.cz/kvaskovy-mazanec/
Je o malinko méně nadýchaný, ale přesto vynikající. Však zkuste a uvidíte! ;-)
Iva
Zrovna jsem nakrojila a můžu jen říct …O můj bože to je žrádlo …. :D Opravdu je výborný , akorát sladký a jako peříčko .
Pekla jsem tedy jak jsem zvyklá u vánočky 180 -10 minut a pak na 160 -30 minut a bylo to akorát trouba mi péče více ze 180 jsem měla strach .
Děkuji za recept je fakt skvělý. Na Velikonoce budu připravena díky vám
:-) to mě opravdu velice těší, Jani, že mazanec tak chutná!!!
Je moc fajn, že jste pekla podle sebe – od toho časy a stupně u receptu jsou, pro představu. Ale upéct je třeba podle vlastních zkušeností.
Ať se Vám i nadále pečení daří!
Iva
Dnes jsem pekla, úžasné těsto, proč pečeme s mlékem, když s vodou tak výborné. Děkuji za recept. Mazance odpoledne snezene, zítra peču další várku, bude dvojitá. Těsto bylo z pekárny tak nafouknute že jsem jen rozpulila, potrela a posypala a hned do trouby. Po vytažení jsem se chodila dívat, zda nespadly. Vůbec a ta vůně !!!
Jsem moc ráda, že chutnají…Děkuju! :-)
Testo je opravdu jako pericko, nadhera. Ac nijak extra nesolim, tak myslim, ze soli by melo byt vic. Na toto mnozstvi alespon tak – 5-8g. Nebo jsem dala moc male spetky. Urcite ale budu pect znovu, jen s vice soli … Dekuji za recept a hezke Velikonoce!
:-) těší mě, že mazanec chutnal!
Píšete o soli – možná jste zvyklá solit výrazněji, možná si opravdu špetku představuje každý jinak :-) – nicméně Vámi zmíněných 8 g se už blíží k 1,5% hranici soli (8,25 g), kterou bych toto množství těsta osolila, kdyby to byl chleba. Do toho se dává 1,5-2 % soli (vzhledem k mouce, kdy 550 g mouky je pekařských 100 %) ;-)
Hezké Velikonoce i Vám, Šárko!
Iva
Úžasný recept. Pekla jsem včera svůj úplně první mazanec a bomba. Těsto z pekárny lehoučké jak pírko. Dnes jsem v práci doporučila několika kolegyním.Moc jim chutnal.
Děkuju! :-)
Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Pekla jsem tři v pátek, dnes ráno jsme dojedli poslední. Byly naprosto vynikající, hebounké, voňavé. A myslím, že už jiné dělat nebudeme v široké rodině – moje maminka nutně potřebovala, abych jí poslala odkaz na recept, protože je lepší než ten, co pekla dlouhé roky.
Ještě se zeptam na plechu než se dají do trouby mají jak dlouho kynout ?
Prosím ty vanilkové cukry mají být dohromady 40g?
Zdravím Ivanko,recept je úžasný, jsem vám to na pecnu psala…i fotečku poslala…ale nevíte,že jsem těchto mazanců upekla 12!!!ANO…A protože na mne nezbylo,mám ještě dva v troubě….Mějte se krásně :-)
Díky, Martino, jsem šťastná, že se Vám recept osvědčil, pečení povedlo a mazance chutnaly :-) Maminku na dálku zdravím!
Iva
Suprovní, chutný a rychle zmizí, což mluví za vše :-) děkuji
Těší mě, že chutnal :-)
Děkuji za recept, mazanec je opravdu úžasný, lepší jsem nikdy neupekla😃. Jenom se chci poradit – bochánky mi pokaždé prasknou kolem dokola na spodku. Už jsem snížila teplotu pečení na 160 stupňů a je to lepší, ale přesto prasklé. Mohlo by na to mít vliv vypracování těsta na bochánek? A jak bochánek vytvoříte? Jako takovou větší bulku nebo spíš jako když se dělá bochník chleba?
Dano, nemáte těsto hodně hutné? Nebo ještě – prasknutí se může objevit tehdy, když je těsto před pečením nedostatečně vykynuté. Tvaruji ho jako velkou bulku.
Ať se Vám ten příští podaří!
Iva
Dobrý den, jak dlouho mají na tom plechu ještě kynout?
Dobrý den, než zdvojnásobí velikost. Pak je opatrně pomašlujte a hned dejte péct.
Jak dlouho se nechá kynout na plechu než se dá do trouby?
Odhadem 45-60 minut, záleží na teple místnosti.
Tento recept na mazanec je naprosto luxusní 👌 dělám už po několikáté a vždycky je úžasný a chuťově vynikající. Wow 😍
To mě moc těší! :-)
Zdravím, opravdu má vliv na kynutí to jestli se dá voda nebo mléko?
Dobrý den, Same, pokud máte možnost, vyzkoušejte oba způsoby. Mně osobně se těsto s mlékem zdá těžší (hutnější? – neumím najít výraz, který by můj pocit přesně popsal), a potvrdilo mi to i pár kamarádek, které vyzkoušely. V řemeslných pekárnách se kdysi peklo jen z vody – a pečivo bylo vynikající :-) jen výjimečně přidávali pekaři i sušené mléko…
Iva
Děkuji za recept, v sobotu se na něj chystám. Můžu prosím nechat těsto v lednici kynout přes noc? Při jaké teplotě a ubrat droždí? Děkuji za radu.
Dobrý den, Aničko, odpovídám pozdě, ale určitě můžete. A správný dotaz – kolik ubrat droždí :-) Nezkoušela jsem to, ale dala bych 12-15 g droždí – v těstě je přece jen dost tuku (máslo a žloutky), tak aby to droždí utáhlo. Kdyby bylo těsto ráno málo nakynuté, vyklepněte ho ze studené mísy a nechte ho ještě chvíli dokynout ;-)
Ať se Vám povede!
Iva
Ještě jednou bych Vám chtěla poděkovat za fantastický recept, už jsem se zmínila i na FB. Dnes jsme si dali mazanec s manželem ke snídani a je to taková dobrota, že to zastánilo i lehkou placatost bochánku. Ještě nikdy se mi nepodařilo tak lehounká střída a to dělávám i vánočku z vody. Tento recept si přidávám k favoritům a se všemi radami se mi určitě povede příště to, že nesplaskne :-) Hezké Velikonoce!
Nejlepší mazanec má světě…pekla jsem na 160° 50 minut a luxus…
Skúsila som prvýkrát mazanec, normálne na Veľkú noc robievam zapletaný koláč, ako u nás na Slovensku, tento mazanec je výborný, akurát ako vyššie niekto písal, trošku viac soli treba dať, a my nemáme veľmi radi v koláčoch citrón, toho je tu dosť, tak nabudúce ubriem, ale ináč super recept, ďakujem
Několikrát jsem ho už pekl. Super recept.
To mám radost :-)
Iva
Z tohohle těsta peču mazance i Vánočku každoročně. Už asi šest let. Je absolutně bezkonkurenční!
Jen mi vždy po upečení malinko sedne. I když ji nechám pect dýl a chládne v teple. Ale to jí na vynikající chuti neubírá.
Dobrý deň, dal by sa upiecť mazanec aj z omladku? Všade čítam naň chválu, tak mi napadlo, či by bol vhodný aj na mazanec, ďakujem za skvelé stránky.
Dobrý den, stoprocentně. Určitě vyzkoušejte zadělat s omládkem :-)
Iva
Ďakujem krásne. Mazance som zarobila z omladku, večer upečené a ráno boli na raňajky. Vydarili sa famózne, trochu som ich vysperkovala, ale teda.. krajala som ich s malou dušičkou, pretože nie som kamoška s kysnutym cestom a nebola som si celkom istá, tou náhradou vody za mlieko, ale mazance sú ľahučké ako pierko. Moc ďakujem za túto skúsenosť a gurmansky zážitok. Nech sa Vám darí ♥️
Jé, to mě potěšilo! :-) Jsem šťastná, že jsem mohla receptem pomoct. Doufám, že u mě najdete ještě mnoho prima a dobrých receptů!
Iva
Dobrý den, bohužel u nás mazanec úspěch neměl. Nadýchaný byl, to ano, ale přišel nám hodně suchý a málo sladký. Jsme zvyklí ho jíst jen tak, bez marmelády. Chutná nám když je takový hutnější, i mléko určitě hraje svou roli. Nicméně děkuji za recept.
Dobrý den, asi vám, jaký typ mazance myslíte. Tyhle hutné, jak popisujete, zase nejedou u nás, tak možná proto mám jen takový recept :-)
Iva
Dobrý den, můžu poprosti radu? Když dám místo klasické hladké mouky špaldovou, příp. špaldovou celozrnnou, mám ubrat na hmotnosti nebo si myslíte, ze vykyne i tak? Děkuju.
Dobrý den, ubrat na hmotnosti čeho? S celozrnnou moukou těsto vykyne také, ale bude určitě hutnější :-)
Iva
Právě jsem dva mazance , dle tohoto receptu, vytáhla z trouby a povedli se.
Děkuji za recept
Za nás ten nej mazanec 😋Opravdu výborný, není suchý. S těstem se úžasně pracuje.
Strašně dobrej. Recept jsem si hned uložila. Večer v robotu zaděláno, kynulo přes noc v ledničce. Přidala jsem lžíci sádla a lžíci oleje, protože jsem zvyklá do kynutých těst dávat tuhle trojkombinaci tuku. Blbý je jen to, že budou brzy snědené. Ivo, moc děkuji za recept.
Vůbec se Ivanko nedivím, že děláš rovnou 4. Já zadělala jen poloviční dávku a to těsto je tak dobré za syrova že jsem ho málem snědla ještě před pečením. Tak budu mít takovou mazancovou bulku 😀 jinak já místo rozinek dávám sekané vlašáky a pár kapek vanilky. Děkuji za super recept, jako vždy!!
To mě moc moc těší! :-)
Iva
Neklepsi mazanec co jsem kdy jedla :) moc dekuji za super recept.
Děkuji, mám radost :-) Ať se Vám i dál v pečení tak daří!
Iva
Výborné těsto na mazance, opravdu velmi chutné. Dělala jsem je v poslední době několikrát. Děkuju, už jiné dělat nebudu. :-))
Dobrý den, chci se zeptat, určitě z tohoto těsta můžu upéct vánočku, jen mi poraďte z kolika pramenů jí udělat. Nevím, jestli by to těsto zvládlo 9 pramenů. Děkuji za odpověď
Dobrý den, samozřejmě, že zvládne. Lidé z něj pečou vánočku poměrně často :-)
Iva
Dobrý den, chtěla bych těsto udelat v dom pekárně. Mám raději udělat omládek zvlášť a pak pridat k ostatním surovinám do pekárny nebo to mohu všechno dat najednou do pekárny? Moc děkuji
Dobrý den, je to na Vás. Buď uděláte omládek zvlášť :-) a teprve po jeho vykynutí přidáte zbytek surovin, nebo dáte do pekárny všechny suroviny najednou. V tom prvním případě (omládek) doporučuji snížit množství čerstvého droždí, max. na 12 g. A mazanec pohlídejte, nevím, jak vysoko v pekárně vykyne – aby nepřetekl mimo nádobu a nemusela jste čistit vnitřek pekárny.
Iva
úžasný!!!!!! chtěla jsem se zeptat,těsto bez rozinek jako koláč na plech? šlo by?
Krásný večer, právě vyzkoušen a je výtečný. Jeden už nemáme :-D, ani pořádně vychladnout nestihl. Děkuji.
Dobrý den, může být do mazance místo klasické hladké mouky celozrnná hladká špaldovka nebo pšeničná chlebová?
Dobrý den, raději tu špaldu :-)
Iva
Nevím, kde se stala chyba, mazance se rozjely, jsou nízké, dala jsem 250 g vody a 550g špaldovky….už léta nepoužívám klasickou bílou mouku, myslela jsem, že se špaldovkou bude ještě lepší. Až schladnou, doufám, že jsem aspoň chuť nepokazila. A míchala jsem v pekárně na program Těsto.
Dobrý den, je možné, že to bylo poměrem špaldovky a vody – špalda trochu jinak saje tekutiny. Ale spíš to tipuji na překynutí mazanců před pečením.
Iva
Díky za odpověď, v pekárně byly po ukončení programu nakynuté, ale když jsem dala na plech, aby ještě nakynuly před pečením, rozplácly se….a chuťově nakyslé, asi máte pravdu, že byly překynuté. Po víkendu půjdu koupit Babiččinu volbu a musí se už podařit:-)
Dobrý den, jak to prosim řešíte, kdyz děláte 4 mazance. Upecu max dva a u tech druhych mam strach, ze prekynou? Děkuji
Dobrý den , tak dnes jsem zkusila Váš mazanec a jiný už péct nebudu , je luxusní , nadýchaný prostě vynikající 👌👌👌👍👍👍 myslíte, že z tohoto těsta můžu dělat i koláče 🤔?
Dobrý den, mazanec je perfektní! Mockrát děkuju za skvělý a jednoduchý recept :)
Tak tohle je nejlepší mazanec, co jsem kdy dělala. Děkuji za recept.
dobrý den, je možné použít sušené droždí, případě kolik g?
děkuji
Dávala jsem sušené a vůbec nic se nestalo
Naprosto skvělý recept.Je úžasně nadýchaný a chutný.Jiný už netřeba dělat.Bravo
Dobrý den paní Ivo, pekla jsem mazanec z dvojnásobné dávky. První dávka byla podle mých představ, nadýchaný a měkký. Druhé dva mazance byly sušší. Může to být delším kynutím na plechu? Jinak jsem je pekla úplně stejně dlouho. Jestli Vás napadá, čím by to mohlo být, budu ráda za odpověď. Děkuji
Dnes pečení již po druhé a opět velká spokojenost. S těstem se dobře pracuje a zkusím z něho vánočku 😍
dobrý den , chystam se na mazanec , mužu ho upect i v pekarne , trouba mi nepeče dobre , díky
Dobrý den, určitě můžete. Takové množství, aby se mazanec do pekárny vešel, cca z 500 g mouky.
Dobrý den Ivo, ještě nemám zkušenost s domácí pekárnou, učím se.
Ráda bych tento recept použila a i upekla v domácí pekárně.
Jaký program zvolím prosím ??
Základni program, 900gr a světla barva ?? Nebo raději program na sladké pečení ?? To jsem ještě nezkusila, bude to muj třetí pokus s pekárnou.
Předem děkuji a těším se na Vaši knihu Kouzlo domácí pekarny,kterou jsem si objednala přes jazmin.cz.
Pohodovou neděli.
Dobrý den, Petro, tento recept (těsto z něj) se do Vaší pekárny včetně upečení asi nevejde a překyne Vám při pečení. Při pečení v troubě se mazanec ještě více zvětší, proto odhaduji, že se Vám bude snažit z pekárny utéct :-) Zkuste nejprve upéct menší mazanec z polovičního množství všech surovin – jen čerstvého droždí dejte cca 8 g – a uvidíte.
Iva
P.S. Ano, Základní program a světlá barva.
Dobrý den, Ivko, mazanec už jsem pekla a je opravdu vynikající! Letos jich potřebuji upéct 6 a moc se mi nechce celý den, né-li déle trávit v kuchyni a čekat, že kynou mazance a zároveň i já :D Zkoušel prosím někdo péct mazance na 2 plechách na horkovzduch? Abych řekla pravdu, peču tak nerada. Ale zase by to byla úspora času, zadělat rovnou dvojitou dávku. Hezký den a přeji pohodové Velikonoce!
Dobrý den, a co uhníst z dvojité dávky a polovinu těsta nechat vykynout v lednici? Těsto vykyne i tam, ale trochu pomaleji.
Iva
Naprosto dokonalý mazanec!